Publicador de continguts


Aprovats els reglaments del consell sectorial de veïns i el de serveis socials de palma


24 / de novembre / 2010

Els consells volen impulsar la implicació de la ciutadania i organismes experts en la resolució de les necessitats socials de la ciutat


La junta de govern de l'Ajuntament de Palma ha aprovat avui els reglaments que regiran el consell sectorial de veïns de Palma i el consell sectorial de serveis socials, dotant així a la ciutat de dos òrgans més de participació ciutadana.


Abans de tenir els consells sectorials, la participació ciutadana s'estructurava segons la composició de les àrees de govern municipal, un model que feia molt complex i poc pràctic el procés participatiu. Amb els nous consells sectorials, entitats cíviques, associacions i serveis públics i privats compten amb un espai de trobada segons el seu sector d'activitat, el que afavoreix molt més el desenvolupament de sinèrgies i la feina en xarxa, millorant la implicació i els resultats de la ciutadania en els processos participatius.


Així, aquests dos nous òrgans es creen per constituir un espai de reflexió, anàlisis i debat participatiu sobre les necessitats socials de la ciutat i la capacitat de resposta dels recursos i dispositius existents, fomentant l'aportació d'iniciatives, projectes i suggeriments i mirant de millorar la coordinació i el treball en xarxa de les diferents entitats i institucions, que permetin l'aprofitament sinèrgic dels recursos.


Funcions i composició del consell sectorial de serveis socials:

Les funcions principals del consell sectorial de serveis socials seran, entre d'altres:

.Proposar amb caràcter no vinculant, l'adopció de mesures d'actuació de diferents sectors de població, en el marc de les polítiques socials la competència del qual sigui de l'Ajuntament de Palma.


.Emetre un informe anual sobre l'estat dels serveis socials municipals i elevar-lo a l'Àrea de Benestar Social, per a la seva difusió.

.Debatre l'aprovació i execució dels pressuposts municipals d'acord amb allò establert al protocol de pressuposts participatius.

.Impulsar l'elaboració d'estudis, investigacions i informes en col.laboració amb la UIB, col.legis professionals, associacions, i altres entitats públiques o privades, per al coneixement i difusió d'aspectes rellevants dels sectors d'actuació des dels serveis socials municipals.

.Propiciar la labor de denúncia, seguiment i suport tècnic, davant situacions de discriminació per raons de sexe, creença, raça, edat, discapacitat i altres, sense menyscapte de la capacitat de cada organització per a dirigir-se als organismes competents.


Aquest consell de serveis socials estarà format per representants del govern municipal i de la Regidoria de Benestar Social de l'Ajuntament de Palma, dos representants d'entitats que treballen en els sectors de la inclusió social, la prevenció de drogues, infància, joves, família, immigració, gent gran i discapacitats. També hi haurà una persona representant dels col.legis oficials de treballadors socials, d'educadors i educadores socials i del de psicòlegs, així com de les organitzacions sindicals més representatives.



Consell Municipal d'Associacions de Veïns de Palma

El Consell Sectorial de Veïns de Palma és l'òrgan consultiu, d'assessorament, participació i debat pel que fa als assumptes relacionats amb la participació del sector i la promoció d'activitats socioculturals i treball comunitari. Les seves funcions principals seran les següents:


.Assessorar a la Regidoria competent en matèria de polítiques de suport al moviment veïnal, promoció sociocultural i participativa.
.Promoure l'esperit associatiu a les entitats veïnals, com a canal de la participació individual dels veïns i veïnes dels barris.


.Potenciar el desenvolupament dels barris, com a part de la ciutat, incorporant el treball en torn a eixos transversals en com són la defensa dels drets humans, l'equitat de gènere, la defensa del medi ambient i la promoció de l'associacionisme i la societat civil com instrument per construir la democràcia participativa.


.Estimular el treball en xarxa entre el moviment veïnal i altres col.lectius d'activitats sectorials que també estan presents de forma activa a la vida de les barriades i per propiciar el desenvolupament del barri.


.Potenciar els Consells de Barri com a instrument de participació i cohesió de les entitats que actuen a les barriades.


.Facilitar la col.laboració activa en els processos de desenvolupament sostenible de l'Agenda 21.

El consell sectorial de veïns estarà format per representants del govern municipal, un membre de cada associació de veïns inscrita en el Registre Municipal d'Entitats Ciutadanes i un membre per cada una de les federacions de veïns existents a Palma.


Data darrera modificació: 13 de març de 2023