Publicador de continguts


La Policia Local de Palma denuncia 450 patinets elèctrics a l'octubre per circular per voreres i espais exclusius per a vianants


15 de novembre de 2022

La Policia Local ha realitzat una campanya especial de protecció de vianants que se suma a la tasca habitual de control de patinets elèctrics i bicicletes

Palma, 15 de novembre.- La Policia Local de Palma ha desenvolupat durant aquest mes d'octubre una campanya especial de protecció de vianants que ha posat el focus en l'ús indegut dels vehicles de mobilitat personal (patinets elèctrics) per sobre de les voreres i els espais d'ús exclusiu dels vianants. Aquesta se suma a la tasca usual d'aquest tipus de vehicles que du a terme aquest cos referida al control de la circulació de patinets i bicicletes. Les campanyes especials de control de VMP es continuaran desenvolupant, centrant-se en reptes concrets, com s'ha fet amb aquesta última,i posant el focus en la protecció de vianant.

Des de la Regidoria de Seguretat Ciutadana han explicat que la campanya s'ha desenvolupat durant tot el mes d'octubre a tot el terme municipal i que s'han portat a cap un total de 93 controls. Durant aquests dies s'han interposat 454 denúncies a un total de 450 patinets i 4bicicletes.

La campanya ha estat dissenyada, coproduïda, posant l'accent als punts fixats al si de les Meses de Seguretat i Convivència (MesesSECON) de la Policia de Barri, una de les eines dutes a terme aquesta legislatura per Seguretat Ciutadana en el marc de la reactivació d'aquesta unitat històrica de la Policia Local de Palma.

D'aquesta manera, els controls s'han programat als punts on s'han rebut més nombre de denúncies, d'acord amb queixes veïnals espontànies i als punts fixats a les Meses SECON. En el desenvolupament de la campanya hi han participat unitats de tota la Policia Local i aquesta ha estat dirigida per la Divisió de Trànsit.

La missió principal de la campanya ha estat evitarla circulació, l'estacionament i qualsevol ús indegut de les voreres i espais exclusius de vianants per part de qualsevol vehicle, però amb atenció especial als vehicles de mobilitat personal. També s'han controlat els incompliments més comuns a patinets: no portar armilla, circular amb auriculars connectats i no respectar el sentit de circulació autoritzat.

Des de l'Ajuntament de Palma se celebra l'ús de noves modalitats de transport sostenible i se'n fomenta l'ús responsable, com no pot ser altrament. Així i tot, el Consistori és conscient que aquests nous tipus de mobilitat presenten nous reptes. Tot i que tant la bicicleta com el patinet elèctric són uns vehicles fantàstics per circular per Palma convé tenir present algunes normes bàsiques per la seguretat de tots i totes.

Tal com estableix l'àrea de Mobilitat de l'Ajuntament de Palma:

1.     No es permet circular per les vies de la ciutat amb vehicles de mobilitat personal sino compleixen els requisits tècnics de certificació establerts o els requisits d'homologació previstos a la normativa aplicable.

2.     Es prohibeix la circulació dels VMP per les voreres, les places, els parcs, els jardins i altres espais públics destinats en exclusiva als vianants.

3.     S'han de respectar en tot moment les normes generals de circulació establertes tant a l'Ordenança de circulació com a la normativa i la legislació de trànsit,circulació de vehicles i seguretat viària.

4.     No es pot circular amb auriculars connectats a aparells receptors o reproductors deso.

5.     No espot circular utilitzant dispositius de telefonia mòbil.

6.     No es pot circular amb taxes d'alcohol superiors a les establertes per la normativa general de trànsit o sota els efectes de drogues, estupefaents o substàncies psicotròpiques.

7.     No es pot circular amb acompanyant.

8.     L'edat mínima permesa per circular amb un VMP per les vies i els espais públics és de15 anys.

9.     Els VMP que circulin per qualsevol calçada han de disposar de timbre, sistema de frenada, llums i elements reflectors homologats, i la persona que els faci servir s'ha de mantenir dreta i portar una armilla o algun element reflector envoltant el cos. Es recomana als conductors que facin servir casc homologat idisposin d'una assegurança de responsabilitat civil.

10.Alspassos de ciclista s'ha de reduir la velocitat a pas de vianant i passar quan els vehicles de la calçada els puguin veure.

11.Quan secirculi es portaran encesos els llums per millorar-ne la visualització per part dels altres usuaris de la via.

Data darrera modificació: 6 de març de 2023