Publicador de continguts


Cinc entitats socials han gaudit enguany de les obres dels teatres municipals


25 / de març / 2021

L'objectiu de l'Àrea de Cultura és enfortir el Consell de la Cultura com a element de reflexió i participació en les polítiques culturals de la ciutat

Noguera: "El nostre compromís amb el teixit cultural de la ciutat és ferm i volem seguir avançant de la mà dels sectors culturals"

Palma, 25 de març de 2021.- El Consell Municipal de la Cultura, reunit aquest dimecres horabaixa, ha repassat els projectes estratègics de la Regidoria i ha incidit en la proposta de fer d'aquest consell un organisme més actiu en la reflexió i participació de les polítiques culturals de la ciutat. "Volem que el Consell de la Cultura tengui un paper clau en el rumb cultural de Palma. Per això hem demanat a les comissions delegades dels diferents sectors una proposta amb 10 línies de feina que ens ajudin a planificar i programar l'estratègia cultural de l'Ajuntament de Palma", ha dit el tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera.

La directora general de Cultura i Comunitat, Tina Codina, ha explicat que un dels objectius de l'Àrea és fer més accessible la cultura per a tots els col.lectius i que tots els espais facin feina de manera transversal. "Des de principi d'any 70 persones de col.lectius vulnerables han assistit als espectacles municipals", ha dit Codina. Tot i que ja existia un protocol per a facilitar 10 entrades de cada espectacle a entitats derivades de Benestar Social, s'ha posat en marxa un treball de comunicació directa amb les companyies i des de principi d'any s'ha incrementat la xifra d'anys anteriors de manera exponencial. Així, 3 Salut Mental, Suport Mutu Centre, Casal Petit i dos centres d'acollida de menors immigrants han gaudit de les obres Rissaga, Utopia, i L'Odissea d'Ulisses Centelles, i en els col.loquis postfunció. "La idea és potenciar molt més el contacte entre col.lectius i l'Àrea de Cultura per a facilitar l'accés a les programacions municipals".

Un altre dels punts claus que ha explicat Codina fa referència al treball transversal, tant intern com extern, que volen fer tots els espais de cultura. La directora general ha mencionat diversos projectes: alguns són propis de la Regidoria, com ara l'exposició que es farà al Solleric, "L'objecte del vincle", d'Oriol Fondevila, amb la peça de Duen Sacchi, que relaciona les arts visuals i les biblioteques; una guia de lectura i un punt bibliogràfic sobre el dol a les funcions de l'obra On ets quan ja no hi ets –un espectacle familiar que tracta sobre la mort que es fa aquest cap de setmana al Teatre Catalina Valls– o una acció conjunta que estan preparant el Solleric, el Casal Balaguer i la Miró amb SimfoVents per al Dia Internacional dels Museus.

Per part seva, Noguera ha destacat l'estat de quatre projectes estratègics per a la Regidoria: l'espai de creació i innovació a l'antiga presó de Palma, la rehabilitació de les Torres del Temple, la fàbrica de Can Ribas que es convertirà en un centre de circ i la creació de les primeres sales d'assaig públiques. El tinent de batle ha repassat l'estat d'aquestes infraestructures culturals:

-Antiga presó de Palma. L'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Palma continua fent feina perquè l'antiga presó de Palma sigui un vertader centre de creació. En aquests moments, dues arquitectes estan acabant de redactar un projecte bàsic d'una de les galeries on s'ubicarà el futur centre d'art i creació de la ciutat i també en el seu pla d'usos, que varen sortir a proposta del grup motor del CAC. En paral.lel, l'Àrea de Model de Ciutat fa feina intensament per a poder aprovar la modificació definitiva del Pla general la primera meitat de l'any. Aquesta modificació és imprescindible perquè l'antiga presó es pugui reconvertir en un centre d'art i creació. Aleshores es procedirà a fer els plecs per a poder licitar les obres. Cal dir que els recursos econòmics amb els quals es fa feina són els necessaris per a desenvolupar aquesta primera part i superen els 500 mil euros.

-Torres del Temple. Cort ja ha aprovat el projecte de rehabilitació de l'edifici de les Torres del Temple, també anomenat Almudaina de Gumara. Es va comanar als arquitectes José Antonio Martínez Lapeña i Elías Torres, i ha estat redactat conjuntament per un equip multidisciplinari format per tècnics en arquitectura, arqueologia i conservació de béns culturals, que han decidit de forma consensuada totes les diferents actuacions previstes en el projecte. Té el vistiplau de la Comissió de Patrimoni del Consell de Mallorca i l'aprovació a la Comissió de Centre Històric de l'àrea municipal. Les Torres del Temple estan catalogades com a BIC i es consideren un dels elements més importants del patrimoni històric de la Ciutat, un deute amb la història que se saldarà amb aquestes obres que podrien començar a final d'any. El pressupost d'execució és de 2.083.534 € i el termini estimat de duració dels treballs d'execució de l'obra és de 20 mesos, a partir de l'adjudicació del contracte d'obra. Aquest projecte és finançat amb els fons de l'impost de turisme sostenible del Govern de les Illes Balears, aprovat en el Pla anual del 2017.

-Can Ribas. Tres empreses han presentat la seva oferta per a adjudicar-se les obres del contracte de reforma de l'antiga fàbrica de Can Ribas a La Soledat. En aquests moments s'estan estudiant tant les ofertes econòmiques com les propostes tècniques. El pressupost de rehabilitació supera els 930 mil euros i la reforma respectarà els elements protegits de l'immoble.

-Sales d'assaig. ja han començat les obres que permetran que Palma tengui les primeres sales d'assaig públiques, complint així amb un reclam històric del col.lectiu musical. Es tracta de la construcció de 10 mòduls per a les sales d'assaig, un per a serveis sanitaris i un per a oficines de gestió administrativa dels espais que s'ubicaran en un solar de propietat municipal al carrer de Zuloaga amb Jacint Verdaguer, al barri de Son Fortesa. Les obres estaran enllestides enguany.

"El nostre compromís amb el sector de la cultura és ferm i volem seguir avançant de la mà dels sectors i plataformes culturals de la ciutat. Per això és tan important empoderar el Consell de la Cultura com a vertader òrgan de participació en les polítiques culturals que portam a terme des de l'Ajuntament", ha conclòs Noguera.

Data darrera modificació: 6 de març de 2023