Publicador de continguts


L'EMT Palma presenta els seus primers tres autobusos d'hidrogen


10 / de març / 2023

Palma, 10 de març de 2023.- L'Empresa Municipal de Transports (EMT) ha presentat avui els primers tres autobusos d'hidrogen verd de Palma, que s'incorporaran a la flota en circulació els pròxims dies en diferents línies.

La presentació ha tingut lloc a la plaça de Cort i ha comptat amb l'assistència del batle de Palma; Jose Hila; la presidenta del Govern, Francina Armengol; el tinent de batle de Mobilitat Sostenible, Francesc Dalmau; la delegada del Govern a Balears, Aina Calvo; el vicepresident de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes; el director general de l'IDAE, Joan Groizard; la secretària general de Transports i Mobilitat del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, María José Rallo; el CEO d'Enagás Renovable, Antón Martínez, i la presidenta del consell de Power to Green Hydrogen Mallorca i directora d'Innovació d'Acciona Energía, Belén Linares. Per part de l'Ajuntament també hi han assistit la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol; el regidor de Promoció Econòmica i Ocupació, Jordi Vilà; la regidora d'Infraestructures i Accessibilitat, Angélica Pastor; la regidora de Participació Ciutadana i Govern Interior, Clàudia Costa; el regidor de Medi Ambient i Benestar Animal, Ramon Perpinyà, i el gerent de l'EMT, Mateu Marcús.

Després de l'acte inaugural, els assistents han pogut pujar als nous vehicles i fer un recorregut des de la plaça de Cort fins al Consolat. L'EMT serà el primer client de la planta d'hidrogen verd de Lloseta, la primera planta industrial d'hidrogen renovable d'Espanya, que s'emmarca dins el projecte "Power to Green Hydrogen Mallorca", liderat per Enagás Renovable i Acciona Energia.

El batle ha valorat "l'aposta valenta per la mobilitat de l'Ajuntament per la seva capacitat transformadora". "Avui enviam un missatge clar i convertim Palma en un referent nacional, ja que som la segona ciutat de l'Estat amb busos d'hidrogen verd".

"Ens trobàrem amb una EMT amb vehicles vells i l'hem capgirada. La nostra aposta per la innovació ha estat clara, i això ha estat possible gràcies a la coordinació i a la nostra capacitat per a assolir acords".

Durant la presentació, Francina Armengol ha recordat que "des del 2015 a les Illes Balears hem fet una aposta per la transició energètica justa de manera capdavantera" i ha afirmat que "estam fent una revolució en mobilitat", amb mesures com la presentada avui, l'electrificació del tren, l'ampliació de la xarxa ferroviària o la transformació de les concessions de bus interurbà a Mallorca.

La presidenta del Govern també ha agraït a l'Ajuntament de Palma i al Govern d'Espanya que "hi creguin" i treballin també cap a la transició, així com a les empreses que hi col.laboren des de la planta d'hidrogen verd: "vàrem saber veure, en la crisi de la planta de CEMEX, l'oportunitat. Hem estat els primers a produir molècules d'hidrogen renovable al sud d'Europa i avui tota aquesta feina té sentit", ha dit.

El vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, ha assenyalat que aquesta "aquesta col.laboració amb l'Ajuntament de Palma demostra una nova aposta del Govern per un transport col.lectiu i de zero emissions. Continuam construint una ciutat amb una millor qualitat de l'aire en benefici de tota la ciutadania i ho feim amb un nou combustible produït a les Illes. L'hidrogen verd produït a la planta de Lloseta jugarà un rol important en el procés d'impuls de la transició energètica i sabem que servirà d'exemple a altres territoris insulars, tal com va dir la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. Balears torna a estar al capdavant en el procés de descarbonització de la mobilitat i vull recordar que ens vàrem convertir en el primer territori del sud d'Europa a produir aquest combustible renovable i verd".

Característiques

Els nous autobusos d'hidrogen verd de l'EMT suposen un pas més en l'aposta de Palma per la mobilitat sostenible i els nous combustibles. Palma es converteix en la segona ciutat espanyola, després de Barcelona, a disposar d'una flota de vehicles impulsats per piles d'hidrogen verd. En total, l'EMT ha adquirit cinc autobusos d'hidrogen verd de 12 metres que es varen licitar per un import de 4.832.135 euros (IVA inclòs). Els vehicles han estat fabricats per la companyia Solaris a la ciutat polonesa de Poznań, i tenen un disseny més amable per als usuaris, a més d'integrar nous sistemes de frenada. Els dos que queden arribaran a Palma a finals de mes/principis d'abril.

El nou model d'autobús ha estat finançat pel Govern a través de la Llei de capitalitat i és part del projecte europeu Green Hysland, en el qual s'emmarca també Power to Green Hydrogen Mallorca i que té com a objectiu el desplegament de les infraestructures necessàries per a construir un ecosistema d'hidrogen renovable a l'illa de Mallorca, així com contribuir als objectius mediambientals marcats pel Govern de les Illes Balears.

La Unió Europea, mitjançant el Clean Hydrogen Partnership, ha compromès 10 milions d'euros en l'execució d'aquest projecte, que també ha rebut finançament de l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi d'Energia (IDAE) del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic en el marc del programa Moves Projectes Singulars.

Segona fase de renovació

Aquests vehicles són els primers d'hidrogen que la marca Solaris posarà en funcionament a Espanya i tenen com a principal avantatge el fet de no generar emissions i ser més silenciosos, creant una experiència molt més amable a l'usuari gràcies al sistema de tracció interior amb una conducció més suau. Així mateix, els nous busos d'hidrogen disposen d'un sistema de frenada regenerativa que permet que recuperin energia i que les bateries es puguin carregar a cada frenada i parada a parada.

Els nous busos d'hidrogen formen part de la segona fase de renovació de la flota de vehicles de l'EMT Palma, que incorpora de manera progressiva fins a 65 vehicles nous. Un cop hagi culminat aquesta fase, l'EMT Palma haurà renovat més d'un 90% de la flota des del 2015.

Promotors

Joan Groizard, director general de l'IDAE, ha assenyalat que aquests autobusos suposen el primer resultat material de la primera planta industrial d'hidrogen renovable d'Espanya i del sud d'Europa i contribueixen a construir un ecosistema d'hidrogen renovable a l'illa de Mallorca, a potenciar la mobilitat sostenible, a complir els objectius mediambientals d'Espanya i a fer que el nostre país despunti com a hub internacional de l'hidrogen verd. Un objectiu a què contribueixen les línies d'ajuda del PRTR que l'IDAE té obertes en aquest moment, dotades amb més de 400 milions d'euros per a projectes pioners i singulars d'hidrogen renovable i per a impulsar la cadena de valor d'aquest vector energètic".

Antón Martínez, CEO d'Enagás Renovable, ha ressaltat que l'objectiu principal de la iniciativa europea Green Hysland, coordinada per Enagás Renovable i que va permetre impulsar la construcció de la primera planta industrial d'hidrogen renovable d'Espanya a Mallorca, és la descarbonització. Aquesta posada en marxa dels autobusos d'hidrogen a Palma és un pas decisiu en aquest sentit".

"La posada en marxa d'aquests autobusos marca una gran fita per al projecte Power to Green Hydrogen Mallorca en tractar-se del primer offtaker en l'àmbit de la mobilitat de la nostra planta d'hidrogen verd de Lloseta", ha comentat Belén Linares, presidenta del consell de Power to Green Hydrogen Mallorca i directora d'Innovació d'Acciona Energia. "Aquesta iniciativa és paradigma del compromís d'Acciona Energia amb la descarbonització i de la nostra aposta pel desenvolupament i la investigació per a dissenyar solucions innovadores als principals desafiaments del nostre temps."

Data darrera modificació: 18 de maig de 2023