Publicador de continguts


Diversitat musical, rítmica i lingüística a la nova edició de Cançons de la Mediterrània


4 / de juliol / 2023

Les actuacions estan programades a ses Voltes, els dies 6, 7, 8, 20, 21 i 22 de juliol, sempre a les 21.30 hores

Palma, 04 de juliol de 2023.- El Festival Cançons de la Mediterrània 2023 tindrà lloc els dies 6, 7, 8, 20, 21 i 22 de juliol, a Ses Voltes, amb la participació d’un selecte grup d’artistes que representen la diversitat musical, rítmica i lingüística que caracteritza aquest esdeveniment cultural organitzat per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Palma i que és el de major longevitat de tots els que es duen a terme, els mesos de l’estiu, a Mallorca. Tots els concerts començaran a les 21.30 hores.

La nova edició ha estat presentada aquest dimarts, al llarg d’una roda de premsa al Pati de Can Oms que ha comptat amb la presència del director general de Música i Arts Escèniques, Rafel Brunet, i el tècnic del departament de Cultura, Carles Llull.

Per una banda, Cançons de la Mediterrània 2023, que enguany ha comptat amb l’assessorament artístic de David Ibáñez, director de l’Auditori i el Palau de Congressos de Girona i director artístic de la Fira Mediterrània de Manresa entre els anys 2012 i 2018, s’endinsarà, en el concert previst pel dia 6 de juliol, en l’art de l’aïta i de les chikhates de la mà de la marroquina Widad Mjama i el tunisià Khalil Epi.

La següent cita, el 7 de juliol, serà amb el gran cantaor valencià Pep Gimeno ‘Botifarra’, que presentarà el seu darrer treball, Ja ve l’aire.

El 8 de juliol, coincidirà amb un altre moment emblemàtic del festival, amb les actuacions de la mallorquina Maria Jaume i el seu pop suau i íntim, i la tradició de la música popular murciana vista des de l’òptica contemporània, a càrrec de Maestro Espada.

El 20 de juliol, els espectadors es delectaran amb les polifonies vocals del cant popular de l’illa veïna de Còrsega, amb L’Alba.

El 21 de juliol, el festival farà un viatge a les profunditats de l’ànima grega de la mà de Yiannis Dionisios i el seu homenatge als grans autors del Rebetikó, la música dels suburbis atenesos.

Finalment, el 22 de juliol, els francomarroquins Bab L’Bluz oferiran un repertori centrat en la fusió entre el blues i la música gnawa. Compartiran cartell amb Marala, tot un referent de la música en català, que presentarà el seu nou treball, Jota de morir.

Llarga trajectòria

La llarga trajectòria del festival Cançons de la Mediterrània es va iniciar l’any 1984 i, des d’aleshores, s’ha consolidat plenament com un referent de la gran diversitat de músiques i llengües que conflueixen als territoris de la ribera mediterrània, per a mostrar les diferents realitats culturals, socials i polítiques amb l’objectiu de contribuir al coneixement i l’apropament d’aquests diferents contexts.

Per aquesta raó, un dels criteris que marquen la programació del festival és la pluralitat de procedències dels grups seleccionats en cada edició, amb la dificultat i l’esforç que suposa seleccionar i coordinar propostes procedents de diferents indrets de l’àmbit mediterrani.

Un altre punt rellevant en l’organització de Cançons de la Mediterrània és l’aposta de propostes genuïnes, lligades a l’entorn sociocultural dels i de les artistes, que les faci diferenciadores i recognoscibles, i que posi el focus en el seu origen.

A més de la diversitat cultural que es vol mostrar durant el festival, també es persegueix un equilibri entre enfocaments formals diferents, ja sigui amb propostes més ortodoxes (relacionades amb la música i la cultura popular local de l’àmbit de procedència), o bé amb propostes que apostin per un enfocament avantguardista i contemporani.

Artistes de primer nivell

Així, al llarg de tots aquests anys, el festival ha permès gaudir d’artistes de la talla de Georges Moustaki, El Cabrero, Elena Ledda, Giorgos Dalaras, Okay Temiz, Sonia M’Barek, Ofra Haza, Marios Tokas, Lucilla Galeani, Angelo Branduardi, Zulfü Livanelli, Lluís Llach, Càlic, David Broza, Donni Sulani, l’Orquestra Andalusí de Tànger, i Tomatito, entre altres autors.

Pel que fa a les Illes Balears, les diferents edicions han obert les portes a Maria del Mar Bonet, Biel Majoral, Música Nostra, Sis Som, S’Albaida, Nou Romancer, Tomeu Penya, Uc, i Aires Formenterencs.

De fet, l’esdeveniment ha tingut representació de gairebé tots els territoris que envolten la Mediterrània: França, Itàlia continental, Còrsega, Sicília, Sardenya, Croàcia, Grècia, Turquia, Xipre, el Líban, Síria, Israel, Palestina, Egipte, Líbia, Tunísia, Algèria, Marroc i, evidentment, Andalusia, Múrcia, València i Catalunya. I tampoc no han faltat les aportacions de més enllà, com el Sàhara Occidental, Senegal i Finlàndia.

Cartell

Seguint la tradició de comptar amb grans cartellistes, a qui s’ha encarregat el cartell del festival (entre d’altres, Maria Carbonero, Alícia Llabrés, Víctor Escandell, Pere Joan i Xavi Ramiro), per a l’edició d’enguany el festival ha confiat aquesta feina a Violeta Lópiz, prestigiosa il·lustradora eivissenca que ha publicat els seus treballs en algunes de les editorials més importants del món, com ara Oxford University Press (Regne Unit), Editions du Rouergue (França), Topi Pittori (Itàlia) i Enchated Lion Brooks (Estats Units).

La proposta presentada per l’autora és un tríptic de cartells amb tres habitants de la Mediterrània que reivindiquen el fet de compartir un mateix espai geogràfic.

Visites al Museu Marítim

Paral·lelament, val la pena destacar que el Museu Marítim de Mallorca s’ha sumat enguany a la gran festa de ses Voltes i ha organitzat visites comentades de la seva recentment estrenada col·laboració amb l’artista muralista SOMA i el seu particular homenatge als col·lectius mariners de l’illa.

Aquestes visites tendran lloc els dies 6, 7, 20 i 21 de juliol, coincidint amb els dijous i divendres de concert, a les 20 hores. Igualment, s’han previst visites familiars, tots els dissabtes de juliol, a les 19 hores.

 

Data darrera modificació: 5 de juliol de 2023