Publicador de continguts


Els col·lectius Güilis i El Palomar, Laia Ventayol, la Fundació Save de Med, l'Associació La Lioparda i Rosa del Barco guanyen les crides de creació i recerca i mediació


7 / de juny / 2022

Un dels projectes és d'obra gràfica i es durà a terme en els tallers de la Fundació Pilar i Joan Miró

Palma, 7 de juny de 2022.- El Casal Solleric ha fet públics els projectes que el jurat ha escollit per a les crides per a la contractació de projectes de creació i recerca, i també de mediació artística del CAC 2022. Els guanyadors han estat:

.       Projecte de creació: Güelcome,de Col.lectiu Güilis.

.       Projecte de creació d'obra gràfica: We Have long Lived With, del col.lectiu El Palomar. En aquest cas,es durà a terme en els tallers de la Fundació Pilar i Joan Miró.

.       Projecte de recerca: La bussejadora, de Laia Ventayol.

.       Projectes de mediació: Back4thefuture (agència per a la creació de narratives), de Fundació Save the Med.

La performance com a punt de partida, de l'Associació La Lioparda.

Dona-li colors a Son Gotleu. Art mural com a mediador de diàlegs comunitaris, de Rosa del Barco.

El jurat ha estat format per professionals que ha proposat la Comissió Delegada d'Arts Visuals del Consell Municipal de la Cultura i la Direcció General d'Arts Visuals. Els seus membres són:

.       Marcos Vidal, Mònica Fuster i Alejandro d'Ysasi per a la Crida a la contractació de projectes de creació i recerca.

.       Ana Berenguer, Irene Amengual i Maria José Ribas per a la Crida a la contractació de projectes de mediació artística.

La Crida a la contractació de dos projectes de creació és per a iniciatives que estan en curso que s'hagin de generar. Un dels objectius és mostrar la diversitat de disciplines i la hibridació de llenguatges que caracteritzen les pràctiques artístiques contemporànies, i per això hi caben totes les tècniques i llenguatges de les arts visuals.

Pel que fa al projecte de recerca, la Crida és per a propostes que investiguin aspectes concrets, obrin noves línies de reflexió dins de la història de l'art i tractin aspectes crítics i estètics dins del camp de les arts visuals contemporànies. Amés, es demanda un retorn a la ciutadania de Palma, en forma de conferència,taller, publicació, sortida a l'espai públic o qualsevol altre format que proposi l'artista.

Més informació sobre els projectes guanyadors

PROJECTE DE CREACIÓ:

Güelcome.Col.lectiu Güilis ¿ Aquest projecte es basa a una intervenció artística a l'espai públic mitjançant les arts visuals i la performance. L'objectiu és reflexionar sobre la transformació de la nostra ciutat a causa del model turístic actual amb trobades de pensament i intercanvi, i l'elaboració d'un recorregut que inclogui instal.lacions físiques i plàstiques, la subversió de la cartelleria i les imatges de l'espai públic, i els relats de la comunitat i el territori.

Güelcome del col.lectiu Güilis ha estat escollit per unanimitat valorant el treball que aquest projecte proposa realitzar amb la ciutadania de Palma des de la base conceptual de la proposta, així com per l'anàlisi de la realitat de Palma i de la memòria dels llocs que van desapareixent.

PROJECTE DE CREACIÓ D'OBRA GRÀFICA:

The Rage We Have Long Lived With. El Palomar - Aquest projecte es durà a terme als tallers de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca gràcies a l'acord subscrit entre ambdues parts. El projecte segueix una investigació en la recerca de punts de connexió i alhora de tensió entre els llenguatges artístics i les metodologies dels activismes LGTBIQ. Enllaça amb una estela de projectes que exploren les possibilitats del pancartisme com a dimensió d'expressió i reclam plàstic i polític,des d'una vessant experimental. Les conclusions d'aquesta recerca se sintetitzaran en un seguit d'obra artística serigrafiada que mimetitzi la forma de pancartes.

Del projecte The Range We Have Long Lived With del col.lectiu El Palomar s'han valorant la coherència, la claredat i la concreció en la presentació del projecte, així com la cerca de punts de connexió i alhora de tensió entre el llenguatge artístic i les metodologies de l'activisme LGTBIQ, com el pancartisme. També s'ha valorat l'aposta del col.lectiu per treballar des de l'economia local i domèstica.

PROJECTE DE RECERCA:

La bussejadora. Laia Ventayol García ¿ És un projecte d'investigació de la comunitat haenyeo i les dones bussejadores de la Illa Jeju, a Corea del Sud.Aquestes dones mantenen la tradició, vigent encara avui, i algunes bussejadores són octogenàries, mentre que d'altres es converteixen en haenyeo cap als 18anys.

L'objectiu és la investigació és donar a conèixer la comunitat haenyeo, descobrir les seves tradicions sonores i ritualistes cap a la mar, i la seva aportació al moviment feminista de Corea del Sud i contra la invasió japonesa. Elles són un símbol de la resistència.

El projecte La bussejadora de Laia Ventayol ha estat escollit per unanimitat i el Jurat ha destacat l'originalitat de la proposta, així com la recerca visual,material i teòrica entorn de la pesca sostenible i ritualista.

PROJECTES DE MEDIACIÓ:

Per unanimitat el Jurat ha seleccionat les següents propostes:

1- Back4the future (agència per la creació de narratives). Fundación Save The Med. Save The Med és una organització sense ànim de lucre que té com a objectiu principal dur a terme accions per a la conservació, la recuperació i la regeneració ambiental dels ecosistemes marins de les Illes Balears i del litoral mediterrani mitjançant el desenvolupament, l'avaluació i l'aplicació de diferents programes i projectes.

Per aconseguir els seus objectius, Save The Med fa activitats per reduir la contaminació de plàstic a l'àmbit de l'educació i de les àrees marines protegides.

Back4thefuture és una tela de Carles God inspirada en el col.lectiu Mesoamerica Resists del Beehive Collective (Maine, EUA) i que servirà com a eina gràfica amb un storytelling des del qual s'acostarà el públic a la riquesa dels ecosistemes marins, a les amenaces i a les estratègies per a la seva regeneració.

El Jurat ha considerat que és el projecte més interessant conceptualment i per a treballar des de l'art com una eina epistemològica. Destaca la complexitat de la proposta, el seu enfocament transdisciplinari, que implica un gran ventall d'agents culturals i socials, i que reflexioni sobre una qüestió de gran rellevància en l'actualitat i en particular al nostre context, a la vegada quede difícil solució, com és la destrucció/conservació del medi ambient. El Jurat ha valorat, així mateix, que la proposta de mediació s'hagi plantejat des d'un enfocament gens paternalista i sense ànim de tutela, i el fet que el projecte tengui la vocació d'arribar a un espectre ampli de la ciutadania.

2- La performance com a punt de partida. Associació La Lioparda - L'Associació La Lioparda proposa, en col.laboració amb la Unitat Comunitària de Rehabilitació Serralta (UCR SERRALTA), un projecte de mediació artística basat en la realització d'una activitat que hibrida diferents metodologies i llenguatges basats en les arts visuals, amb la performance com a eix central. La proposta es dirigeix a les persones usuàries del centre esmentat, amb la intenció de generar un espai d'escolta, de joc, de recerca i transformació social mitjançant la creació performàtica.

La performance com a punt de partida,presentada per La Lioparda, ha interessat el Jurat per la concreció i concisió de la proposta en el seu conjunt, pel treball des del cos i les seves vulnerabilitats, des del concepte d'experiència encarnada, i pel fet de suposarla continuïtat d'una relació ja iniciada amb anterioritat amb el col.lectiu al qual es dirigeixen. El Jurat ha valorat també especialment el fet que les mediadores enfoquin la feina a dur a terme des d'una actitud compromesa, situa dades de l'horitzontalitat en relació amb les persones amb les quals es proposen col.laborar.

3- Dona-li colors a Son Gotleu II. Art mural com a mediador de diàlegs comunitaris. Rosa del Barco - Projecte artístic, educatiu i social d'interès comunitari,presentat per Rosa del Barco, Victòria Garcia Masdeu i Karl Font Strowger, i que es durà a terme amb intervencions d'art mural a partir d'un proposta participativa.

El present projecte aborda una proposta de millora de la plaça d'Orson Welles, a la barriada de Son Gotleu, amb la intenció de crear comunitat a partir de l'apropiació de l'espai públic, utilitzant l'art com a eina de mediació amb capacitat de transformació. Proposen l'art comunitari per a generar acció social a partir del vincle amb la comunitat, creient en el poder transformador de l'art.

Dona-li color a Son Gotleu,presentat per Rosa Expósito del Barco, Victòria García Masdeu i Karl Font Strowger, és un projecte de continuïtat que fa servir l'art com a eina d'interacció amb el context i que pretén contribuir a la dinamització d'un barri estigmatitzat i agraït amb les oportunitats socioeducatives i artístiques que se li puguin oferir.

Data darrera modificació: 6 de març de 2023