Publicador de continguts


Les marquesines de l'EMT Palma se sumen a la campanya de promoció d'espais sense fum de l'Associació Espanyola Contra el Càncer


14 de novembre de 2022

Palma, 14 de novembre de 2022.- El tinent de batle de Mobilitat Sostenible, Francesc Dalmau, juntament amb la regidora de Turisme, Sanitat i Consum, Elena Navarro, i el president de l'Associació Espanyola contra el Càncer (AECC), José Reyes, han presentat avui la campanya de marquesines sense fum que, mitjançant uns adhesius, senyalitzarà fins a 227 marquesines de l'EMT Palma com espais sense fum.

La presentació la campanya s'ha realitzat a la parada número 452 de l'EMT Palma, situada entre l'avinguda de Gabriel Alomar i el carrer de Manacor. Així, aquests espais d'espera se senyalitzaran amb uns adhesius amb el lema "En aquesta parada no es fuma, es respira". A més dels adhesius, la parada número 452 també se senyalitzarà mitjançant un vinil com parada sense fum i, des de l'EMT Palma, es col.labora així mateix amb l'AECC vinilant el darrere d'un autobús amb aquesta campanya.

La regidora de Turisme, Sanitat i Consum, ha agraït la col.laboració de l'EMT Palma i ha recordat que "Palma és una ciutat Amiga de la Infància i el fet que tengui platges sense fum permet avançar en la prevenció de les addiccions, especialment orientada als joves", ha dit, i ha recordat que aquesta iniciativa va en la línia del Pla estratègic municipal de prevenció de les addiccions (PEMPA) que està impulsant l'Ajuntament i que es du a terme amb el suport d'entitats i associacions.

En aquest sentit, cal recordar que a més de les marquesines aquest estiu Palma sumà l'arenal del Molinar a la campanya "Platges sense fum" impulsada pel Govern a través de les conselleries de Sanitat i Medi Ambient i l'Associació Espanyola Contra el Càncer.

El tabac és la segona droga amb més prevalença de consum entre la població balear després de l'alcohol.

Campanya "#RespiroLibre en este lugar", de l'Associació Espanyola Contra el Càncer.

A Espanya totes les persones haurien de tenir les mateixes oportunitats per a prevenir el càncer i no és així. Per a corregir aquesta situació, facilitar l'adopció d'hàbits de vida saludable i posar fre a l'impacte del tabac, sobretot en els menors, l'Associació Espanyola Contra el Càncer ha llançat una campanya de mobilització social en tot el país.

L'objectiu és alliberar espais emblemàtics del fum del tabac, modificar els entorns en què es mou la població per a facilitar hàbits de vida saludable i contribuir a educar en salut. Es pretén, per tant, promoure una vida sense tabac, desnormalitzar el seu consum en la societat, reforçar el model a seguir dels adults i cuidar el medi ambient.

El Dr. José Reyes, destaca que «Aquesta campanya és molt rellevant i transmet la necessitat de limitar l'exposició del tabac dels no fumadors als espais públics. D'altra banda, volem també transmetre un missatge als més joves per tal de contribuir a evitar l'inici del consum del tabac i per això és vital eliminar l'element exemplificant als espais públics. La declaració de les marquesines de bus de Palma com a "Espai Lliure de Fum" és una magnífica notícia per a l'Associació, però el més important és que ho és per a tota la societat.»

El tabac mata i el seu fum, també

El consum de tabac és la primera causa de mort prevenible. Cada any, en el món, moren més de 8 milions de persones a causa del tabac, de les quals 7 milions ho han fet per consum directe i al voltant d'1,5 milions no s'havien encès un cigarret. Només a Espanya, el tabac mata cada any més de 50.000 persones, és el responsable del 30% de tots els casos de càncer i de fins a 20 tipus diferents com el de pulmó, laringe, pàncrees, bufeta, esòfag o fetge.

La relació directa entre consum de tabac i càncer està més que assumida per la societat, però què passa amb el fum del tabac? La població no percep el risc de desenvolupar càncer quan inhales aquest fum tòxic. No obstant això, està demostrat que aquest fum provoca càncer, ja que conté més de 70 substàncies cancerígenes.

I no, el fum no s'esfuma a l'aire lliure. En el 100% dels espais públics on hi ha menors hi ha restes de fum de tabac perjudicials per a la salut com, per exemple, en el 95% de les terrasses, en el 46% dels accessos als centres escolars o en el 43% dels parcs infantils.

Una última dada: una llosca apagada continua desprenent un 14% de nicotina durant almenys 24 hores.

Els menors, indefensos enfront del fum del tabac

Els menors de 12 anys són una població molt vulnerable i estan indefensos enfront del fum del tabac. El 72% estan exposats a aquest fum, dels quals el 43% ho està a espais públics, ja que 9 de cada 10 fumadors fumen davant ells.

Les conseqüències per a la salut són òbvies: multipliquen el risc de desenvolupar càncer de pulmó en l'edat adulta, però en el curt termini tenen un 50% més otitis, un 30% més d'infeccions respiratòries i un 20% més de crisis asmàtiques. Ampliar els espais lliures de fum és protegir el seu dret a no emmalaltir i desnormalitzar el consum de tabac, la segona substància tòxica més consumida entre els 14 i els 18 anys.

Data darrera modificació: 6 de març de 2023