Publicador de continguts


L'Ajuntament de Palma presenta les conclusions del projecte europeu BioDiverCities


3 / d’octubre / 2022

La regidora de model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, el gerent d'urbanisme, Joan Riera , el director d'urbanisme ,Biel Horrach han presentat les conclusions del projecte BioDiverCities als treballadors públics de les diferents àrees participants de l'ajuntament BioDiverCities neix a partir d'una iniciativa a de la Unió Europea i impulsat pel Centre de Recerca de la Comissió Europea, com a prova pilot per trobar formules d'implementar l'Estratègia Europea de Biodiversitat 2030 als plans urbanístics de les Ciutats, fent especial incidència en l'acceptació social, mitjançant la participació ciutadana. 

Truyol ha destacat que "el projecte europeu BioDiverCities situa Palma a l'avantguarda de les ciutats europees capdavanteres en integrar la natura dins els nostres espais urbans" 

En el cas de Palma la coordinació del projecte ha estat encapçalada per la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, els departaments de Planejament, Obres i Oficina del Pla General de la mateixa àrea i ha comptat amb la participació d'altres àrees del consistori com les de Participació, Infraestructures, Comerç, Benestar Social, Cultura i Educació. 

Aquest projecte neix al setembre del 2020 quan Palma és una de les 10 ciutats escollides, entre 50 candidatures, per formar part d'aquest projecte pilot europeu. El projecte s'inicia a partir de la posada a disposició de les ciutats escollides una cartera d'experts per desenvolupar el projecte. En el cas de Palma s'incorporà l'arquitecte Maria Gómez com experta . 

A partir del treball entre diferents àrees del consistori s'han desenvolupat tres projectes que tenen com objectiu traslladar una visió d'infraestructura verda a Palma, a més de posar en pràctica els principis del Nou Pla general i tot sota un esperit clar d'incentivació de la participació ciutadana. 

Des d'una òptica compartida tant per Europa com per Palma es va intervenir en els diferents processos mitjançant dinàmiques de participació diferenciades i adaptades a cada cas. En primer lloc, es va desenvolupar un projecte amb caràcter participatiu més directe. "Jardins pol.linitzadors" és un projecte que gràcies al Consell de la Infància i l'Adolescència i impulsat per l'àrea de Benestar i Drets Socials, amb Parcs i Jardins i IMEDEA, realitzà una sèrie d'accions amb l'objectiu de dissenyar i crear cinc jardins de pol.linitzadors a parcs existents per a incrementar la biodiversitat i ajudar en la important tasca dels insectes de la pol.linització. 

D'altra banda, també s'ha desenvolupat el projecte de "l'Eix Cotlliure". Aquesta actuació ha consistit en aprofitar la redacció del projecte Eix del Camp Redó-Cotlliure per proposar des de la ciutadania accions que localment incrementin la qualitat i la quantitat de verd urbà i el paisatge públic, fomentant la mobilitat sostenible i la convivència veïnal. 

Des de la perspectiva participativa el projecte de "l'Eix Cotlliure" ha donat una passa endavant a l'hora d'implicar diferents agents socials i col.lectius en la redacció del projecte, amb l'objectiu d'estendre la participació a persones que no acostumen a exercici aquest tipus de dret. En aquest sentit, Truyol ha valorat molt positivament la feina del Servei d'Intermediació Comunitària de Palma que "ha desenvolupat una tasca inestimable, aconseguint que grups de dones o de persones amb diversitat funcional participin en el disseny del projecte". 

El darrer projecte que s'ha dut a terme a Palma dins el projecte Biodivercities ha estat el de barri des Pil.larí. El nucli tradicional del Pil.larí és un exemple de nucli urbà aïllat, en la segona línia de la Platja de Palma i que ha acumulat una sèrie de demandes ciutadanes sobre la seva ordenació i els equipaments. Durant el procés es van debatre les propostes dels veïnats per desenvolupar una visió d'una ciutat més verda i més integrada en la zona rural mitjançant la xarxa de camins, així com sobre la seva relació amb la mar, interrompuda per l'autopista.

Data darrera modificació: 6 de març de 2023