Publicador de continguts


Palma, ciutat pel comerç just


27 / de febrer / 2023

El passat 26 de gener es va aprovar per acord plenari l'adhesió de Palma a la campanya "Ciutats pel comerç just". L'adhesió suposa el compromís de treballar a mitjà i llarg termini no només per a enfortir la tasca que ja es fa, sinó també en el compliment dels requisits i els indicadors necessaris per a formar part de la campanya esmentada.

L'acord del Ple implica el següent:


1. Treballar i sensibilitzar en relació amb el comerç just des d'una perspectiva global-local.


2. Dur a terme actuacions de sensibilització i coneixement sobre la realitat i la dignificació del treball de la pagesia i l'artesania dels països empobrits.


3. Dur a terme actuacions de sensibilització i coneixement sobre els beneficis econòmics, socials i ambientals del comerç just i de km 0.


4. Afavorir i impulsar el consum de productes de comerç just als establiments de Palma.


5. Impulsar i participar en una taula de treball que integri els actors interessats i necessaris per a convertir Palma en "ciutat pel comerç just" i fer el seguiment i la coordinació d'accions a la ciutat. Aquest grup estarà integrat per l'Administració, organitzacions de cooperació al desenvolupament i comerç just, el sector empresarial, la societat civil i la comunitat educativa.


6. Promoure els productes de comerç just en la compra pública, així com fer seguiment dels contractes actuals d'acord amb la legislació vigent.


7. Promoure campanyes d'informació, dinamització i sensibilització sobre el comerç just i el consum responsable.


Segons l'organització IDEAS (Iniciativas de Economía Alternativa y Solidaria), a aquesta iniciativa mundial ja s'hi han adherit més de 2.000 municipis a 33 països del món. A Espanya són 18 ciutats i d'altres encara estan en procés, com és el cas de Palma.


Formar part d'aquest compromís és cabdal, ja que el comerç just és una eina vinculada als 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS) inclosos a l'Agenda 2030 per a aconseguir erradicar la pobresa, estendre l'accés als drets humans i assolir un desenvolupament econòmic global sostenible i respectuós amb el planeta i els recursos que ofereix. Així, aquest compromís permet aplicar una perspectiva global-local en diferents campanyes de sensibilització i consum que tenguin impacte en els processos de dignificació del treball de la pagesia i l'artesania dels països empobrits, així com dur a terme actuacions de sensibilització i coneixement sobre els beneficis econòmics, socials i ambientals del comerç just i de km 0 promocionant la compra pública de productes de comerç just i coordinant campanyes d'informació, dinamització i sensibilització sobre el comerç just i el consum responsable.


L'Ajuntament de Palma vol reforçar el seu compromís ètic, social, polític i econòmic per a erradicar la pobresa i la desigualtat, i contribuir al desenvolupament sostenible de la nostra ciutat fent efectives les responsabilitats assumides per l'Estat espanyol als ODS en els objectius locals.


En aquest sentit, s'ha designat l'Àrea de Justícia Social, Feminisme i LGTBI per a impulsar el grup promotor de treball local i coordinar la taula de treball, així com coordinar i gestionar les actuacions necessàries per a obtenir la menció de ciutat per a un comerç just.


L'Oficina Municipal d'Informació al Consum participa en el grup de treball i promou campanyes d'informació, dinamització i sensibilització sobre el comerç just i el consum responsable.


Per a més informació podeu visitar el web https://ideas.coop/ciudades-comercio-justo/

Data darrera modificació: 16 d’agost de 2023