Publicador de continguts


L'Ajuntament ha invertit tres milions d'euros en diferents actuacions per a cuidar el pulmó verd del bosc de Bellver


5 / de desembre / 2022

Avui s'han visitat el conjunt d'actuacions que s'estan executant amb nous bancals, noves baranes de fusta i altres elements per a delimitar camins i senders

Hila: "La transformació de la nostra ciutat també passa per cuidar aquest pulmó verd que és el bosc i hem invertit aquesta legislatura tres milions d'euros entre plantació d'arbres, traçat de camins i altres projectes"

Pastor: "Feim feina al bosc de manera integral: recuperam tanques, murs, passos i camins indicant a la gent per on ha de passar i per on no pot passar perquè la pressió humana és una de les causes de la degradació del sòl forestal i això s'ha de recuperar"

Palma, 5 de desembre de 2022.- El batle de Palma, Jose Hila, juntament amb la tinenta de batle d'Infraestructures i Accessibilitat, Angélica Pastor, i els tècnics de Parcs i Jardins de l'Ajuntament de Palma, així com els responsables de les contractes Eulen i Urbaser, que estan fent feina al bosc, han visitat avui les tasques de reforestació i preservació del bosc que s'han anat efectuant durant els darrers mesos. El coordinador general de l'Àrea, Luis Sureda, i el coordinador del Districte Ponent, Manuel Fernández, han assistit també a la visita.

Hila ha destacat que aquesta legislatura s'han invertit al bosc de Bellver un total de tres milions d'euros entre feines de reforestació d'arbres, camins i altres projectes com ara el parc infantil del Polvorí, un nou tram de camí perimetral i tasques de delimitació de camins i senders. "La transformació de la nostra ciutat també passa per cuidar el pulmó verd de la ciutat: estam fent grans projectes i projectes de cuidar el pulmó verd de la nostra ciutat; vull agrair als tècnics i les contractes municipals la gran feina que estan fent", ha dit.

Pastor, per la seva banda, ha explicat que s'està fent feina de forma molt integral. "Estam recuperant tanques, murs, passos, camins indicant a la gent per on ha de passar i per on no pot, i aquesta és també una de les actuacions més importants perquè la pressió humana és una de les causes de la degradació del sòl forestal i això s'ha de recuperar", ha explicat, i ha afegit que des de l'Ajuntament també s'està fent feina per a tractar els pins afectats per la plaga de Tomicus. "Estam eliminant els arbres que són morts i amb la fusta dels troncs el que feim és tractar-la i recuperar així el sòl del bosc", ha dit, i ha recordat que a més es fa feina juntament amb la Conselleria de Medi Ambient per a anar reforestant el bosc de Bellver, no únicament amb pins sinó també amb noves espècies mediterrànies per a evitar afeccions de plagues en el futur", ha dit.

Actualment, estan treballant al bosc de Bellver dues contractes amb projectes diferents que tenen per objectiu millorar la preservació del sòl del bosc i evitar l'erosió. Així, per una banda, Urbaser està executant tot un seguit d'accions per a aprofitar la fusta dels arbres que es varen haver de talar per mor de la plaga del Tomicus i, en un altre àmbit, Eulen està executant marges, terrasses i sembres de vegetació que continuaran fins al mes de febrer i que tenen per objectiu delimitar dreceres i establir camins.

Plantacions d'arbres de diferents espècies

Durant els darrers mesos s'han sembrat a diferents punts d'aquest pulmó verd de Palma un total de 1.200 arbres d'alvèol forestal entre garrovers (75 unitats), ullastres (300 unitats), pins (700 unitats) i alzines (125 unitats). Aquests arbres, sumats a les reforestacions que s'han anat fent des de 2019 sumen més de 3.000 arbres i plantes arbustives al bosc de Bellver.

Aquestes actuacions s'emmarquen en l'Objectiu 10.000 de sembra d'arbres durant aquesta legislatura, que s'està assolint a través de plantacions que es duen a terme tant als carrers com a les zones verdes i places de Palma i també a punts com Bellver.

L'actuació de reforestació que s'està duent a terme al bosc, a més, va lligada a la tala dels exemplars que varen quedar afectats per la plaga de Tomicus, un insecte perforador que debilita els pins. Així, els arbres afectats per aquesta plaga s'han aprofitat per a construir bancals mitjançant els troncs, que permeten frenar l'erosió del sòl del bosc de Bellver.

A més d'aquestes actuacions, i amb l'objectiu de delimitar millor els espais per a passejar dins el bosc, durant els darrers mesos s'han ampliat les tanques (baranas de fusta) i se n'ha instal.lat fins a un quilòmetre més, a la zona compresa entre el Polvorí i el castell de Bellver.

Aquest conjunt d'actuacions eviten extreure nutrients del bosc i milloren la fertilitat i la capacitat de retenció d'aigua del bosc de Bellver, a més de permetre crear terrasses o bancals utilitzant troncs pelats d'arbres. Aquests elements frenen l'erosió del bosc i ajuden a prevenir la proliferació de plagues.

Ordenació de camins i senders

A més de les tasques de reforestació, a diferents punts del bosc de Bellver s'està executant actualment un projecte per a regular els usos del bosc, que disposa de finançament de l'impost de turisme sostenible del Govern i amb el qual s'estan ordenant camins i senders i sembrant arbres i plantes arbustives per a evitar que s'emprin dreceres i permetre que el bosc guanyi en vegetació. Aquest projecte, que executa Eulen, suposa una inversió de 496.160 euros i preveu la sembra de 5.800 arbres i plantes arbustives locals, la sembra de 1.908 metres quadrats de gramínies i la delimitació de 1.682 metres lineals de senders existents, que es doten de baranes noves. La previsió és que aquestes tasques estiguin enllestides el mes de febrer.

Data darrera modificació: 6 de març de 2023