Publicador de continguts


L'Ajuntament de Palma abalisa la zona marítima entre cala Estància, l'illot de na Galera i Son Caios


7 / d’octubre / 2022

El regidor de Medi Ambient i Benestar Animal, Ramon Perpinyà, el director general d'Espais Naturals i Biodiversitat de la CAIB, Llorenç Mas, i la directora del Parc Nacional Marítim Terrestre de l'arxipèlag de Cabrera, Maria Francesca López, han presentat avui matí la zona marítima que s'ha tancat al trànsit d'embarcacions, entre cala Estància, l'illot de na Galera i Son Caios,

El director general d'Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, ha destacat que "projectes com aquest demostren com és de beneficiós per a la societat disposar d'espais naturals protegits al més alt nivell, com és el cas de Cabrera". En aquest sentit, Mas ha recordat que "gràcies a l'ampliació impulsada per aquest Govern, Palma i les Salines disposaran de més doblers com a àrees d'influència socioeconòmica".

Per la seva banda, el regidor de Medi Ambient i Benestar Animal, Ramon Perpinyà, ha destacat el valor d'aquests fons marins únics al litoral de Palma i els beneficis de crear zones segures per al bany.

Aquest projecte, que va posar en marxa l'Ajuntament per iniciativa de l'entitat conservacionista Mallorca Blue, ha comptat amb la subvenció de 18.000 € de la Conselleria de Medi Ambient, en el marc de les ajudes que es concedeixen a les zones incloses a l'àrea d'influència socioeconòmica del Parc Nacional Marítim Terrestre de l'Arxipèlag de Cabrera. Recordem que Cabrera pertany al terme municipal de Palma.

L'actuació realitzada consisteix en la delimitació, mitjançant boies, de l'espai costaner comprès entre l'espigó de cala Estància, l'illot de na Galera i Son Caios, per tal de crear una zona de bany segura. Per a fer l'abalisament s'han instal.lat 26 boies i els seus corresponents ancoratges ecològics, d'acord amb la normativa vigent per a aquestes instal.lacions.

Els objectius d'aquesta actuació són:

  1. Conservació dels dos ecosistemes de fanerògames marines de major valor biològic del municipi (les praderes de Posidonia oceanica i de Cymodocea nodosa).
  2. Sensibilitzar els usuaris de les platges de Palma sobre la importància de la conservació d'aquests ecosistemes.
  3. Crear una zona segura per als banyistes, per a la pràctica de natació i busseig de la zona delimitada.

S'ha de destacar que en aquesta zona es troba una pradera densa, en bon estat de conservació, de la planta marina Cymodocea nodosa, també coneguda com a algueró. És una espècie pròpia d'aigües somes, uns ecosistemes que han patit molt la degradació i destrucció, per la seva ubicació propera a la costa i en aigües resguardades. És una espècie protegida, inclosa al Catàleg balear d'espècies protegides.

A cala Estància es manté una bona pradera d'aquesta planta, l'única de tota la badia de Palma de caràcter dens, i es poden trobar altres espècies de fauna que hi viuen associades, com les agulletes de mar, els cavallets marins, els alevins de moltes espècies de peixos (llops, orades, molls, etc.). És un hàbitat que proporciona un ambient resguardat, idoni per al creixement d'aquestes espècies i per a la vida d'altres que només aquí troben les condicions adequades.

A més, i tal com va destacar l'entitat Mallorca Blue en la seva proposta de protecció d'aquesta zona, aquí també es troba ben conservada la posidònia, espècies d'algues fotòfiles i s'ha observat per primera vegada a Mallorca, precisament a Son Caios, l'espècie endèmica de la Mediterrània Opeatogenys gracilis, un petit peix de no més de 3 cm, de coloració verdosa, adaptat a viure en aigües somes camuflat damunt les fulles de posidònia i de cimodocea, a les quals s'aferra amb les seves aletes transformades en ventosa.

Aquesta instal.lació es desmuntarà cada any en finalitzar la temporada de bany.

Data darrera modificació: 6 de març de 2023