Publicador de continguts


L'Ajuntament fa una crida perquè els col·lectius vulnerables que viuen a Palma s'empadronin


22 / de febrer / 2022

Aquest tràmit garanteix el dret d'accés als serveis bàsics com l'escolarització i la targeta sanitària

Trobat: "Els propietaris que veten el dret a l'empadronament de les persones que viuen als seus habitatges estan vetant un dret fonamental"

Bento: "Ningú no pot quedar sense aquest dret, que dona accés a d'altres"

Palma, 21 de febrer de 2022.- L'Ajuntament ha fet una crida perquè els col.lectius vulnerables que viuen a Palma estiguin empadronats amb motiu del Dia Mundial de la Justícia Social, que es va commemorar ahir, 20 de gener. Aquesta jornada internacional serveix per a recordar la necessitat de promoure la justícia social i aborda qüestions com la pobresa, l'exclusió social, la igualtat de gènere, l'atur, els drets humans i la protecció social.

Per això, la coordinadora general de Benestar, Catalina Trobat, i la directora general de Població i Qualitat, Delia Bento, han recordat que l'empadronament actiu és garantia per a accedir a drets bàsics com l'escolarització, la targeta sanitària i els serveis socials. A més, l'empadronament també és imprescindible per a acreditar l'arrelament social, justificar la residència i tramitar el reagrupament familiar.

Des de l'any 2017, l'Ajuntament ha reforçat els circuits d'empadronament i ha establert protocols per a protegir les persones en situació de vulnerabilitat i que ningú quedi sense aquest dret fonamental.

Trobat ha remarcat que totes les persones que viuen a Palma es poden empadronar, encara que els propietaris dels habitatges on resideixen no ho permetin per por que hi hagi repercussions amb Hisenda o la Policia. "Des de l'Ajuntament no es contrasten les dades amb les administracions sancionadores. No fiscalitzam. El Padró serveix per a fer un cens estadístic de les persones que viuen a Ciutat", ha explicat. "Els propietaris que veten el dret a l'empadronament de les persones que viuen als seus habitatges estan vetant un dret fonamental", ha afegit.

Per la seva part, Delia Bento ha assenyalat que es poden empadronar fins i tot les persones que viuen a albergs, assentaments o al carrer. "Inclús tenim domicilis ficticis per a fer-ho, que poden ser les direccions d'albergs, centres socials o pisos tutelats", ha continuat. "Ningú no pot quedar sense aquest dret fonamental", ha subratllat.

Bento ha indicat les diferents casuístiques que hi pot haver per a tramitar l'empadronament actiu:

  • Usuaris dels serveis socials amb habitatge habitual: han de demanar cita a les oficines d'atenció a la ciutadania (OAC).
  • Ciutadans amb dificultats per a empadronar-se al seu domicili: poden acudir a l'OAC Social, on rebran acompanyament.
  • Persones que no es poden empadronar al seu domicili habitual, però que tenen un expedient obert amb els Serveis Socials (víctimes de violència masclista i persones en situació de prostitució, per exemple): es poden empadronar en alguna de les oficines dels Serveis Socials.
  • Les cites per a empadronar-se es poden demanar a través del web de l'Ajuntament o telefonant al 010, indicant que es tracta d'un cas d'urgència. En els casos de dificultat, es pot acudir a l'OAC Social.
  • Pel que fa a la gent que viu al carrer, a centres d'acollida o que s'han empadronat a dependències municipals, a Palma hi ha 1.900 persones en aquesta situació.

Iniciativa legislativa popular

Trobat ha recordat que s'ha posat en marxa una recollida de signatures a l'Estat per a tirar endavant una iniciativa legislativa popular (ILP) perquè com a mínim hi hagi una regularització parcial de persones. "Altres països, com Itàlia i Portugal, s'ho han plantejat durant la pandèmia, però l'Estat espanyol encara ho té pendent", ha dit. En aquest cas, estar empadronat també garanteix estar dins el sistema en cas de regularització.

Data darrera modificació: 6 de març de 2023