Publicador de continguts


Educació aposta per la sostenibilitat i la responsabilitat en la compra d'aliments per a les Escoles d'Infants Municipals


16 / de gener / 2023

El regidor d'Educació i Política Lingüística, Llorenç Carrió, i la gerent del Patronat d'Escoles Infantils, Francesca Niell, han comparegut en roda de premsa per a informar de l'aprovació dels Plecs del contracte de subministrament d'aliments per a les escoles d'infants de Son Roca, Santa Catalina i el Molinar.

Aquesta licitació s'emmarca dins el programa Escudella, un projecte transversal que va néixer l'any 2020 amb la finalitat d'oferir una alimentació més saludable i sostenible a les Escoles d'Infants de Palma. La iniciativa sorgeix de l'àmbit educatiu, amb estreta connexió amb l'àmbit de la salut, i ben aviat s'identificà la necessitat d'incorporar-hi el món de l'agricultura/ramaderia i la gastronomia/cuina per a poder desenvolupar el projecte de manera eficient i coherent.

El projecte Escudella ofereix menús més equilibrats, amb productes de proximitat, frescs, de temporada i ecològics, que estan supervisats per especialistes en alimentació infantil. Segons ha declarat Carrió: "El projecte Escudella és una aposta decidida de l'Àrea d'Educació per a oferir una alimentació més saludable i sostenible als nostres infants".  Carrió també ha declarat que "des del Patronat apostam per una compra pública d'aliments sostenibles que repercuteixi de forma directa en el sector agrari local". El Projecte Escudella va ser reconegut per la Fundació Carasso pels valors alimentaris i la seva continuïtat durant la pandèmia.

L'objecte del contracte és el subministrament d'aliments per a cobrir el servei de menjador saludable i sostenible de les escoles d'infants de Son Roca, Santa Catalina i el Molinar. La seva durada inicial és de l'1 d'abril de 2023 al 31 d'agost de 2024, i el preu base de licitació és de 227.448,07 €. El contracte es podrà prorrogar un any. Es divideix en 8 lots i els licitadors es podran presentar a un màxim de 3. La verdura, la fruita, els ous i el pollastre han de ser ecològics. El preu màxim del contracte, que inclou la pròrroga i la possibilitat de modificació, és de 409.974,17 €.

Lot/contracte

Import de licitació (IVA exclòs)

Import  d'IVA

PBL (amb IVA inclòs)

LOT 1 - Verdura de temporada i ecològica

50.630,38

2.652,53

53.282,91

LOT 2 - Fruita de temporada i ecològica i sec ecològic

46.523,79

2.687,87

49.211,66

LOT 3 - Ous frescs i ecològics

11.366,29

559,20

11.925,49

LOT 4 - Pollastre i xot ecològic

27.520,49

2.995,00

30.475,49

LOT 5 - Oli d'oliva verge

40.300,36

4.065,12

44.365,48

LOT 6 - Pa integral

10.523,98

839,24

11.363,22

LOT 7 - Peix

11.450,14

1.145,01

12.595,15

LOT 8 - Iogurt

12.935,16

1.353,52

14.228,68

TOTAL DEL  CONTRACTE

211.250,58

16.197,49

227.448,07

Des de la creació de les primeres escoles d'infants, el Patronat Municipal ha optat per disposar d'un servei de cuina propi, ja que s'ha considerat el moment de l'alimentació com una part de l'activitat educativa de la jornada que permet establir relacions positives i enriquidores entre els infants i el personal docent i de serveis.

Carrió ha recordat que el Patronat Municipal  prioritza la salut en l'alimentació dels infants. En aquest sentit, es té compte el nou calendari d'introducció d'aliments que proposa l'Associació Pediàtrica Espanyola (2018), que inclou pràcticament tots els aliments a partir dels 6 mesos d'edat de l'infant i n'exclou de superflus com sucres, embotits, etc.  En segon lloc, també s'hi preveu el Decret 39/2019, de la Conselleria de Salut, sobre la promoció de la dieta mediterrània en els centres educatius de les Illes Balears. A partir d'aquests referents i amb l'assessorament d'una nutricionista especialitzada en primera infància, s'elabora una nova estructura dels menús de les escoles del PMEI, més equilibrats i variats, posant especial atenció en els gramatges i en el consum de productes de proximitat, frescs, de temporada i ecològics.

Data darrera modificació: 18 de maig de 2023