Publicador de continguts


El projecte europeu INCIRCLE permet eliminar 482.150 botelles de plàstic a Palma per avançar cap a un turisme sostenible i circular


21 / d’abril / 2022

En el marc de la jornada "La circularitat aplicada alsector turístic com a solució de continuïtat", celebrada avui al Palaude Congressos de Palma, el projecte europeu INCIRCLE, finançat pel programa europeu Interreg MED, i implementata Palma per MedCities i l'Ajuntament dela ciutat, ha presentat el conjunt d'accions dutes a terme a la ciutat peravançar cap a un turisme sostenible i circular.

D'entre les accions, destacat una prova pilot sobreresidus que ha permès eliminar 482.150 botellesde plàstic a la ciutat, segons dades de l'Ajuntament de Palma. Aquest ha estat el resultat d'instal.lar 15noves fonts d'aigua en els punts més turístics de la ciutat per promoure elconsum d'aigua de l'aixeta al carrer i la reducció d'ampolles de plàstic d'unsol ús. Aquestes noves fonts se sumen a les 18 ja instal.lades, que sumaran untotal de 63 a final d'enguany.

Entre l'1 de juny de 2021 i el 31 de març del 2022,les 15 fonts van subministrar més de 241.075 litres d'aigua, l'equivalent aaquestes 482.150 ampolles de plàstic de mig litre, evitant, així, la generacióde més de 5 tones de plàstic.

El batle de Palma, José Hila, ha obert les jornades iha destacat aquesta fita concreta i real de reducció de residus assolida aPalma. També ha destacat que "tenim un repte com a Ajuntament, escoltar la veudels joves que ens recorden que no hi ha planeta B i apostar per lasostenibilitat i per combatre el canvi climàtic. Jornades com aquestaevidencien que no estam tots sols en aquest camí, que avançam junts amb altresilles, ciutats i regions mediterrànies".

Elregidor de Medi Ambient i Benestar Animal de l'Ajuntament de Palma, RamónVicenç Perpinyà, destacat durant la cloenda de la jornada que "és una gransatisfacció haver comprovat en les diferents intervencions la coincidènciaentre el sector públic i el privat, hi ha una gran unanimitat en el fet que lasostenibilitat i la qualitat han des el factor diferencial de la nostra ofertaturística, implicada i arrelada en el nostre territori, i amb el respecte lamedi ambient com a clau per al seu propi futur".

Per complementar la instal.lació de les fons i en elmarc del mateix projecte INCIRCLE també s'ha llançat l'aplicació mòbil "Best Water, Best Palma" per geolocalitzar lesfons d'aigua als diferents punts de la ciutat i, a partir d'avui, es repartiranunes 6.000 ampolles reutilitzables entre els visitants a través d'hotels,quioscs i oficines de turisme de la ciutat. En el marc del projecte també s'hallançat un vídeo per promoure lautilització de l'app i el consum responsable d'aigua potable.

El secretari general de MedCities, Josep Canals, ha explicat que "ha estat un plaer acompanyar laciutat de Palma, membre de MedCities, en el camí cap a un turisme méssostenible i les accions que hem dut a terme aquí ens han de servir com aexemple perquè altres territoris facin passos per reduir l'impacte quel'activitat turística i humana té en el nostre entorn".

El projecte pilot implementat a Palma busca promoureun canvi en la cultura de beure aigua mineral per davant de l'aigua del'aixeta. De fet, tot i que l'aigua de Palma és completament potable i té moltbona qualitat, les fons instal.lades incorporen un procés de filtrat addicionalper evitar el gust carbonatat que pugui quedar a l'aigua.

Rèpliquesdel projecte a Catalunya

El projecte INCIRLE, en marxa des del 2019, també haimplementat accions a dos territoris de Catalunya, el Berguedà i les Terres del'Ebre, amb l'objectiu d'ajudar-los a desenvolupar una estratègia de turismecircular basada en quatre pilars bàsics: eficiència energètica, mobilitatsostenible, gestió de l'aigua i residus.

El projecte compta amb 14 socis de la regióMediterrània que, juntament amb MedCities i l'Ajuntament de Palma, porten aterme accions per aplicar els principis de l'economia circular a les polítiquesturístiques d'illes i de zones litorals, marítimes i de baixa densitat depoblació de la regió Mediterrània.

Data darrera modificació: 6 de març de 2023