Publicador de continguts


El pressupost municipal de 2023, de 487 milions d'euros, consolida la transformació de la ciutat


18 / de novembre / 2022

José Hila: "Aquests comptes ens permetran seguir impulsant la transformació de Palma, que ja està en marxa, i a més, consoliden la bona gestió que estam duent a terme"

El pressuposts de 2023 és el mes elevat de la història del consistori, que no ha pujat els imposts en els darrers vuit anys

La nova depuradora, Son Busquets, Passeig Marítim, o S'Aigo Dolça o els nous casals de barri són alguns dels projectes municipals per a 2023

Palma, 18 de novembre de 2022.- El batle de Palma, Jose Hila, i el regidor d'Economia, Hisenda i Innovació, Adrián García, han presentat avui el pressupost de l'Ajuntament de Palma per al 2023, que puja fins als 487.420.315 euros. Es tracta del pressupost més elevat de la història del consistori. Aquesta xifra suposa un 2,51 per cent més que els comptes del 2022, que fou de 475 milions d'euros.

El pressupost consolidat, que inclou també organismes autònoms i empreses públiques és de 753 euros. Els pressuposts s'han aprovat de forma inicial a la Junta de Govern i posteriorment es duran a aprovació pel Ple municipal el proper 30 de novembre.

El batle de Palma, José Hila, ha destacat que "malgrat les dificultats que han sorgit durant aquests anys, hem cercat finançament a tot arreu: Europa, el Govern, el Govern, el Consell... el que ens ha permès posar en marxa projectes molt ambiciosos". Entre ells, el batle ha citat la nova depuradora ¿ ja adjudicada-, Son Busquets, Passeig Marítim, o S'Aigo Dolça o els nous casals de barri.

Congelació d'imposts

El batle ha senyalat que "com durant tots aquests anys, continuam amb la línia de congelació d'impostos. És el vuitè any que no pugem els tributs municipals".Com a dada, Hila, ha recordat que Palma té el segon IBI més baix de les 15 ciutats principals del país i que "s'han introduït modificacions en les ordenances fiscals per ajudar en temes capitals i que preocupen la ciutadania com l'habitatge, la gent gran, els serveis públics i la sostenibilitat". En conjunt, els de 2013 són uns comptes que "ens permetran seguir impulsant la transformació de Palma, que ja està en marxa, i que a més, consoliden la bona gestió que estam duent a terme" ha afirmat el batle.

Deute

Per la seva banda, el regidor d'Hisenda, Adrián García, ha destacat la disminució del deute municipal en els darrers anys, que ha passat de 352 milions d'euros el 2015 als 192 milions amb què es tancarà aquest any. "Un nivell de deute que ens permet, com a Ajuntament sanejat, activar-nos, capitalitzar-nos i fer inversions reals a la ciutat amb un deute d'uns 20 milions per any". En el capítol d'ingressos, García ha posat de relleu l'increment d'un 5% en les aportacions de l'Estat a l'Ajuntament, fins a arribar als 105 milions d'euros, a més de 1,5 milions d'euros en subvencions per a innovació digital.

Més serveis sense major pressió fiscal

Com a exemples de bona gestió en aquests darrers anys, García ha destacat l'increment de pressupost d'EMAYA per a la neteja dels carrers, Infraestrutures per a la millora dels barris i l'increment d'efectius en Seguretat Ciutadana, entre d'altres.

Despesa social

Tant el batle com el regidor han destacat la despesa social que es fa a diferents àrees, a més de Benestar Social, on es milloraran el servei d'acollida municipal de curta estada, les prestacions del servei de menjar domicili i el contracte de centres de dia. En Educació, també s'incrementa un 56,88 % l'aportació municipal al Patronat Municipal d'Escoles d'Infants (PMEI), quatre milions d'euros més, per consolidar la gratuïtat de 2-3 anys, millorar els ajuts a l'escolarització (Bo escolar), disposar d'un servei educatiu de qualitat que tingui cura especialment dels infants amb necessitats educatives especials i de vulnerabilitat social, a més de donar compliment a l'acord de Ple de creació de noves escoles d'infants municipals.

L'àrea de Justícia Social incrementa un 15% els recursos per a atenció a víctimes de violència de gènere, amb el Servei d'Acolliment Municipal (SAM) per a víctimes, millores d'atenció, instal.lació i mobiliari.

L'àrea de Seguretat Ciutadana incrementa la seva dotació econòmica amb 1,3 milions d'euros per a l'increment efectiu de les plantilles de Policia i Bombers i continuar amb el reforç dels seus serveis.

L'Àrea de Mobilitat Sostenible té prevists els projectes d'inversió per desenvolupar el nou Pla de Mobilitat Urbana Sostenible per tal de millorar el nivell de qualitat de l'aire, reduir els renous i implantar una zona de baixes emissions (ZBE). Destaca la renovació del sistema de préstec de bicicleta pública, BiciPalma.

A l'EMT, es mantenen les aportacions, amb finançament extra per part del Govern d'Espanya per a l'ampliació de les gratuïtats, i completar la renovació de la flota de

Vehicles. L'Àrea d'Infraestructures i Accessibilitat té un pressupost previst de 55 milions d'euros per a 2023, per continuar amb els diferents projectes de millora de Ciutat i dels barris, i del seu manteniment. Per 2023 l'Àrea continuarà amb la mateixa capacitat gràcies als crèdits de finançament afectat del pressupost 2022, que sumaran fins a 4 milions d'Euros més al pressupost final.

Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat es dota de recursos per finalitzar el Pla General d'Ordenació Urbana de Palma i el projecte de S'Aigo Dolça, amb una nova dotació d'1,4 milions d'euros. Un gran nombre d'altres projectes s'executaran amb finançament afectat per valor d'uns 2 milions d'euros més, com ara la rehabilitació de Ses Voltes o el concurs d'idees de Plaça Major. Igualment, disposarà de dotació per a instal.lacions a Torres del Temple o a Casals de Barri, com Son Ametler o Gènova. També es reforça l'Oficina antidesnonaments i es continua invertint amb millores a l'habitatge públic per a persones amb major vulnerabilitat.

El pressupost de Cultura puja un 4,2% amb més aportacions a museus i teatres com la Fundació Miró, el Museu d'Art Modern, el Teatre Sans i també a l'Institut Ramon Llull, Cine Ciutat o esdeveniments consolidats com el Festival de Teresetes o el Còmic Nostrum. Cal destacar la finalització de les obres i l'obertura de dos nous equipaments culturals estratègics per a la ciutat com Can Ribas (nou Centre de Creació de Circ a la Soledat) i les primeres sales d'assaig públiques de la ciutat, a Son Forteza.

Promoció Econòmica i Ocupació incrementa un 1,6% el seu pressupost. Entre els projectes prevists destaca el desenvolupament d'una plataforma de venda online. PalmaActiva creix en un 5% en la seva partida de desenvolupament empresarial i manté les partides de subvenció a comerços i dels bons de comerç.

L'Àrea de Sanitat i Consum creix un 17% per continuar amb els tallers educatius de Promoció de la Salut, que incrementa la dotació en un 64% per arribar a més col.legis i nins i, per altra banda, el Pla Municipal de Prevenció d'Adiccions s'incrementa en un 140%, multiplicant el seu abastament. Amb relació a les plagues, la partida creix un 17%.

A Turisme es manté l'aportació a la Fundació Palma 365 i s'incrementen les inversions amb la dotació per al desenvolupament d'un web per la comercialització directa i la promoció del producte turístic. També es desenvolupa el Pla Impuls Palma, amb una dotació de 150.000 €.

L'Àrea de Participació Ciutadana aposta per a continuar amb la millora dels casals de barri i ampliar aquesta xarxa de casals per continuar amb la seva llarga tradició associativa. Així, també es mantenen les subvencions per ajudar a entitats ciutadanes a desenvolupar la seva tasca de dinamització de la ciutat. Cal recordar que la modificació de l'ordenança municipal de subvencions realitzada aquest any facilitarà a aquestes entitats la gestió de dites subvencions.

Cal destacar l'increment de recursos per activitats socioculturals de les Festes de Sant Sebastià, la Rua i la Rueta.

Data darrera modificació: 6 de març de 2023