Publicador de continguts


EMAYA posa en marxa el 3 de maig la recollida porta a porta als polígons industrials de Palma per a incrementar el reciclatge i millorar la netedat


22 / d’abril / 2021

L'objectiu del primer any és passar del 8 per cent de recollida selectiva actual a superar el 27 per cent

Hila: "Treballam per una Palma més sostenible i, per a aconseguir-ho, és essencial promoure el reciclatge a la nostra ciutat; gràcies a ASIMA per la seva implicació"

Palma, 22 d'abril.- Avui matí el batle de Palma, José Hila; el president d'ASIMA, Francisco Martorell Esteban, i el director general, Alejandro Saénz de San Pedro, han presentat la posada en marxa, dia 3 de maig, del servei de recollida porta a porta dels residus per a les empreses dels polígons industrials de Palma (Son Castelló, Son Rossinyol, Can Valero i Son Valentí). També hi ha estat present Felipe Belinchón, director de Qualitat Urbana d'EMAYA.

"Treballam per una Palma més sostenible i, per a aconseguir-ho, és essencial promoure el reciclatge a la nostra ciutat", ha explicat el batle. El batle ha remarcat que "som conscients que tot canvi sempre suposa un esforç. Necessita la implicació de la ciutadania i, en aquest cas, de les empreses i els treballadors i treballadores que fan feina als polígons. Per això, vull agrair la col.laboració que hem trobat en ASIMA." El president d'ASIMA ha destacat que "amb aquesta prova pilot aconseguirem uns polígons nets, ordenats i més sostenibles. Per a aconseguir-ho cal col.laborar. Per això vull destacar la bona relació amb l'Ajuntament de Palma i EMAYA." I des d'ASIMA, afegeix, "hem informat ja els nostres associats i s'ha incorporat aquesta informació a la nostra pàgina web".

Objectiu

L'objectiu d'aquest canvi en el sistema de recollida és millorar el servei per a les empreses, incrementar el reciclatge dels residus, per a complir amb el que estableixen la Llei de residus i les ordenances municipals, així com millorar la netedat d'aquestes zones, evitant brutor i acumulacions de residus als voltants dels contenidors.

Aquest sistema de recollida suposa una millora de la imatge dels polígons per l'eliminació de contenidors de la via pública, que sovint són punts d'acumulació de residus. Incrementant el reciclatge també es redueix la fracció de rebuig i per tant la incineració. És un sistema, a més a més, que suposa la corresponsabilitat de tots els sectors en la gestió dels residus.

Actualment als polígons industrials només es recullen de forma selectiva el 8,5 % dels residus, quan al conjunt de Palma la mitjana és del 25%. Una anàlisi de la tipologia de residus de les empreses mostra que es podria reciclar un 72 % si se separassin correctament. Amb la implantació del nou servei de recollida porta a porta, l'objectiu és superar el 27% de recollida selectiva durant el primer any i arribar al 36% el segon any.

El nou servei requereix la implicació i col.laboració de totes les empreses per a tenir uns polígons més nets i un major respecte al medi ambient. En aquest sentit, ha estat fonamental la col.laboració d'ASIMA en la difusió de la informació sobre el canvi del model de recollida. "La seva implicació ha estat total i és una gran ajuda per a arribar a totes les empreses dels polígons de Palma", ha declarat José Hila, batle de Palma, agraint aquesta col.laboració imprescindible per a dur endavant aquests canvis.

Dades

Totes les empreses hauran de separar el rebuig i la fracció de paper i cartó. En dies alterns podran treure cada una d'aquestes fraccions quan tanquin la seva activitat. El rebuig s'ha de treure els dimarts, dijous i dissabtes en contenidors tancats, de la seva propietat. El cartó s'ha de treure els dilluns, dimecres i divendres, preferentment plegat i fermat.

Les empreses que per la seva activitat (restauració, serveis, oficines, educació, etc.) produeixen quantitats significatives de residus de matèria orgànica, vidre i envasos, a més de separar paper i cartó, hauran de separar aquestes fraccions.

La matèria orgànica la podran treure cada dia, en tancar la seva activitat, en contenidors que EMAYA facilitarà a les empreses que es comprometin a realitzar aquesta separació. Igualment es facilitaran contenidors per al vidre i els envasos, que es recolliran dos dies a la setmana a partir de les 14 h.

Per tal de facilitar la implantació d'aquest servei, EMAYA ha realitzat una intensa campanya informativa i des del mes de març l'equip d'Educació Ambiental i el Servei d'Inspecció han visitat 820 empreses. S'han distribuït fulls informatius i els calendaris per a la recollida selectiva. En aquesta tasca ha estat fonamental la implicació d'ASIMA, que també ha remès informació a tots els seus associats.

La setmana que ve es repartiran els contenidors a les empreses amb les quals ja s'ha acordat quines fraccions produeixen i aportaran al sistema de recollida selectiva.

La campanya informativa s'ha aprofitat per a recordar que aquest servei és només per a aquests tipus de residus, i que no es poden dipositar als contenidors sota cap circumstància residus propis de l'activitat industrial (voluminosos, fustes, residus d'automoció, de construcció, etc.) ni residus perillosos. Mesclar aquests residus amb altres fraccions se sanciona amb multes de fins a 3.000 €. Els residus propis de l'activitat industrial de cada empresa i els perillosos s'han d'entregar a un gestor autoritzat.

Data darrera modificació: 6 de març de 2023