Publicador de continguts


El Ple celebra el sorteig manual per a la selecció dels 3.609 membres de les 401 meses electorals del 20-N


24 d’octubre de 2011


Efectius de la Policia Local de Palma procediran a partir de demà dimarts a notificar la seva condició de "membre electoral" a les persones que avui hagin estat seleccionades mitjançant procediment informàtic

Palma, 24 d'octubre de 2011.- L'Ajuntament de Palma, constituït en ple, ha procedit aquest matí a la celebració del tradicional sorteig manual a partir del qual, mitjançant procediment informàtic, es constituiran les meses electorals amb motiu de la consulta general al Parlament i al Senat del proper 20-N.

El Ple celebra el sorteig manual per a la selecció dels 3.609 membres de les 401 meses electorals del 20-N

El batle de Palma, Mateo Isern, ha obert al Saló de Plens de Cort el procés de l'extracció de les 9 peces numerades entre l'1 i el 100 que han estat la base sobre la que l'ordinador realitzarà les operacions percentuals que culminaran amb la selecció de les persones que conformaran les meses electorals. Han acompanyat a Isern en aquest procés d'extracció els regidors de l'equip de Govern municipal Irene Sant Gil, Jesús Valls, Rosa Llobera, Belén Soto i Antònia Fornari, així com els regidors de l'oposició Aina Calvo, José Hila i Antoni Verger.

Cada mesa electoral estarà formada per un total de 9 persones, 3 d'ells membres titulars i els sis restants en qualitat de suplements. Així, les taules quedaran definides de la següent manera: 1 president, 2 suplents de president, 2 vocals i 4 suplents de vocal. Tenint en compte que es constituiran 401 meses electorals, el sistema informàtic municipal procedirà al llarg de la jornada d'avui a escollir de manera aleatòria als 3.609 membres de les meses electorals. El fitxer base per a l'elecció estarà format a partir del Cens electoral, revisat el 30 de juny de 2011. Els requisits mínims exigibles als membres de la mesa són saber llegir i escriure, si bé els presidents han d'acreditar el títol de batxiller o el de formació professional de segon grau, o subsidiàriament el de graduat escolar o equivalent. Queden exemptes del sorteig les persones majors de 70 anys si bé es reconeix el dret a renunciar al càrrec sense necessitat de presentar cap al.legació al respecte a totes aquelles persones majors de 65 anys.

Efectius de la Policia Local de Palma procediran a partir de demà a notificar amb justificant de recepció a totes les persones designades seva condició de "membre electoral". En cas de no poder-se notificar el resultat a la persona designada bé per causa de defunció, canvi de domicili o baixa de residència, entre d'altres, o bé perquè se li hagi admès una al.legació en contra de la designació davant la Junta Electoral de Zona, es realitzarà una nova selecció per a aquest càrrec i s'escollirà el desè nom següent al fitxer de designables.

Tomàs Lladó, cap del Servei de Població de l'Ajuntament de Palma i persona encarregada de supervisar el desenvolupament del sorteig celebrat aquest matí a Cort, ha recordat que la condició de "membre electoral" adquirida per les persones elegides per sorteig obliga a aquestes a personar-se en els col.legis electorals per a la constitució de les taules i ha advertit que l'incompliment d'aquesta obligació sense cap justificació està penat amb "fortes sancions" que poden arribar fins als 2 anys de presó o una multa econòmica equivalent.

Lladó ha afirmat no recordar "en els últims 25 anys" cap cas que, per absència dels membres, hagi impedit constituir alguna taula electoral a Palma. No obstant, ha admès que l'índex d'absentisme entre els components de les taules sol oscil.lar "entre el 30% i el 40%" i que aquest és atès per la figura dels suplents en el cas que la persona absent sigui algun membre titular.

Data darrera modificació: 28 d’abril de 2023