Publicador de continguts


Cort lliura els guardons de la nova edició dels Premis Ciutat de Palma al llarg de la gala celebrada al Teatre Principal


20 / de gener / 2024

L’acte ha estat presidit pel batle, Jaime Martínez Llabrés, i ha comptat amb la presència d’una nombrosa representació institucional  

Palma, 20 de gener de 2024. El Teatre Principal ha acollit, aquest dissabte, 20 de gener, a partir de les 19 hores, la gala de lliurament de la nova edició dels Premis Ciutat de Palma, que ha estat presidida pel batle, Jaime Martínez Llabrés, i ha comptat amb l’assistència d’una àmplia representació institucional, de l’àmbit de la cultura, la música, les arts plàstiques i escèniques, i del teixit associatiu, sectorial, sindical i empresarial. 

El moment central de l’acte ha coincidit amb l’entrega dels guardons corresponents a cada una de les diverses modalitats del certamen, a partir dels dictàmens emesos pels jurats qualificadors corresponents.

D’aquesta manera, els destinataris dels premis de la present convocatòria han estat els següents: 
Premi Llorenç Villalonga de novel·la en català, dotat amb 26.000 euros: Maria Escalas Bernat (Barcelona) per l’obra ‘A la seva ombra’. 

Premi Camilo José Cela de novel·la en castellà, dotat amb 26.000 euros: Rodolfo Piovera (Argentina) per l’obra ‘Un azul de frío’. 

Premi Joan Alcover de poesia en català, dotat amb 12.000 euros: Marina De Cabo Pons (Algaida) per l’obra ‘Deixar de fer peu’.

Premi Rubén Darío de poesia en castellà, dotat amb 12.000 euros: Jesús Aguilar Marina (Madrid) per l’obra ‘Danzas de sombras’. 

Premi Antoni Gelabert d’arts visuals, dotat amb 12.000 euros: Lara Fluxà (Palma) per l’obra ‘ARVA’.

Premi Ciutat de Palma de còmic, dotat amb 10.000 euros: Joan Escandell Torres i Joan Miquel Morey Palou (Palma) per l’obra ‘Dibuixant tebeos entre Eivissa i Barcelona (1937-2024)’.

Premi Bonet de Sant Pere de música, dotat amb 6.000 euros: Miquel Serra (Palma) per la creació ‘Les Hayas Arce’. 

Premi Margaluz d’arts escèniques, dotat amb 6.000 euros: Héctor Daniel Seoane Torres (Palma) per l’obra ‘Bad Moon’.

Premi Maria Forteza d’audiovisuals en modalitat documental, dotat amb 6.000 euros: Daniel Cuesta Centelles (Palma) pel treball ‘Jo, Punk’.

Premi Maria Forteza d’audiovisuals en modalitat curtmetratge, dotat amb 4.000 euros: Miguel Ángel Duran Mas (Marratxí) pel treball ‘BEN’.

Premi Montserrat Casas d’investigació, dotat amb 6.000 euros: Gabriel Alomar Garau i Lluis Gené Gil (Palma) per l’estudi ‘Amanecer: gènesi i originalitat d’una urbanització dels 30’. 

Premi Miquel dels Sants Oliver de periodisme, dotat amb 3.000 euros: Joan Cabot (Palma) pel treball ‘¡Campeón! Un thriller pop’.

Premi Caty Juan de Corral de gastronomia, dotat amb 3.000 euros: Llorenç Payeras Capellà (Inca).

Premi Guillem Sagrera d’arquitectura, dotat amb un total de 23.250 euros diversificats en tres quanties de 10.500 (redacció de projecte), 10.500 (direcció d’obra) i 2.250 euros (direcció de l’execució de l’obra): OHLAB Architecture Lab pel projecte ‘Paseo Mallorca, 15’. 

Com es recordarà, la convocatòria dels Premis Ciutat de Palma d’enguany, que va finalitzar el seu termini d’admissió el passat 6 d’octubre (excepte en el cas del guardó corresponent a arquitectura), ha mantingut totes les categories ja existents i, a més, ha incorporat dues noves modalitats: els premis de novel·la i poesia en llengua castellana.

Al llarg del procés d’inscripció es va registrar la participació de 2.628 treballs, molt per damunt de la xifra de 1.173 de l’edició anterior. A aquesta xifra cal afegir els 15 projectes presentats al Premi Guillem Sagrera d’arquitectura.

La gala duta a terme al Teatre Principal ha estat presentada per Marta Jaume i Pere Sánchez, amb la participació, a l’escenari, de més de 70 persones, sumant músics, ballarins, actors, acròbates i altres modalitats artístiques. En conjunt, hi han pres part sis companyies de dansa, una coral i una banda de música.

L’esdeveniment s’ha iniciat amb una coreografia de l’entrenament d’un foner, figura representativa de la història i la cultura de Mallorca. 

Seguidament, ha pres la paraula el primer tinent de batle i regidor de Cultura, Javier Bonet, qui, al llarg de la seva intervenció, ha realitzat un exhaustiu recorregut a través de les diferents societats i civilitzacions que, en successius  moments, han conviscut a l’illa i que, segons ha afirmat, han configurat “el caràcter i la personalitat del nostre poble, a més de deixar-nos el llegat d’un patrimoni arquitectònic i urbanístic únic i singular”.

A continuació, ha començat el primer torn del lliurament dels guardons (poesia en català, poesia en castellà i arts visuals), abans de donar pas a la interpretació de la cançó ‘Espurnes i coralls de mar’, de Mar Grimalt, a partir de la coreografia de Carles Miró.

Els següents premis lliurats han estat els corresponents a la categoria d’audiovisuals, en les seves dues modalitats (documental i curtmetratge), i el d’investigació, i, acte seguit, ha tingut lloc una actuació de dansa vertical a càrrec d’Augusto Redondo (veu), Aina Pascual Silva (dansaire) i Jaume Carreras (autor de la música original).

Després dels lliuraments dels premis de còmic, arts escèniques i música, la formació Simfovents Mallorca ha interpretat la suite simfònica III amb l’acompanyament de ballarines clàssiques i la coreografia de Laura Macías.

Els lliuraments següents han estat els dels premis de gastronomia i periodisme, que han precedit a l’actuació del Cor de Dones de la UIB i la ballarina Mar Aguiló, amb el tema ‘La dama de Mallorca’.

El següent moment de la gala, ja amb el batle de Palma, Jaime Martínez Llabrés, a sobre de l’escenari, ha consistit en el lliurament dels premis d’arquitectura, novel·la en castellà i novel·la en català. 

El primer regidor de Cort ha pronunciat seguidament el seu discurs institucional, durant el qual ha transmès la felicitació de la Corporació als guanyadors i ha destacat “la rellevància i el prestigi” del certamen.

Martínez Llabrés ha remarcat les elevades xifres de participació en la present convocatòria, que ha lligat amb la “formidable resposta” suscitada per part de “creadors de Palma, de Mallorca, del conjunt del país i de la resta del món”.

En aquest sentit, el batle ha indicat que aquest “balanç tan positiu” posa de manifest que els Premis Ciutat de Palma “estan més vius que mai” i que, en la seva opinió, “el sostre de la seva projecció social i cultural està molt lluny d’esgotar-se”.

Durant la seva intervenció, Jaime Martínez ha explicat els principals punts del model que tracta d’impulsar el govern municipal pel que fa a la gestió cultural, i ha defensar “la cultura en lletres majúscules, que sigui, a la vegada, la cultura de tots i per a tots, i la cultura del present i també del futur”.

Seguint en aquesta línia, el primer regidor ha expressat el seu desig que Palma “vagi fent passes decidides i fermes cap a la consecució de l’estatus de capital mediterrània de la cultura”.

De la fulla de ruta exposada per Martínez, cal fer esment, tal com ha assenyalat en el seu discurs, a “la creació de nous equipaments i infraestructures que acullin exposicions i altres esdeveniments relacionats amb la cultura, en les seves diverses manifestacions”, una prioritat a la qual ha sumat “l’optimització de les instal·lacions ja existents amb l’expectativa de fer-les cada vegada més accessibles”.

Finalment, a més d’agrair al president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, i al Patronat de la Fundació Teatre Principal la cessió d’aquest espai cultural per a la celebració de l’acte de lliurament, el batle ha remarcat “l’honor indescriptible” que suposa per a l’Ajuntament de Palma i els seus regidors “tenir l’oportunitat de treballar intensament en la reivindicació del fet cultural a través de moltes iniciatives, entre les quals els Premis Ciutat de Palma ocupen un lloc de privilegi”.

En el tram final de la gala, el públic ha gaudit de la posada en escena de la peça titulada ‘Les veus del passat’, que ha comptat amb les actuacions de representants de diferents cultures: Xim Colom (foners), Anabel Ramon (àrabs), Augusto Redondo (jueus) i Paula Rigo (cristians).

La interpretació del cant de La Balanguera, de la mà del Cor de Dones, ha tancat l’acte de lliurament de la nova edició dels Premis Ciutat de Palma.

 

Data darrera modificació: 5 de febrer de 2024