Publicador de continguts


La Xarxa d'Atenció a Persones en Prostitució de Palma va atendre el 2020 1.514 persones


14 / de juny / 2021

La memòria assenyala que la situació de vulnerabilitat i precarietat de les persones en situació de prostitució s'ha agreujat amb incidència en l'àmbit econòmic, però també en la seva salut física i mental

Palma, 14 de juny de 2021.- La regidora de Justícia Social, Feminisme i LGTBI, Sonia Vivas, acompanyada per representants dels diferents col.lectius que integren la Xarxa d'Atenció a Persones en Prostitució de Palma (XADPEP) han presentat avui la seva memòria anual del 2020.

La Xarxa va atendre el 2020 1.514 persones. Aquesta xifra ha disminuït sensiblement respecte de l'any anterior. Això és a causa de la situació de pandèmia sanitària del covid-19, que ha dificultat l'accés i atenció a persones que exerceixen la prostitució. Pel que fa al tipus d'atenció, el 57 per cent dels casos són generals, és a dir que s'aborden qüestions puntuals i concretes, però sense un treball de continuïtat, mentre que el 43 per cent dels casos restants exigeixen un procés amb un pla de feina concret.

Les situacions més complexes i les múltiples demandes han implicat intervencions més intenses i amb continuïtat. Això fa que augmentin els casos de procés en comparació amb el 2019, quan es registraren un 74 per cent de casos puntuals i un 26 per cent de casos que requeriren un treball de continuïtat.

Amb relació al sexe, el 95 per cent de les persones ateses foren dones cis, encara que va augmentar l'atenció a dones trans i homes.

Pel que fa a les nacionalitats, les llatinoamericanes representen el 56 per cent de les persones ateses mentre que les africanes el 20 per cent. Respecte del 2019 descendeix el percentatge d'europees i augmenta el de llatinoamericanes, africanes i espanyoles. Les asiàtiques es mantenen en el 5 per cent. Els països majoritaris són Colòmbia, Nigèria, el Brasil, Espanya, la Xina, Romania, la República Dominicana, Equador i Bulgària.

Referent a l'edat, el 87 per cent tenen entre 25 i 54 anys. D'aquestes, el 62 per cent té més de trenta-cinc anys. El grup més freqüent és el d'entre 35 i 44 anys seguit del de 25 a 34 anys. L'edat mitjana se situa en 37,9 anys, dos anys més que el 2019.

Pel que fa als entorns de prostitució, el 53 per cent exerceix a pisos o cases mentre que el 36 per cent ho fa a altres entorns. Val a dir que ha disminuït la proporció de persones que exerceixen la prostitució a clubs i al carrer i, per contra, augmenten els que ho fan a pisos o cases, entorns, d'altra banda, menys fiscalitzables i visibles.

Pel que fa a la formació, el 34 per cent tenen estudis primaris i el 5 per cent universitaris. El 42 per cent està en situació irregular i un 5 per cent en tràmits. És a dir, gairebé la meitat es troba en una posició que dificulta o impossibilita l'accés a determinants serveis i/o recursos.

El 2020 s'han comptabilitzat 414 visites. El 56 per cent són individuals (les fa només una entitat) i el 44 per cent es fan de forma col.lectiva, amb la col.laboració ¿d'almenys¿ dues entitats.

Segons ha explicat la regidora Sonia Vivas "són dades de pandèmia, per tant el treball no es va poder dur a terme de manera normalitzada. No disposàvem de cap precedent al respecte i les entitats ens han donat una lliçó de com fer front a una situació adversa".

L'aportació econòmica de l'Ajuntament aquest 2020 s'ha incrementat per a fer front a la situació extraordinària provocada per la pandèmia del covid-19 i ha estat de 242.363 euros, adreçats a les diferents entitats que integren la XADPEP i que són Casal Petit, Creu Roja i Metges del Món.

Durant el confinament s'han cancel.lat les intervencions als entorns de prostitució. Al juny es reprengueren a espais oberts i al setembre als tancats. Varen augmentar exponencialment les peticions d'ajudes econòmiques i d'allotjament, així com la distribució d'aliments de primera necessitat. També creixeren les demandes d'assessorament o per a tràmits amb Estrangeria, Serveis Socials, SEPE o SOIB, les sanitàries sobre transmissió del covid-19 i dubtes de la gestió i assistència mèdica.

Un altre efecte detectat és que s'han intensificat les demandes d'atenció psicològica per ansietat, estrès, insomni i increment del consum de tòxics. S'han atès persones que havien trobat una feina normalitzada i que s'han vist obligades a tornar a la prostitució.

Augmenten els conflictes i les pràctiques de risc per la impossibilitat de rebutjar un "servei" atesa la situació econòmica tan precària, especialment als entorns de carrer. Les principals conclusions assenyalen que el confinament i les restriccions han condicionat la tasca d'atenció i d'intervenció, el que es reflecteix en la disminució de persones ateses, un 26 per cent menys. També disminuïren les visites realitzades, que foren 200 menys.

Qualitativament l'atenció ha estat més intensa i ha augmentat la proporció de casos de procés, del 26 per cent de 2019 al 43 per cent de 2020. Ha augmentat també l'atenció a dones trans i homes cis, així com l'edat mitjana de persones que exerceixen la prostitució. Les llatinoamericanes continuen essent les més nombroses i s'incrementa la presència d'africanes i espanyoles.

La proporció d'europees es redueix a la meitat i la d'asiàtiques es manté. Arran del tancament dels clubs disminueix la proporció de qui hi exerceix i s'estén la prostitució deslocalitzada a pisos o cases. D'altra banda s'identifiquen nous entorns, els denominats serveis amb desplaçament.

Per tant, es pot dir que la situació de vulnerabilitat i precarietat de les persones en situació de prostitució s'ha agreujat amb incidència en l'àmbit econòmic, però també en la seva salut física i mental.

Data darrera modificació: 6 de març de 2023