Publicador de continguts


El projecte d'Emaya "Digital Aigua" obté gairebé 6 milions d'euros de finançament dels Fons europeus


23 / d’agost / 2024

El tinent de batle i president de l'empresa municipal, Llorenç Bauzá, ha presentat les principals actuacions d'una intervenció que ha estat seleccionada dins la convocatòria del PERTE de Digitalització del Cicle de l’Aigua

Palma, 23 d’agost 2024. El tinent de batle i regidor de Medi Ambient, i president de l'Empresa Municipal d'Aigües i Clavegueram (Emaya), Llorenç Bauzá, ha presentat aquest divendres els principals aspectes del projecte Digital Aigua, que ha estat seleccionat dins la segona convocatòria de subvencions del PERTE de Digitalització del Cicle de l’Aigua, a càrrec del Ministeri de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. 

Aquesta acció es desenvolupa en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència que finança la Unió Europea a través dels fons Next Generation. En aquest sentit, Digital Aigua forma part de la llista de 238 projectes que s'han presentat en aquesta convocatòria i que involucren 3.645 municipis de tot Espanya, amb un pressupost global de 300 milions d'euros.

Acompanyat pel gerent d’Emaya, Llorenç Morey, el regidor ha explicat que, arran de la selecció de Digital Aigua en el PERTE, Palma obtindrà dels Fons europeus una ajuda que frega els 6 milions d'euros (concretament, 5.998.991,90). 

El tinent de batle ha remarcat que es tracta "d'una quantitat econòmica molt important que cobreix en gran part la inversió global prevista en el projecte seleccionat”, que puja a una mica més de 7,5 milions d’euros (7.515.651). 

Igualment, Llorenç Bauzá, que ha agraït la feina que han duit a terme els tècnics, funcionaris i professionals d'Emaya, ha indicat que "gràcies a l’aplicació i l'execució del projecte Digital Aigua, Palma i els seus ciutadans hi sortiran guanyant en un aspecte crucial, com és la formació d'un territori més cohesionat al voltant de la protecció i l'optimització en l'ús dels recursos hídrics”.

Digital Aigua va iniciar el seu camí el 2020 i té prevista la seva finalització el mes de juny de 2026, recollint un total de 22 actuacions que tenen a veure de manera integral amb el cicle urbà dels recursos hídrics a Palma, des de la captació fins al proveïment o el subministrament. 

D'aquesta manera, un dels propòsits fonamentals passa per revisar o desenvolupar plans d'emergència davant situacions de sequera, vigilància i gestió de la qualitat de les aigües de consum humà, a més de la gestió del sistema de sanejament, aigua regenerada i estudis hidrogeològics.

Aquest punt de partida s'articula tenint present la interconnexió de diferents municipis, creant models hidràulics dels sistemes de proveïment i sanejament.

Així, el projecte preveu dur endavant una estratègia de coordinació entre Palma i els termes d'Alaró, Santa Maria del Camí, Calvià, Bunyola, Marratxí, Esporles, Puigpunyent i Inca, completant, per tant, un mapa de 9 municipis que agrupen prop de 585.000 habitants; és a dir, el 64% de la població de Mallorca.

A través d'aquesta actuació conjunta, com ha destacat el president d'Emaya, "l'objectiu consisteix en la creació d'un model territorial sostenible que faciliti la planificació coordinada per a l'ús dels recursos hídrics”. 

Més específicament, seguint les explicacions de Bauzá, Digital Aigua “farà possible sensoritzar i sectoritzar la captació i la distribució de l'aigua potable, a més de sensoritzar la xarxa de sanejament i les aportacions provinents d'altres municipis, i, a la vegada, completar la sensorització de les estacions de bombament d'aigua residuals i dels punts de vessament".

Igualment, es posaran en marxa diferents eines informàtiques per a l'anàlisi predictiva dels balanços hidràulics, el control de fuites i la informació al consumidor basada en la telelectura, sense deixar de banda l'anàlisi també predictiva en els col·lectors extramunicipals de sanejament i un pla pilot de sectorització virtual de la xarxa de distribució, a més d'un altre per al control de la qualitat de l'aigua potable.

Com a conseqüència d'aquest procés, Emaya tindrà a la seva disposició una xarxa d'aigua i de sanejament intel·ligent que, com ha indicat el regidor, “facilitaran una gestió òptima i una planificació adequada”, a partir del desplegament de 22.400 elements de sensorització, la modelització de les xarxes i la utilització de 9 eines d'anàlisi i predicció que, en paraules de Bauzá, "obriran la porta a la possibilitat de treballar el cicle de l'aigua de manera més eficient i sostenible”. 

El president d'Emaya ha reivindicat igualment “l'aposta per la millora de la transparència a través d'eines i tecnologies que faciliten l'intercanvi de dades i la presa de decisions conjunta i compartida”. 

En opinió de Llorenç Bauzá, la selecció del projecte Digital Aigua en aquesta nova convocatòria del PERTE posa de manifest que el Govern municipal considera que les inversions provinents dels fons europeus i d'altres institucions “són de capital importància per al present i el futur de Palma, i per al benestar i la qualitat de vida dels ciutadans”.

En aquest sentit, ha replicat les crítiques que, com ha explicat, “s'han sentit des de determinats grups de l'oposició, acusant l'equip de govern de renunciar alegrement a projectes finançats amb els Next Generation. Res més lluny de la realitat, però entenem que un requisit indispensable per a executar aquests programes és que des de l'Ajuntament de Palma la feina es plantegi des del rigor, el realisme i la solvència, i no des de la improvisació i la despreocupació que varen caracteritzar l'anterior legislatura”.
 

 

 

 


 

 


 

 

Data darrera modificació: 26 d’agost de 2024