Publicador de continguts


» Participació ciutadana multiplica per 4 les subvencions a associacions i federacions de veïns


4 / de febrer / 2011

Es produeix un canvi qualitatiu en el model, que passa de subvencionar només festes i infraestructura, a donar una gran importància a subvencionar projectes de desenvolupament comunitari.

El Tinent de Batlessa i Regidor de l'àrea de Benestar Social, Treball, Participació i Cultura, Eberhard Grosske, ha explicat avui la convocatòria de subvencions a associacions i federacions de veïns, destacant l'evolució de les mateixes al llarg de la legislatura. A l'acte també ha assistit Joan Font, director general de participació ciutadana.


Grosske ha volgut destacat el gran increment en la dotació de les subvencions a associacions i federacions de veïns, que han passat de 244.000€ al 2007 a gairebé un milió d'euros que satorga actualment a les associacions i federacions de veïns. L'increment en més de 200.000€ de 2011 respecte a 2010, tot i la pròrroga dels pressupost municipals, ha estat possible gràcies a la incorporació de la subvenció per la gestió dels casals de barri, que en la seva majoria han passat d'estar gestionats per empreses a estar gestionades per les entitats.


Aquest increment, respon a un canvi en el model de ciutat que està impulsant l'Ajuntament de Palma, on el teixit associatiu i els ciutadans tenen un paper més actiu. D'aquesta manera, el regidor també ha explicat que aquest canvi de model permet que hi hagi un moviment associatiu més fort, amb més capacitat de interlocució amb l'Ajuntament i amb més poder en la pressa de decisions que afecten la ciutat. El canvi en les subvencions no és, per tant, només quantitatiu, sinó que també és un canvi qualitatiu, ja que s'incrementen les subvencions per a projectes socials i de treball comunitari, fins a arribar al 50% del total de les subvencions per a associacions de veïns.


Les subvencions de projectes socials i de treball comunitari permeten al teixit associatiu incidir directament en la realitat dels veïns. Aquesta mesura, està lligada a moltes altres, com ara la cessió de la gestió de casals de barri, els consells de barri, els espais comunitaris, els canvis fets en les subvencions a la tercera edat o els premis Rosa Bueno, entre d'altres, que s'engloben dins el programa de Barris en Marxa. Aquest programa vol aconseguir:


1. passar d'una ciutadania passiva i consumidora de serveis a una ciutadania activa, que pren part en les decisions que afecten a la seva ciutat i el seu futur.
2. enfortir el teixit associatiu de la ciutat
3. donar protagonisme a les associacions de veïns


Així, a partir de 2008 es va començar a impulsar la realització d¿aquest tipus de projectes per part del teixit veïnal, a través de la línia C de subvencions. Any rere any, aquesta ha tingut un augment gradual, i ha demostrat que el moviment veïnal és una peça clau per a entendre i impulsar el treball comunitari.



» Participació ciutadana multiplica per 4 les subvencions a associacions i federacions de veïns

» Participació ciutadana multiplica per 4 les subvencions a associacions i federacions de veïns

» Participació ciutadana multiplica per 4 les subvencions a associacions i federacions de veïns

Data darrera modificació: 23 de març de 2023