Publicador de continguts


Els Premis Ciutat de Palma posen en valor la resiliència del sector cultural


21 / de gener / 2022

La gala d'entrega de guardons gira entorn de la mar i els seus diversos vessants.

Hila: "La cultura és la millor forma de combat dels que volem transformar la societat."

Noguera: "Hem d'estar agraïts que la voluntat creadora, de recerca i el compromís social del sector cultural continua endavant."

Palma, 20 de gener de 2022. La gala d'entrega dels Premis Ciutat de Palma ha tornat a pujar a l'escenari del Teatre Principal aquest dijous. La dotació total d'aquests guardons, que donen el sus a l'any cultural a la ciutat, és de 105.000 euros.

La direcció de la gala enguany ha estat a càrrec de La Perifèrica Produccions. La periodista Mar Puigserver hi ha exercit com a presentadora, i el guitarrista i compositor Jaume Tugores, juntament amb el saxofonista David González, ha acompanyat l'entrega de premis amb música en directe.

Enguany, la mar ha estat l'eix al voltant del qual ha girat l'entrega de premis. I ha estat una mar amb quatre colors, cadascun dels quals ha representat un àmbit diferent: verda (l'ecologia, la natura, i també l'impacte de l'emergència climàtica), blava (la mar dels artistes, amb una referència especial al pintor Antoni Gelabert), groga (la mar patrimonial i etnogràfica i la que reflecteix la relació perpètua amb l'illa) i vermella (la de la crisi humanitària i dels milers de persones que s'hi llancen cada any a la recerca d'una vida digna).

El batle de Palma, José Hila, ha clausurat l'esdeveniment i durant el seu discurs ha destacat que"la cultura, en gran part de les seves modalitats, és la millor forma de combat dels que volem transformar la societat, fer-la més equitativa, i que aquesta, a través del coneixement, serveixi com a palanca de canvi per a transformar-nos en un món millor". "El món de la creació artística i el coneixement s'han de donar la mà amb la societat civil per a teixir estratègies compartides. L'estima pels llibres, la creació artística i la divulgació han d'oposar-se a les cadenes de notícies falses, la desconfiança en la ciència o la propagació de calúmnies, que sembla que estan tan de moda avui", ha manifestat.

Hila ha posat en valor el fet que la cultura arribi a tota la Ciutat. "L'objectiu és clar: fer que tots els beneficis possibles es reverteixin a les barriades i que el màxim de població sigui partícip d'un acostament a la cultura". A més, ha recordat que "les indústries culturals han de ser un nou motor de creixement i del que anomenam prosperitat compartida".

"El que hem après de la covid és que la nostra idea de cultura és aquella que posa les persones primer, que és accessible, descentralitzada i que crea xarxes", ha destacat per la seva part el tinent de batle de Cultura i Benestar de l'Ajuntament de Palma, Antoni Noguera. "Hem d'estar agraïts que la voluntat creadora, de recerca i el compromís social del sector cultural continua endavant, i tots els guardonats en són una bona mostra, així com totes les persones que han presentat propostes", hi ha afegit durant la seva intervenció. Noguera ha manifestat que, davant del canvi de model que la societat té a hores d'ara damunt la taula, cal treballar per una consideració més gran de la cultura i perquè sigui "un bé de primera necessitat". 

El tinent de batle també ha fet un repàs per algunes de les iniciatives més importants que ha tirat endavant l'Àrea de Cultura aquesta legislatura, com el programa social de Palma Cultura; la presència de col.lectius com les Kellys a la programació del Casal Solleric, i els nous equipaments que han de servir per a descentralitzar l'accés a la cultura (el centre de circ a la fàbrica de Can Ribes, les sales d'assaig a Son Fortesa; el centre de cultura popular del Secar de la Real i la nova biblioteca de Pere Garau, entre d'altres).

Llista de premiats

.        Llorenç Villalonga de Novel.la (26.000 euros)

Antoni Arencón Arias (El Prat de Llobregat 1963) per De tots els verins, el seu secret et donaré. El jurat ha premiat per unanimitat aquesta novel.la històrica i ha destacat el maneig d'un llenguatge pulcre en el context del segle XIX. Sobretot destaca la posada en valor de la figura del menorquí Mateu Orfila com un dels personatges importants de la nostra història comuna.

 

.        Joan Alcover de Poesia (12.000 euros)

Elm Puig Mir (Sant Feliu de Guíxols 1978) per Planeta latent. Es tracta d'un poemari elegant, de subtilesa expositiva i capacitat de suggestió, del qual el jurat ha destacat la  profunditat estètica i humana, així com l'intent de capturar l'inaprehensible.

 

.        Bonet de Sant Pere de Música (6.000 euros)

K12 (Gori Matas, Marko Lohikar i Teo Salvà), per Two years in K12. Aquesta obra és la continuació de l'univers sonor iniciat amb el primer àlbum del grup, First Route to K12 (2019). El jurat ha destacat la creativitat, la qualitat interpretativa i l'originalitat d'aquest àlbum.

 

.        Margaluz d'Arts Escèniques (6.000 euros)

El Somni Produccions per Paradís (amb una menció especial per a La Mecànica per Les petites coses). Paradís és una obra contada a quatre veus que giren entorn d'un pla, i el jurat n'ha subratllat la qualitat interpretativa i l'equilibri dels recursos escenogràfics que s'hi empren.

 

.        Maria Forteza d'Audiovisuals (6.000 euros)

Silvia Ventayol (Palma 1977) per Mrs. Death, una peça on es reflexiona sobre la mort i les sensacions que ens provoca, com la por i la confusió. El jurat ha valorat la valentia i el tractament d'aquesta proposta nova i arriscada sobre el tabú de la mort.

 

.        Còmic (10.000 euros)

Daniel Piqueras Fisk (Barcelona 1972) per El pequeño de la manada, una obra que tracta sobre la dificultat de moure's en aquest món quan ets diferent. El jurat ha decidit guardonar-la per ser un relat lluminós i ple de vitalitat, meravellosament narrat i il.lustrat.

 

.        Montserrat Casas d'Investigació (6.000 euros)

Alfonso López i Fernanda Caro per Palma y la ciudadanía invisible, un projecte que reflecteix les condicions de vulnerabilitat d'una part dels habitants de Palma i del qual el jurat ha valorat l'interès del tema i la seva mirada cap a una realitat que el gruix de la ciutadania obvia.

 

.        Miquel dels Sants Oliver de Periodisme (6.000 euros)

Joan Cabot per Sa Porta, un podcast sobre un bocí de la història de Palma i sobre alguns carrers que ja no existeixen. El jurat ha valorat la seva manera original de narrar l'evolució d'una barriada emblemàtica de la ciutat, amb testimonis diversos, i la qualitat del muntatge sonor.

 

.        Guillem Sagrera d'Arquitectura (15.000 euros)

Carles Oliver Barceló, Xim Moyà, Antonio Martín i Alfonso Reina, per vuit habitatges de protecció pública impulsats per l'IBAVI. El jurat ha destacat l'interès d'una proposta que fa una aposta radical per la recuperació de l'eficàcia i dels valors dels sistemes de construcció tradicionals, per l'ús dels materials locals i pel reciclatge.

 

.        Antoni Gelabert d'Arts Visuals (12.000 euros)

Juan Carlos Brancho per Imitación a la vida, una videoperformance de la qual el jurat ha subratllat el tractament visual i conceptual del paisatge i la creació d'un joc de superposicions que involucra no només el mateix artista, sinó també l'espectador.

Data darrera modificació: 6 de març de 2023