Publicador de continguts


La Fundació Turisme Palma 365 i l'ONCE uneixen esforços per a promoure Palma com a destinació de turisme accessible


29 / de març / 2023

Palma 29 de març de 2023. "Palma fa una passa més per a convertir-se en una ciutat inclusiva", ha declarat la regidora de Turisme, Salut i Consum, Elena Navarro, durant la presentació de les accions previstes per a millorar l'accessibilitat de la ciutat com a destinació turística per a les persones amb discapacitat visual. Aquesta iniciativa, que s'emmarca en el projecte "Palma per a tothom", té com a objectiu donar a conèixer a persones amb discapacitat visual els punts més emblemàtics de la ciutat d'una manera totalment nova.

A l'acte, hi han assistit també la directora general de Turisme, Maribel González; el gerent de la Fundació, Pedro Homar, així com el cap del Departament de Serveis Socials de l'ONCE, Jorge Díaz Peinado.

Tal com ha explicat Navarro, la Fundació ha col.laborat amb l'ONCE en diverses accions promocionals per a donar a conèixer Palma a les persones amb discapacitat visual.

En primer lloc, es preveu la creació de visites guiades adaptades per a persones amb discapacitat visual. Cal recordar que el passat mes de febrer la Fundació va organitzar una visita guiada pilot per a afiliats de l'ONCE, a la qual varen participar unes 24 persones amb diferents graus de discapacitat visual. La visita, que va tenir unes valoracions molt positives per part dels usuaris, es va presentar amb el nom de "Sensacions" i en el seu recorregut es va donar l'oportunitat als participants de reconèixer textures a través del tacte a mesura que anaven descobrint la història i curiositats de la ciutat, de degustar productes típics mallorquins o d'olorar els aromes propis d'un jardí mediterrani, a més de poder tocar les maquetes de la rosassa de la Seu, del Museu Diocesà o del Drac de na Coca.

La Fundació Turisme Palma 365 disposarà ben aviat del material promocional adient per a donar a conèixer la possibilitat de participar en aquesta visita guiada; l'ONCE, per la seva part, s'encarregarà de difondre l'activitat mitjançant la seva direcció nacional i les seves direccions territorials.

En segon lloc, aquesta col.laboració inclou la promoció de la mà de l'ONCE dels plànols tactovisuals editats recentment per la Fundació Turisme Palma 365, amb la col.laboració de l'empresa especialitzada PuntoDIS, que ha aportat la seva àmplia experiència a transmetre informació accessible per a totes les persones.

S'han editat 4 models de plànols de mà, cadascun amb una ruta diferent (Palma Alta, Palma Baixa, Santa Catalina i Cala Major), impresos amb relleus i en braille, especials perquè persones amb discapacitat visual de diferents nivells els puguin seguir amb facilitat. A més, en aquests plànols s'ha treballat també des de criteris específics de disseny per a millorar-ne l'accessibilitat cognitiva, un aspecte molt valuós per a les persones que tenen alguna dificultat de comprensió lectora o d'orientació. Això significa que també estrangers, persones majors o nins poden sentir-se familiaritzats amb aquesta forma de mapa accessible gràcies a aquests elements especials.

D'altra banda, s'ha incorporat també la tecnologia com a element clau i com a eina complementària per a dur a terme l'experiència de l'usuari a un nivell d'accessibilitat molt més complet en possibilitats d'inclusió. Mitjançant la tecnologia Map's Voice, una plataforma a la qual s'accedeix mitjançant un codi QR, els usuaris seran guiats per veu per a recórrer les diferents rutes amb detalls informatius de cada lloc d'interès en 4 idiomes: català, castellà, anglès i alemany, amb texts en format d'alt contrast i lectura de veu. Els continguts d'aquesta plataforma s'han adaptat també per a persones amb discapacitat cognitiva.

Finalment, l'acord preveu la col.laboració de la Fundació Turisme Palma 365 amb agències de viatges especialitzades en turisme accessible, per a donar a conèixer totes les accions vinculades a la millora de l'accessibilitat de la destinació que s'han duit a terme i les eines que es troben a disposició dels usuaris amb discapacitat per a millorar la seva experiència de viatge. La finalitat d'aquesta iniciativa és crear paquets turístics adaptats en funció de les capacitats o de les necessitats dels clients que estiguin interessats a conèixer la ciutat de Palma i promocionar la ciutat com a destinació de turisme accessible.

Durant la seva intervenció, la regidora ha assenyalat que des de la Fundació "volem apostar pel desenvolupament de projectes que ens ajudin a aconseguir fer de Palma una ciutat inclusiva, oberta per a tothom, amb l'objectiu de millorar la capacitat de la nostra destinació de reconvertir-se i dotar-se d'un model turístic intel.ligent i sostenible. És per això que consideram de gran importància seguir avançant en el desenvolupament de projectes que millorin l'accessibilitat de la nostra destinació, que ens permetin mantenir i millorar la competitivitat de la ciutat com a destinació turística de primer nivell".

Per la seva banda, el cap del Departament de Serveis Socials de l'ONCE, Jorge Díaz, ha agraït el fet que hagi comptat amb ells per a desenvolupar tots aquests projectes, a la vegada que ha explicat els serveis que ells ofereixen als seus afiliats. A més, durant las eva intervenció Díaz ha destacat la importància que te l'accessibilitat a l'oci i al pla cultural, i ha declarat que "desenvolupar iniciatives com aquestes fa que s'evolucioni cap a una societat sense barreres i millor".

Palma per a tothom

El projecte "Palma per a tothom"neix amb l'objectiu de crear rutes turístiques per a tots, que incloguin la visita als punts d'interès més emblemàtics de la ciutat de Palma. En les primeres fases del projecte es va cercar dur a terme una descripció detallada a nivell d'accessibilitat física i sensorial de les rutes en si mateixes així com dels museus, monuments i altres punts d'interès que aquestes inclouen, de manera que cada persona, en funció de les seves capacitats, pugui decidir si pot accedir a un punt o no, o si hi ha d'accedir acompanyada. Per a aconseguir aquest objectiu es varen dur a terme auditories per a determinar el nivell d'accessibilitat de les rutes i dels seus punts d'interès.

Actualment s'han definit quatre rutes: Palma alta i baixa; Cala Major i Santa Catalina. Aquesta informació es recull en un mapa desplegable disponible en format paper a les oficines de turisme o que es pot descarregar en format digital a través del web turísticwww.visitpalma.com

Data darrera modificació: 18 de maig de 2023