Publicador de continguts


El batle de Palma glossa la figura “conciliadora” de Sanç I de Mallorca durant la commemoració del 700 aniversari de la mort del monarca, celebrada a la catedral de Sant Joan Baptista


4 / de setembre / 2024

Jaime Martínez Llabrés ha dipositat, en nom de la delegació mallorquina desplaçada a Perpinyà i dels ciutadans de Palma, una ofrena floral en record del sobirà

Palma, 04 de setembre de 2024.- La delegació mallorquina encapçalada pel batle de Palma, Jaime Martínez Llabrés, ha continuat aquest dimecres horabaixa amb el programa d’activitats previst a Perpinyà, en el transcurs de la visita a l’antiga capital del Regne de Mallorca organitzada amb l’objectiu de reforçar els lligams culturals i històrics que uneixen les dues ciutats.

La comitiva insular ha assistit, a la catedral de Sant Joan Baptista, a l’acte d’homenatge al rei Sanç I, de qui es compleixen 700 anys de la mort, ocorreguda el 4 de setembre de 1324 a la localitat de Formiguera, capital històrica del Capcir, situada a la regió de Llenguadoc-Rosselló.

Han acompanyat el primer regidor de Cort, el batle de Perpinyà, Louis Aliot, i membres del seu equip de consellers municipals, així com els integrants de la delegació illenca, de la qual formen part el president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés; el primer tinent de batle i regidor de Turisme, Cultura, Esports, Restauració i Coordinació Municipal, Javier Bonet; la regidora de Gent Gran i Interculturalitat, María Luisa Marquès; els representants del grup municipal Vox Fulgencio Coll i Margarita Durán; el director insular de Presidència, Toni Fuster, i la directora general de Patrimoni i Interpretació de la Ciutat, Pilar Ribal.

La jornada vespertina ha començat amb una visita guiada al Palau dels Reis de Mallorca. Seguidament, a les 18 hores, s’ha iniciat la missa en honor al rei Sanç I de Mallorca i, una vegada finalitzat l’ofici litúrgic, el batle de Palma ha dipositat, en nom de la delegació i de la ciutat, una ofrena floral en el cenotafi del monarca.

Cal recordar que el cos del sobirà va rebre sepultura a la catedral de Mallorca, però la catedral de Sant Joan Baptista, a Perpinyà, acull una estàtua jacent del seu sepulcre, situada a la capella de Nostra Senyora dels Còrrecs.

L’acte ha prosseguit amb els parlaments dels principals càrrecs institucionals. Jaime Martínez Llabrés ha glossat la figura de Sanç I, de qui ha recordat que va rebre el sobrenom d’“El Pacífic” arran, segons ha indicat, “del seu tarannà sempre favorable a l’acord i la conciliació, i contrari al conflicte”.

El batle ha assenyalat que el monarca, que va ser proclamat rei a la mort del seu pare, Jaume II, l’any 1311, i que també era posseïdor dels títols de comte del Rosselló i de la Cerdanya, vescomte de Carladès i senyor de Montpeller, “constitueix un símbol permanent de la història que vincula íntimament les ciutats de Perpinyà i Palma”

Martínez Llabrés ha destacat que el seu regnat “va coincidir amb un dels moments de màxima esplendor dels territoris adscrits al seu mandat, tant des del punt de vista econòmic i comercial com en l’àmbit del desenvolupament social i cultural”, deixant enrere un llegat que, reproduint les seves paraules, “encara avui, molts segles després, perdura per la gran significació que va assolir des del punt de vista de la defensa de l’estabilitat del Regne de Mallorca”.

L’acte, que ha estat conduït pel catedràtic, historiador i escriptor, i president de la Reial Acadèmia Mallorquina d’Estudis Històrics, Román Piña Homs, ha finalitzat amb una conferència del conseller municipal de Perpinyà Georges Puig.

 

Data darrera modificació: 5 de setembre de 2024