Publicador de continguts


L'Ajuntament i la Mesa d'Accessibilitat promouen l'autonomia de les persones usuàries de les dependències municipals


19 / de maig / 2022

El batle de Palma, Jose Hila, i la tinenta de batle d'Infraestructures i Accessibilitat, Angélica Pastor, han presentat avui el nou "Manual d'accessibilitat" de l'Ajuntament a la Mesa d'Accessibilitat

L'edifici de Son Pacs esdevé un espai pilot per a provar els nous sistemes amb apps, bandes i mapes, que es podran estendre a altres dependències municipals

Palma, 19 de maig de 2021.- El batle de Palma, Jose Hila, la tinenta de batle d'Infraestructures i Accessibilitat, Angélica Pastor, i el director de l'empresa PuntoDis, Ion Ibarra, han presentat avui als membres de la Mesa de l'Accessibilitat de l'Ajuntament, que s'ha celebrat a Son Pacs, el Manual d'accessibilitat de l'Ajuntament: normes gràfiques i senyalització, elaborat per l'empresa PuntoDis, que aglutina les directrius perquè la senyalística dels edificis municipals i els seus accessos des de l'exterior siguin accessibles. Aquest manual té per objectiu aconseguir que qualsevol persona, independentment de les seves condicions i capacitats, pugui desplaçar-se i desenvolupar les seves activitats als edificis municipals de forma autònoma, segura i pugui emprar els recursos amb facilitat.

En aquest sentit, Pastor ha explicat que l'edifici de Son Pacs serà el primer on es realitzarà una prova pilot amb nous elements que facin que esdevengui un espai accessible.

Així, avui s'ha realitzat un recorregut per l'edifici de Son Pacs i s'ha comprovat el funcionament de l'aplicació Visualfy (https://www.visualfy.com/es), que tradueix qualsevol conversació a través del mòbil per a persones sordes i que es vincula a un l'edifici i permet que les persones sordes rebin alertes relacionades amb l'edifici (d'emergència, de tancament de portes o d'altres) directament al seu mòbil i també a través de senyals lluminosos instal.lats a determinats espais com passadissos, banys i altres.

A més d'aquest element, els membres de la Mesa de l'Accessibilitat també han pogut comprovar in situ el format d'un dels tòtems realitzats seguint el nou Manual per a parcs i jardins i que, de forma progressiva, està previst instal.lar als parcs accessibles de Palma.

Durant el matí s'ha realitzat l'activitat "Posa't al meu lloc", que té per objectiu conscienciar sobre les dificultats d'accés de persones amb mobilitat reduïda, persones amb dèficit sensorial a diferents espais.

La Mesa d'Accessibilitat de Palma està integrada per representants de diferents col.lectius com ara Asprom i UNAC, Aspaym, ASPAS, FEBED, FSIB, ONCE, Coordinadora, Aspace, Mater Misericordiae, Plena Inclusió i institucions com l'IMAS, la Direcció d'Atenció a la Dependència del Govern, la Direcció General d'Arquitectura i Habitatge del Govern, la UIB, així com els col.legis oficials que intervenen en la matèria: COAIB (Col.legi Oficial d'Arquitectes), COAATIMCA (Col.legi Oficial d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers de l'Edificació), CICCP (Col.legi Oficial d'Enginyers de Camins, Canals i Ports), CITOPIB (Col.legi d'Enginyers Tècnics d'Obres Públiques), COEIB (Col.legi Oficial d'Enginyers Industrials de les Illes Balears) i COPETI (Col.legi Oficial de Pèrits i Enginyers Tècnics Industrials de les Illes Balears).

Un manual per a exteriors i interiors dels edificis municipals

El nou Manual d'accessibilitat aglutina indicacions sobre les gammes cromàtiques, tipografia, mida de la lletra, col.locació òptima i pictografia dels indicadors dins els edificis municipals i també els seus voltants.

En aquest sentit, s'estipulen les normes per a la seva col.locació tant a l'interior com a l'exterior dels edificis per a poder orientar i guiar les entrades a les dependències municipals.

En aquest sentit, es detallen els elements que s'han de col.locar a l'interior d'ascensors, directoris, passamans per a pujar i baixar escales i també els plànols o mapes hàptics o tactovisuals, que són una eina per a orientar les persones amb discapacitat visual als serveis i destinacions més rellevants.

Aquest manual també fa menció a eines intel.ligents com són la senyalització mitjançant un codi QR que permet incorporar una audiodescripció de l'espai per a persones amb dèficit auditiu.

Així mateix, es detalla la senyalització de les emergències i sortides segons diferents normes i els plànols d'evacuació i es dedica un apartat al sòl tactovisual per a alertar i informar les persones cegues o amb baixa visió sobre perills imminents i proporcionar-los instruccions de direcció mitjançant bandes senyalitzadores visuals i tàctils.

El manual incorpora així mateix un apartat dedicat als parcs i jardins. En aquest sentit es detallen la forma i els elements a incloure als tòtems dels parcs i jardins amb enllaços QR, braille i pictogrames.


Data darrera modificació: 6 de març de 2023