Publicador de continguts


L'Ajuntament organitza unes jornades per a celebrar el Dia Internacional de la Discriminació Racial


21 / de març / 2022

Palma, 21 de març de 2022.- L'Ajuntament de Palma celebra avui, 21 de març, el Dia Internacional de la Discriminació Racial. Una data marcada l'any 1966 per l'Assemblea General de l'ONU per tal de redoblar els esforços en la lluita contra totes les formes de discriminació racial en qualsevol lloc del món.

Amb motiu d'aquesta celebració l'Àrea de Justícia Social, Feminisme i LGTBI ha organitzat les jornades "El discurs de l'odi i l'estigmatització de la immigració als mitjans de comunicació" que tindran lloc demà al centre social Flassaders.

L'activitat posa l'accent en el tractament que fan els mitjans de comunicació a l'hora d'abordar temàtiques migratòries. L'objectiu és defugir els estereotips negatius als quals sovint s'associen la immigració i que estigmatitzen el col.lectiu. Un fet que alhora condiciona les persones migrades a viure situacions on no queda garantit l'exercici dels drets de la ciutadania.

La regidora Sonia Vivas ha explicat que "des de l'Ajuntament continuam compromesos i implicats a acabar amb el racisme a la nostra societat, i per això feim aquestes jornades per a visibilitzar que hi ha molt per fer, molt per treballar i que, sobretot, necessitam la implicació de tots els sectors i també del periodisme, perquè aquestes jornades són precisament per a això".

El periodista Nicolás Castellano serà l'encarregat d'obrir la Jornada amb la ponència sobre "Tractament de la immigració als mitjans de comunicació".

Posteriorment, es faran dues taules rodones. La primera abordarà "L'estigmatització de la immigració als mitjans de comunicació" i comptarà amb la participació de David Oliver, periodista d'IB3 ràdio, Meritxell Esquirol, d'Enginyeria sense Fronteres, i Orokia Clara Traore, membre de la Comunitat Negra Africana i Afrodescendent de Mallorca. La segona taula tindrà el títol "Discursos que vinculen immigració i delinqüència", i hi participaran Juan José Sánchez Villalba, cap del Servei d'Infància i Família de l'IMAS, Jaime Bueno, membre de la Comissió de Drets Humans del Col.legi d'Advocats de les Illes Balears, i Karim Bakhat, en representació de l'Associació Trobada Marroquina.

La jornada continuarà el capvespre amb la ponència-taller sobre "Respostes i estratègies d'intervenció davant situacions de discriminació en infants i joves migrants", a càrrec de Patrícia Fernàndez, de La Merced Migraciones.

Aquesta activitat està adreçada a professionals de mitjans de comunicació, professionals de l'àmbit de l'atenció social, membres d'entitats, o qualsevol persona interessada a assistir-hi. Cal inscriure-s'hi prèviament enviant un correu electrònic a la següent adreça: escolamunicipaldeformacio@palma.cat.

Stop Racisme

El setembre de 2016 l'Ajuntament de Palma va posar en marxa el Projecte Stop Racisme, que es va concretar l'octubre de 2018 amb la signatura del Protocol per a coordinar l'atenció a situacions de discriminació, racisme i xenofòbia a Palma. Des de l'any 2017 el consistori ha organitzat diferents jornades per a compartir i avançar en la millora de l'atenció dels diferents serveis implicats.

Aquesta xarxa s'ha anat consolidant amb el temps, gràcies a la participació de diversos serveis i entitats com són Càritas, l'àrea d'atenció a les persones migrades dels sindicats CCOO i UGT; Creu Roja, que té un programa d'atenció específic; l'OFIM-Oficina d'Assessorament per a Persones Migrades del Govern de les Illes Balears; el Departament Assistencial de la Policia Local; l'equip EMUME de la Guàrdia Civil; la Brigada de Participació Ciutadana de la Policia Nacional i l'Oficina d'Atenció a Víctimes del Delicte del Jutjat.

Data darrera modificació: 6 de març de 2023