Publicador de continguts


Palma assoleix una xifra històrica d'inversió en els serveis d'atenció a les víctimes de violències masclistes


2 / de setembre / 2021

Els nous plecs del Servei d'Acolliment municipal i del Servei d'Atenció municipal que s'han presentat avui destinen 2 milions d'euros cada any i permeten millorar i incrementar el servei i atendre totes les violències masclistes

La major dotació de places i d'hores dedicades pels equips d'ambdós serveis permetran que per primera vegada Palma estigui per sobre del que estipula la Llei 11/2016, d'igualtat de dones i homes de les Illes Balears

Hila: "Cal combatre la violència masclista des de tots els àmbits, un d'ells i en primera línia han de ser les institucions i l'Ajuntament, com a institució propera al ciutadà, ha de liderar aquesta lluita"

Palma, 2 de setembre de 2021.- El batle de Palma, Jose Hila, juntament amb la regidora de Justícia Social, Feminisme i LGTBI, Sonia Vivas, han explicat avui el conjunt de millores que s'introduiran als serveis d'atenció a les violències masclistes a partir de finals d'any i que suposen assolir una inversió històrica i que per primera vegada els serveis que ofereix l'Ajuntament de Palma estiguin per sobre del que estipula la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes de les Illes Balears, i abordar tots els tipus de violència que s'exerceixen contra les dones a la ciutat, siguin de gènere o agressions masclistes.

Hila ha remarcat que l'equip de govern està "compromès" amb la lluita contra la violència masclista. "Donam un bot molt important pel que fa a millorar els serveis i ho feim perquè cal combatre la violència masclista des de tots els àmbits, un d'ells i en primera línia han de ser les institucions i l'Ajuntament, com a institució propera al ciutadà, ha de liderar aquesta lluita", ha dit, i ha encoratjat totes les dones que pateixen violència a denunciar.

Vivas, per la seva banda, s'ha mostrat molt "satisfeta": "Estic molt contenta tot i que és una alegria amarga, perquè hem aconseguit el projecte que estava previst a 4 anys treure'l en només dos anys i en un moment complicadíssim, però estic trista també perquè la violència continua assotant les dones i necessitam eines per a ajudar-les", ha dit i ha agraït la tasca dels professionals de l'Ajuntament així com dels equips que estan fent feina de forma externalitzada que s'han trobat amb una situació inèdita derivada de la pandèmia.

L'acte de presentació ha comptat amb la presència de les entitats del Consell de Dones com Treball Solidari, Metges del Món, Fundació Ires, Gira-Sol, UGT i Amadiba, així com la jurista de l'Associació Brilla Carina Barros i el cap de servei de l'Àrea, Toni Colom, entre d'altres.

Durant els darrers mesos l'Àrea de Justícia Social, Feminisme i LGTBI ha redactat els nous plecs per als dos serveis municipals que aborden les violències masclistes: el Servei d'Acolliment Municipal a Víctimes de Violència de Gènere (SAMVVG) i el Servei d'Atenció Municipal a Víctimes de Violències Masclistes (SAIVM).

Els nous plecs permeten destinar un pressupost històric a aquests dos serveis, un fet que redundarà en una major dedicació per part dels professionals i en una millor atenció a les víctimes.

Reforç de l'equip del SAMVVG i increment de les places al Casal i a pisos

Per un costat, s'incrementa en un 92,31 % el pressupost anual que es destina al SAMVVG. Aquest és un servei social, residencial i temporal per a les dones, els seus fills i filles i les persones que en depenguin en situació de violència masclista a l'àmbit de la parella o exparella, a l'àmbit familiar o afectats per un feminicidi.

El nou contracte destina un total d'1.125.337,74 euros cada any a aquest servei, una xifra que suposa un increment d'un 92% respecte als 585.141,35 euros/any, que es destinaven a aquest Servei a inicis d'aquesta legislatura, amb un increment d'inversió de 540.196,39 euros/any.

El nou contracte s'estructura en dos lots i disposa dels recursos materials, logístics, organitzatius i professionals per a oferir una atenció integral, que complementa l'allotjament, promou l'autonomia personal i dota les dones i les seves filles i fills de les eines perquè puguin refer la seva vida, respectant la diversitat social i cultural.

Amb el nou contracte Palma aconsegueix per primera vegada cobrir les ràtios exigides per la Llei, d'una plaça per 3.500 dones majors de 18 anys, així com atendre les necessitats del covid-19 i altres tendències de demanda consolidades. Així, es passa de les 49 places a inici de legislatura a 74 places, distribuïdes entre el Casal i diferents pisos, a més d'altres opcions de provisió.

Pel que fa als professionals, el nou contracte permet incrementar el nombre d'hores setmanals d'atenció en un 52%, passant de les 463 hores setmanals a inici de legislatura a 704, 5 hores setmanals. L'equip del SAMVVGG està integrat per una coordinadora, psicòleg, treballadores socials, educadors socials, monitores, auxiliars administratius i de manteniment, personal de neteja i conserge.

Increment de cobertura de les violències masclistes amb el nou SAIVM

Per altra banda, s'han explicat també les millores que incorpora el Servei d'Atenció Municipal a Víctimes de Violència Masclista (SAIVM) que fins ara es denominava Servei d'Atenció Municipal a Víctimes de Violència de Gènere.

En aquest sentit, els nous plecs amplien les situacions de violència a atendre, passant del concepte de violència de gènere al de violència masclista tal com estipula la Llei II/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes, que determina els perfils professionals i la ràtio de dotació de serveis.

Així, a partir d'aquest mes de desembre, aquest servei, que fins ara atenia exclusivament violències de gènere, atendrà de forma coordinada amb altres serveis víctimes de violència de gènere, violència domèstica i familiar, violències sexuals, tràfic de persones amb finalitat d'explotació sexual i prostitució, feminicidis, assetjaments sexuals, etcètera.

El Servei d'Atenció a Víctimes de Violència Masclista és un servei que fa atenció social, ambulatòria integral a dones, i infants afectats per la violència masclista i als homes que volen deixar de ser perpetradors.

El nombre de persones ateses per aquest Servei s'ha anat incrementant de forma constant, passant de 667 expedients oberts l'any 2015 a un total de 930 expedients l'any 2020.

En aquest sentit, el nou contracte incrementa el pressupost en un 121,78% respecte de la quantitat que s'hi destinava l'any 2012. Així, s'hi destinaran 902.301,56 euros, una quantitat que suposa 495.464,29 euros més que el que es destinava a aquest Servei de forma anual des de 2012. En concret, el nombre d'hores setmanals de dedicació de l'equip del SAIVM s'incrementa en un 100%, passant de 340 hores a 680 hores.

L'equip de professionals d'aquest Servei està integrat per psicòlegs, educadors socials, auxiliars administratius, un jurista, treballadors socials i personal d'acompanyament, a més d'una directora. Una de les novetats és que el nou equip suma la figura d'un jurista als serveis.

Data darrera modificació: 6 de març de 2023