Publicador de continguts


L'Ajuntament analitza en un estudi la situació de la prostitució a Palma


9 / d’abril / 2021

Palma, 9 d'abril de 2021.- La regidora de Justícia Social, Feminisme i LGTBI, Sonia Vivas, ha presentat avui l'estudi d'investigació Trajectòries de persones en prostitució a Palma, elaborat pel consistori amb la col.laboració de FUEIB, Universitat de les Illes Balears, Metges del Món Illes Balears, Casal Petit i Creu Roja Illes Balears.

Es tracta d'un estudi diagnòstic de caràcter descriptiu, qualitatiu i transversal que aprofundeix en les trajectòries de vida de persones que es troben en situació de prostitució a Palma. Emfatitza, també, la comprensió dels factors que incideixen en la permanència i sortida de la prostitució, i avalua el procés d'ajuda que fan els serveis que intervenen a Palma.

El document posa en relleu la voluntat de les persones entrevistades d'abandonar la prostitució encara que per a fer-ho puntualitzen que seria necessari comptar amb una feina que no sigui precària que els permeti viure a elles i les seves famílies de manera autònoma.

Segons conclou l'estudi, la prostitució és un fenomen polièdric i multicausal que s'utilitza sistemàticament com una activitat de refugi davant problemes econòmics o la impossibilitat d'accedir a un treball digne i no precari. Per aquest motiu esdevé cabdal treballar per a la inserció laboral normalitzada de les persones en prostitució. Altres de les conclusions que se n'extreuen posen l'accent en la necessitat d'agilitzar i facilitar els processos de tramitació per a la regularització administrativa. Cercar fórmules que els permetin accedir a ajudes i accions formatives tot i no tenir regularitzada la seva situació administrativa. Enfortir els canals de denúncia de la violència i generar espais segurs. Millorar l'atenció psicològica i per a la salut mental de la XADEP. Sensibilitzar socialment i institucionalment sobre la prostitució alhora que es treballa per a assolir una masculinitat dissident de la prostitució. I ampliar els estudis existents sobre la prostitució LGTBI.

Segons la regidora Sonia Vivas "aquest estudi posa en evidència que cap dona no vol prostituir-se i que la prostitució és una forma de violència masclista"

Per tal de poder dur a terme aquest estudi s'han fet entrevistes personals a persones en situació de prostitució, grups de discussió formats per 9 professionals de fins a 8 entitats d'intervenció amb aquest col.lectiu i treball de camp realitzat els mesos de juliol, agost i setembre de 2020 a la ciutat.

S'han entrevistat 60 dones, el 91 per cent de les quals eren de nacionalitat estrangera. El 60 per cent de les enquestades no exerceixen en aquests moments la prostitució, mentre que el 40 per cent restant ho deixa i hi torna.

Data darrera modificació: 6 de març de 2023