Publicador de continguts


El 93% dels cans i el 72% dels moixos que arriben a Son Reus surten adoptats o recuperats per les seves famílies


17 / de gener / 2023

Ramon Perpinyà, regidor de Medi Ambient i Benestar Animal, ha presentat avui el balanç de la gestió del Centre Municipal de Benestar Animal de Son Reus, coincidint amb Sant Antoni, patró dels animals.

Perpinyà ha destacat que "el centre de Benestar Animal de Son Reus és la institució de referència en la matèria al nostre municipi i més enllà; ha esdevingut un referent per a d'altres ciutats i comunitats. La seva funció és atendre les necessitats dels animals que conviuen amb nosaltres a la ciutat".

El Centre de Benestar Animal de Son Reus va atendre el 2022 un total de 3.676 animals, a pesar del lleuger increment en relació amb els anys 2020 i 21. Cal destacar que la major part d'aquests animals surten en poc temps: el 93% dels cans i el 72% dels moixos són recuperats per les seves famílies o són adoptats.

Una de les grans fites assolides al llarg dels darrers 7 anys ha estat el sacrifici zero dels cans que arriben al centre, i la novetat de 2022 ha estat assolir aquesta fita importantíssima del sacrifici zero, també per als moixos.

Durant 2022 han arribat a Son Reus 1.032 cans, davant els 795 de 2021; un increment del 29,8% que trenca la tendència de baixada continuada dels darrers anys, especialment destacada els dos anys de la pandèmia.

-       Entrades de cans a Son Reus 2022:

Cans abandonats: 370

Cans vagabunds: 280

Renúncies dels propietaris: 319

Altres causes d'entrada a Son Reus: 63

Cal destacar l'elevat nombre de cans que ingressen a Son Reus per renúncia dels seus propietaris, un fet que indica que és necessari treballar per a incrementar la responsabilitat i el coneixement del que suposa tenir un animal a la família.

D'aquests cans, en varen sortir en adopció 524 (davant els 390 de 2021) i 433 més tornaren amb les seves famílies (el 2021 varen ser 368). Això suposa que el 92,73% dels cans que ingressen a Son Reus per la renúncia dels seus propietaris, perquè són abandonats o vagabunds, troben una nova família d'adopció o tornen amb la seva.

Pel que fa als moixos, durant 2022 n'arribaren 860, la majoria de vagabunds:

Moixos vagabunds: 668

Moixos abandonats: 13

Moixos malalts: 128

Renúncia dels propietaris: 41

Altres:10

D'aquests moixos que han arribat al Centre, un 52,8 % s'han adoptat, un total de 454 (l'any 2021 els moixos adoptats varen ser 424); 30 han estat recuperats pels seus propietaris, 25 s'han derivat a altres centres i 88 s'han tornat als seus trobadors. D'aquesta manera, s'ha donat una sortida al 72% dels moixos ingressats a Son Reus.

Enel cas dels moixos, la prioritat de Son Reus és el programa de les colònies felines urbanes i les esterilitzacions. L'any 2022 els veterinaris de Son Reus han esterilitzat 1.570 moixos que, després de la intervenció, són retornats a la seva colònia. Aquesta xifra consolida el creixement continuat d'aquesta activitat: el 2021 varen ser 1.359 els moixos esterilitzats i que es retornaren a les colònies, superant els 911 de 2020, o els 775 de 2018 i 2019. En tres anys s'han duplicat els moixos esterilitzats en el marc del programa de gestió de colònies felines.

A Palma, hi ha actualment un centenar de colònies felines, amb unes 300 persones voluntàries al seu càrrec, per a garantir una correcta i adequada alimentació d'aquests animals i col.laborar en l'esterilització dels moixos.

Millores dels serveis i nova plataforma de gestió del voluntariat

Durant l'any 2022 s'han aplicat i consolidat una sèrie de millores orientades al benestar animal i a les persones usuàries del centre.

Al llarg de tot l'any ha estat efectiva l'ampliació de l'horari d'atenció ciutadana introduïda a finals de 2021. Ara el centre està obert també els dijous horabaixa, fins a les 18 h, per a facilitar l'atenció al públic.

A més, a partir d'aquesta setmana entra en funcionament la nova plataforma d'informatització de la gestió del voluntariat, que permetrà agilitzar la comunicació, facilitar el calendari d'assistència i les necessitats de voluntaris, el seguiment de la participació, donar seguretat al Centre i als usuaris, etc. Els voluntaris s'hi registraran, tindran un número d'usuari i s'hi podran apuntar, amb la qual cosa s'evitarà que hi hagi més de 15 voluntaris per dia i es facilitarà que es cobreixin totes les franges horàries. Actualment hi ha 264 persones registrades com a voluntàries de Son Reus. Amb el nou sistema es pretén revisar i impulsar aquest registre. La funció principal dels voluntaris a Son Reus és treure els cans a passejar per les zones habilitades.

Increment dels recursos per a una millor atenció als animals

S'ha consolidat el 2022l a tercera plaça de veterinari al Centre, creada el 2021. A més enguany s'ha pogut comptar amb un quart manescal en pràctiques. Cal recordar que també el 2021 es va dotar el Centre d'un segon quiròfan, que ha permès millorar l'atenció als animals i molt especialment incrementar les esterilitzacions.

Així mateix s'ha incorporat al Centre un servei de vigilància en horari diürn, s'han realitzat cursos de formació en manipulació d'animals per al personal i s'han incorporat tres noves furgonetes elèctriques.

Millora de les instal.lacions

Des de 2019 es realitza un treball intens de millora de les instal.lacions del Centre de Benestar Animal. Algunes de les actuacions realitzades són:

-       Millora del trespol de la primera nau i enrajolat de la segona nau.

-      S'ha eliminat el fibrociment de la coberta i s'ha instal.lat un altre aïllant a la segona i a la tercera nau.

-      Tasques de pintada, finalitzades a la primera nau i en curs a la resta.

-      Instal.lació de plaques solars fotovoltaiques per a autoconsum a la coberta de la clínica i de la tercera nau.

-      Connexió de les aigües residuals al sistema de clavegueram públic.

-      S'està treballant en la recollida de les aigües pluvials i en l'emmagatzemament per al seu ús.

-       S'està treballant en l'habilitació d'una galeria de serveis.

-       Es construeixen uns vestidors a la clínica.

-       Es dota del segon quiròfan.

-      Instal.lació de barreres d'entrada automàtiques.

-      Instal.lació de tres punts de recàrrega per a vehicles elèctrics.

-      Instal.lació d'una font de aigua potable per a funcionaris, visitants i animals.

-      Instal.lació de senyals i panells informatius.

-      Instal.lació de sensor de moviment lumínic i sonor.

-      Redacció d'un projecte bàsic pel nou edifici d'Administració i del personal del Centre.

Més enllà del mateix Centre de Son Reus, el 2022 cal destacar la creació de dues noves zones d'oci caní (ZOC), al Secar de la Real i a la Platja de Palma, que se sumen a les 14 existents fins ara.

La divulgació i l'educació, també prioritats en benestar animal

El Centre també compleix una important funció educativa. Està obert a les visites dels escolars i, durant el curs 2021-22, un total de 233 alumnes hi varen realitzar activitats centrades especialment en la responsabilitat que suposa tenir un animal a la família; es va començar a utilitzar un nou material didàctic, 5 publicacions per als diversos nivells educatius.

També es realitzen periòdicament campanyes de sensibilització en pro de les adopcions i contra l'abandonament, especialment abans i durant les festes de Nadal. El 2022 les publicacions realitzades duien com a lema "Adopta, amb responsabilitat".

En aquesta tasca de difusió de les adopcions és també fonamental la col.laboració amb les entitats animalistes i de defensa dels drets dels animals. Es col.labora amb els actes que organitzen aquestes entitats per a promoure les adopcions, com les desfilades i altres, i se signen convenis de col.laboració amb les associacions de voluntariat. Recentment, a finals d'any, es va signar un nou conveni amb Ángeles de Son Reus.

Data darrera modificació: 18 de maig de 2023