Publicador de continguts


Creix la demanda de tots els serveis d'atenció integral de violència de gènere de l'Ajuntament durant el 2020


24 / de novembre / 2021

Palma, 24 de novembre de 2021.- La regidora de Justícia Social, Feminisme i LGTBI, Sonia Vivas, ha presentat avui l'informe de violència de gènere elaborat per la seva Àrea i que es fa públic coincidint, demà, amb la celebració del 25N, el Dia Internacional contra la Violència cap a les Dones.

Segons reflecteix aquest document, el 2020 varen morir a tot l'Estat a mans de les seves parelles o exparelles sentimentals 46 dones, de les quals 3 residien a les Illes Balears.

Pel que fa a la ciutat de Palma, el 2020 es detectaren 4.414 delictes per violència de gènere i es dictaren 1.100 mesures penals, això és un 13 per cent més que l'any anterior. A les Illes Balears es formulen 99,4 denúncies per cada 10.000 dones, sent la comunitat autònoma amb la taxa més elevada de tot l'Estat espanyol. A Palma aquesta taxa és de 110,5.

La pandèmia ha incidit en les denúncies per violència de gènere, ja que les víctimes han vist dificultats afegides a l'hora de denunciar els seus agressors. Les mesures de confinament i control de moviments suposaren el tancament de l'atenció presencial i ambulatòria dels serveis municipals, així com canvis en les dinàmiques de treball, una situació que actualment ja s'ha restablert.

Recordem que l'Ajuntament de Palma disposa de diferents programes d'atenció integral per a atendre dones que han patit violència de gènere, els seus fills i filles i, fins i tot, per a ajudar a corregir la conducta d'aquells homes que han exercit maltractament.

Programa d'atenció a víctimes de violència de gènere

Pel que fa al Servei Integral d'Atenció a la Violència de Gènere, SAIVG, el 2020 tramità 617 expedients, això són 60 més que l'any anterior. D'aquesta xifra, 272 eren dones que demanaven ajuda per primera vegada.

Programa d'atenció a fills i filles de víctimes de violència de gènere

Mitjançant el Programa d'atenció a fills i filles de dones víctimes de violència de gènere el 2020 es treballaren 267 expedients, una xifra rècord per a aquest servei.

Programa d'atenció a persones agressores

Una altra de les xifres més altes pel que fa a l'atenció en matèria de violència de gènere la trobam al Programa d'atenció d'homes que volen assolir relacions de parella no violentes.

Aquest programa va atendre, el 2020, 139 expedients, dels quals 48 eren nous.

Servei d'Acolliment Municipal de Víctimes de Violència de Gènere

El servei municipal d'atenció a la violència de gènere que més va veure créixer la seva demanda durant la pandèmia del covid-19 va ser el Servei d'Acolliment municipal, que el 2020 atengué 167 persones enfront de les 128 de 2019. D'aquestes, 86 eren mares i 81 infants, que feren un total de 17.745 pernoctacions.

Des del 2017 fins al 2020 s'ha incrementat en un 86,3 per cent el nombre de persones acollides per aquest Servei.

Així mateix, des de l'Àrea, durant el curs 2020-2021 s'han duit a terme activitats formatives i de sensibilització dirigides a infants, adolescents i persones adultes, que han arribat a un total de 6.809 persones a través de 423 tallers.

Segons ha explicat la regidora, "ha estat un any complicat a causa de la pandèmia i hem fet un gran treball per a lluitar contra la violència de gènere. Les dades que presentam avui tenen a veure amb els nostres esforços per a ajudar a erradicar aquesta xacra, fruit d'això és el creixement econòmic de la inversió feta: tenim més mitjans humans i econòmics. El nostre objectiu és acabar amb aquest greu problema."

Data darrera modificació: 6 de març de 2023