Publicador de continguts


Les obres dels artistes Jorge Conde, José Fiol, Letícia Muñoz María i el projecte de recerca d'Andrea Corrales han guanyat la crida per a la contractació de projectes de creació i recerca artística


2 / d’agost / 2021

El jurat ha escollit per unanimitat aquests quatre projectes, que s'hauran de desenvolupar abans de novembre d'enguany amb la col.laboració de la Fundació Pilar i Joan Miró

Els projectes guanyadors són "Recuerdos Inestables para un contra-relato", "L'assassin de l'assassin"," Fluo" i "Metodologías críticas para proyectos de investigación-acción en la práctica artística contemporánea"

Noguera: "Aquesta crida destaca per unir a la seva capacitat d'involucrar diferents àmbits com el comissariat d'art i les persones de l'àmbit educatiu per a treure el millor de l'art contemporani"

Palma, 2 d'agost de 2021.-L'Àrea de Cultura i la Direcció d'Arts Visuals de l'Ajuntament de Palma han fet públic avui el resultat de la crida per a la contractació de projectes de creació i recerca artística 2021, que es desenvoluparan abans del novembre d'enguany.

El jurat, integrat per la directora general d'Arts Visuals, Aina Bauzà, i professionals amb una llarga trajectòria en el camp de les arts visuals com Juan Carlos Rego, Antònia Maria Perelló, Maria Hevia i Alejandro de Ysasi ha escollit les següents propostes:

.        "Recuerdos inestables para un contra-relato", de l'artista Jorge Conde

.        "L'assasin de l'assasin", presentat per José Fiol

.        "Fluo, que esconde la superficie", proposta presentada per Letícia Muñoz María

.        "Metodologías críticas para proyectos de investigación-acción en la práctica artística contemporánea", presentada per Andrea Corrales Devesa

El tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera, destaca el valor d'aquesta crida per implicar diferents agents. "Aquesta crida és un procés que involucra comissaris i persones que treballen en el món de l'educació per a seleccionar treballs artístics de qualitat que surten d'una valoració que uneix diferents àmbits per a treure el millor de l'art contemporani", ha dit el regidor.

Més informació sobre els projectes guanyadors

.        "Recuerdos inestables para un contra-relato", presentat per l'artista Jorge Conde

Projecte de creació sobre com habitar una selecció d'espais liminars trobats a la perifèria de Palma al mateix temps que se'ls proporcionen 'records' en un temps també liminar. Això s'aconseguirà a través d'una ficció especulativa hipertextual, construïda a partir de 7 intervencions realitzades "in situ" amb un enfocament ecosocial. Aquests 'episodis' configuraran un contrarelat de la liminaritat i l'aïllament. Mitjançant diferents disciplines i hibridacions, es produirà una estructura no seqüencial composta per referències creuades, experiències, significats i records.

La recerca es resoldrà amb un cos d'obres multidisciplinàries integrat pels texts de ficció, 7 cartells representatius deles 7 intervencions o episodis, 7 microclips de vídeo, instal.lacions, fotografies, registres sonors, documentació, continguts web, rastres en xarxes socials i altres hibridacions que, en el seu conjunt, formaran un constructe artístic de tall especulatiu. Tot aquest material serà accessible des del web del projecte.

.        "L'assasin de l'assasin", presentat per José Fiol

Aquest projecte es durà a terme als tallers d'obra gràfica de  la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca gràcies a l'acord signat entre ambdues parts.

Amb la finalitat de desenvolupar una cerca plàstica que generi retrats del possible assassí de Raoul (Alex) Villain a partir de l'experimentació de processos vinculats a l'àmbit de l'obra gràfica i en al.lusió a "L'obra d'art en l'època de la seva reproductibilitat tècnica", de Walter Benjamin, escrit l'any en què varen assassinar Villain i amb un possible germen a l'Eivissa que varen compartir uns anys abans.

El projecte es materialitzarà utilitzant fotografies de l'època a partir de les quals es realitzaran serigrafies en funció dels trets definits per Cesare Lombroso i els mesuraments d'Alphonse Bertillon, que una vegada entintades generaran diferents retrats del possible assassí. En serà el resultat una recerca realitzada avui sobre un succés ocorregut el 1936 i a partir d'una tècnica tan sovint utilitzada com cartelleria en les primeres dècades del segle XX i que fou utilitzada amb finalitats artístiques per primera vegada per Guy Maccoy el 1932.

.        "Fluo, que esconde la superficie", proposta presentada per Letícia Muñoz María

FLUO és una proposta d'instal.lació performativa participativa que pretén generar un discurs plural i obert en el panorama artístic actual de Mallorca, que inclogui la pràctica corporal i la multidisciplinarietat. La base de treball serà l'espai arquitectònic de l'entresol del Casal Solleric, que es transformarà en instal.lació performativa i espai viu, mitjançant el diàleg entre cos-objecte-espai que es generi amb l'ús de cinta adhesiva fluorescent que anirà modificant l'espai per a crear una peça de videoart. El resultat del procés de treball consistirà en un vídeo que inclourà els elements de treball més significatius dels participants i una videoperformance que inclourà tots els espais FLUO creats i les seves interrelacions entre els participants.

El projecte seleccionat de recerca és:

.        "Metodologías críticas para proyectos de investigación-acción en la práctica artística contemporánea", presentat per Andrea Corrales Devesa

Aquest projecte de recerca cerca aprofundir en metodologies de treball en ciències socials que es troben en projectes d'art contemporani -i viceversa- amb una especial atenció a la manera com podem crear espais de seguretat per a les persones afectades que involucram en la nostra recerca. L'autora de la proposta ha anat aprofundint en la documentació i la creació d'eines de treball híbrid que serveixin com a inspiració per a unes bones pràctiques dins el context de la creació contemporània, "investigant les possibilitats tècniques quan es tracta amb grups poblacionals que estan en aquesta cruïlla de visibilitat, opacitat,exposició i vigilancia", en paraules de la propia Andrea Corrales.

Data darrera modificació: 6 de març de 2023