Publicador de continguts


EMAYA amplia la recollida porta a porta a diversos carrers del Secar de la Real


29 de gener de 2024

El model ha augmentat en un 395 per cent la captació de residus orgànics i en un 142 per cent el d’envasos als barris on s’està aplicant

Palma, 29 de gener de 2023.- El tinent de batle de Medi Ambient i president d’EMAYA, Llorenç Bauzá, acompanyat del gerent de l’empresa pública, Llorenç Morey, ha presentat l’ampliació del servei de recollida de residus porta a porta a la zona del Secar de la Real. Aquesta ampliació, concretament, adhereix al servei 90 habitatges i un local comercial dels carrers de Joan Mascaró i Foners, dels Cavallets, de Josep Ignasi Valentí, dels Xeremiers, de la Sibil·la, del Paborde Jaume, dels Cossiers i dels Glosadors.
El sistema, que fomenta models de recollida que incentiven la separació de residus, inclou la retirada porta a porta domèstica i comercial de les cinc fraccions ordinàries: envasos, paper/cartó, vidre, orgànica i rebuig. A més inclou la possibilitat de la recollida, també porta a porta, de material de poda sota demanda i un servei especial de recollida tèxtil sanitari per a famílies amb bebès i persones d’edat avançada.
Per a la seva implantació, segons ha comentat el president d’EMAYA, s’ha visitat la totalitat dels habitatges afectats per a informar sobre el nou model de recollida, resoldre els dubtes que puguin sorgir entre els veïns i per a repartir el material necessari, com són els poals específics per a cada material i bosses compostables.
El calendari de recollida és el següent: dilluns, envasos; dimarts, orgànica i bolquers; dimecres, vidre i rebuig; dijous, orgànica, envasos i bolquers; divendres, paper i cartó, i dissabte, orgànica i bolquers.
Aquest servei es va implantar a diversos barris de la zona nord del municipi (Establiments, Son Sardina, Son Espanyol i la Garriga), i, actualment, cobreix la recollida de 2.592 habitatges, que alberguen més 6.600 persones.
Llorenç Bauzá, en aquest sentit, ha destacat els excel·lents resultats del programa pel que fa a implicació dels veïns i a les dades de recollida selectiva. Així, el president d’EMAYA ha comentat que durant l’any 2023, a les zones on s’aplica, s’ha disparat la captació de totes les fraccions reciclables, especialment l’orgànica, que ha augmentat un 395 per cent, i la d’envasos lleugers, que es va incrementar un 142 per cent.
Partint de les dades d’exercicis anteriors, amb l’increment de captació dels residus reciclables i la reducció dels de rebuig, es conclou que el percentatge de recollida selectiva als barris on està implantat el nou servei s’ha disparat, passant d’una mitjana del 20 per cent a una del 64 per cent en quatre anys.
Prenent com a referència l’any 2019, i en comparació amb el 2023, s’observa l’increment esmentat del 395 per cent en la recollida de matèria orgànica, ja que ha passat de 79 a 392 tones, un augment del 142 per cent en la recollida de paper i cartó, que ha passat de 64 a 155 tones, un increment de l’11 per cent en paper i cartó, que ha passat de 109 a 120 tones, i del 35 per cent en la recollida de vidre, que ha passat de 80 a 108 tones.
El president d’EMAYA ha manifestat la seva intenció de continuar ampliant aquest servei progressivament cap a aquelles zones del municipi on la fisonomia dels habitatges ho permeti, ja que l’objectiu de l’empresa municipal és continuar incrementant els índexs de recollida selectiva i la separació de residus.

Data darrera modificació: 29 de gener de 2024