Publicador de continguts


Cort posa fre a la degradació de l'edifici de GESA tapiant els 375 m2 de superfície del primer pis


11 / de maig / 2012

Els regidors Jesús Valls i Sebastià Sansó han visitat les tasques a l'interior de l'immoble anunciades la setmana passada pel batle Mateo Isern.


L'Ajuntament de Palma ha recuperat, com a mesura d'estalvi, mobiliari d'oficina abandonat a l'edifici de GESA per al seu aprofitament.

Palma, 11 de maig de 2012.- El tinent de batle d'Urbanisme i Habitatge, Jesús Valls, i el tinent de batle d'Infraestructures i Coordinació Territorial, Sebastià Sansó, acompanyats per la regidora de districte Llevant, Antònia Fornari, han visitat aquest matí els treballs de tapiat que s'estan executant des de dilluns passat al primer pis de l'edifici de GESA i que van ser anunciats a finals de la passada setmana pel batle Mateo Isern per tal de frenar el procés de degradació que ha patit l'edifici des l'any 2008.


Jesús Valls ha explicat que l'actuació que s'està duent a terme actualment a GESA "s'ha adoptat per fer front als actes de vandalisme" i frenar el procés de deteriorament de l'immoble.


Per la seva banda, Sansó ha afegit que les obres es prolongaran per espai de 10 dies i que el pressupost previst per l'Ajuntament de Palma per al tapiat dels 375 m2 de superfície del primer pis de l'edifici és de 20.010 euros, IVA inclòs.


Aquesta actuació està inclosa en el pla de mesures anunciat per Isern la passada setmana i que incloïa, també, una millora de la vigilància de l'immoble per part de la Policia Local i un dispositiu de neteja a càrrec d'EMAYA tant a l'interior com en el exterior de l'edifici. La retirada dels residus i del mobiliari d'oficina abandonat dins l'immoble des del seu tancament, part del qual ha estat aprofitat per l'Ajuntament de Palma per a les seves dependències municipals, ha permès emmagatzemar a l'interior de l'edifici el material d'obra necessari per als treballs i facilitar la tasca dels operaris encarregats de la seva execució.


Aprofitament del mobiliari.- Sobre l'aprofitament del mobiliari d'oficina abandonat a GESA, Jesús Valls i Sebastià Sansó han explicat que diferents àrees municipals han decidit aprofitar-lo, evitant així haver de comprar-lo i complint, per tant, amb els preceptes d'estalvi i austeritat que marquen el full de ruta de l'equip de govern municipal presidit per Mateo Isern.
Cap dels articles que Cort ha decidit aprofitar s'inclou en el catàleg d'elements protegits de l'immoble pel que continuen en el mateix lloc on van ser col¿locats en el seu moment. Aquests elements de l'immoble, elevat a la categoria de bé catalogat la passada legislatura, consisteixen en un llum de sostre, els quatre poms de les portes principals de vidre que hi ha al vestíbul i un mural i un vitrall existents a la planta baixa. "La fitxa de catàleg en cap moment inclou cap protecció respecte a cap dels mobles que estan en aquest edifici i, per tant, de tot el inventariat no s'han endut res que afecti la protecció de l'edifici", ha comentat Jesús Valls, que ha recordat que l'edifici de GESA "és un bé catalogat, no un bé d'interès cultural, i la seva protecció afecta pràcticament la forma de cub de l'edifici i al mur cortina de la façana. A partir d'aquí, la protecció pràcticament s'estén a alguns detalls com els poms, un llum, un mural i un vitrall".




Valls ha afegit que quan s'acabi la distribució del mobiliari recuperat per a les diferents àrees municipals que s'han interessat pel mateix, "l'inventari estarà a la seva disposició del grup municipal socialista perquè pugui ser consultat".


En el transcurs d'una visita realitzada aquest matí a l'edifici, organitzada per supervisar el desenvolupament dels treballs de tapiat de la planta baixa iniciats dilluns passat, Sansó ha explicat que "des de Infraestructures i Policia Local s'han recuperat alguns elements elèctrics o del mobiliari d'oficina, perquè puguin ser reutilitzats dins Palma i amb cost zero per als ciutadans". Concretament, els elements aprofitats per l'àrea municipal d'Infraestructures consisteixen en 5 taules d'oficina, 3 pissarres, 5 estors, mecanismes i aparellatge elèctric.


Conflictivitat jurídica.- Respecte al futur de l'edifici de GESA, el tinent d'alcalde d'Urbanisme ha recordat que el futur de la Façana Marítima "està en una situació de conflictivitat jurídica que fa inviable qualsevol solució econòmica i, per tant, continuem estudiant i mantenint interlocucions amb totes les parts implicades per veure quines solucions podem trobar, no només per a aquest edifici, sinó per al conjunt de la Façana que afecta la modificació puntual del planejament realitzat per l'anterior equip de govern l'any 2009".


Jesús Valls ha recordat que "hi ha una obligació d'enderrocar l'edifici" per part de l'empresa que va adquirir els terrenys amb fins urbanístics "però que avui està paralitzada per una catalogació".

Galeria Multimèdia

Data darrera modificació: 28 d’abril de 2023