Publicador de continguts


L'Ajuntament celebra l'aprovació de la Llei de llibertat sexual


26 / d’agost / 2022

Palma, 25 d'agost de 2022. L'Ajuntament de Palma valora molt positivament l'aprovació avui, per part de la cambra baixa, de la Llei orgànica de garantia de la llibertat sexual, un text que condensa les reivindicacions feministes i col.loca el consentiment al centre de la violència sexual. És la darrera passa per a la seva aprovació, després d'11 mesos de tràmits legislatius. La norma es col.loca entre les legislacions més avantguardistes d'Europa.

Segons el regidor de Justícia Social, Feminisme i LGTBI, Alberto Jarabo, aquesta Llei valora les entitats que han sortit al carrer a reivindicar els seus drets. "Com a ajuntament sempre hem donat suport a aquest moviment, que es tradueix avui en l'ampliació dels drets de les dones". Jarabo hi ha afegit que "d'ençà de la firma del Conveni d'Istanbul, l'Ajuntament de Palma dona una resposta a les violències sexuals i al canvi de model de la llei, en dos àmbits principals: la prevenció i l'atenció a les dones i a les joves que les pateixen."

Pel que fa a la prevenció de les violències sexuals, el seu eix vertebrador és la campanya de sensibilització "No i punt! De festa, Palma lliure d'agressions sexistes i sexuals", una iniciativa pionera que ha estat present als carrers de Palma i, mitjançant punts d'informació, a les principals festes, revetles i esdeveniments festius. Està previst el rellançament de la campanya focalitzant el canvi de perspectiva que suposa la Llei de llibertat sexual, que fixa com a eix el consentiment lliure, voluntari i clar.

"No i punt" és quelcom més que una campanya informativa. És un projecte que posa l'accent, igual que la Llei, en l'educació afectivosexual, amb tallers per a una sexualitat sana i igualitària", i d'altres per a l'empoderament de les dones. L'educació sexual també és un dels pilars dels Serveis de Joventut de l'Ajuntament de Palma, amb la Sexconsulta o la revista En pla tabú, que es comparteix als centres educatius de la ciutat.

Pel que fa a l'atenció a les joves i dones que han patit una agressió sexual, el consistori s'havia anticipat a l'aprovació de la Llei ajustant els serveis d'atenció a totes les formes de violència masclista que establia el Conveni d'Istanbul.

Des d'enguany mateix, el SAIVM (Servei d'Atenció Integral a les Violències Masclistes) i el SAMVM (Servei d'Acolliment Municipal a la Violència Masclista) han ampliat els perfils d'atenció, incloent-hi les dones que han patit una agressió sexual. Fins ara només s'atenia la violència que s'exercia en l'àmbit de la parella o l'exparella.

Des dels serveis d'atenció municipal es presta assessorament, orientació jurídica, atenció social i psicològica, i fins tot acompanyament a les dones en qualsevol tràmit o gestió.

Per al regidor de l'Àrea, la implicació ha de ser transversal. En aquest sentit apunta que, des de la Regidoria, s'han mantingut reunions amb el sector de l'oci privat, del qual ha dit "s'ha de fer corresponsable en la prevenció, així com en la creació d'espais segurs per a les dones. Creim, també, que el seu personal s'hi ha de formar per a poder donar una resposta adequada per a respondre en cas de produir-se una agressió en les seves instal.lacions".

Data darrera modificació: 6 de març de 2023