Publicador de continguts


Palma rep la bandera Design for All d'accessibilitat


2 / de febrer / 2011

La inversió municipal al 2010 en matèria d'accessibilitat ha estat de 12.586.098€, un 25% del total del pressupost d'inversions.


Palma ha renovat, per quart any consecutiu, la Bandera de Pobles i Ciutats per a Tothom, corresponent a l'any 2010, que l'acredita com ciutat accessible. Aquesta distinció, atorgada per la Fundació Design for All, ha estat renovada una vegada que la Comissió de Seguiment d'aquesta fundació ha certificat que Palma ha complit el requisit de destinar, com a mínim, el 2% del pressupost d'inversions a projectes encaminats a fer una ciutat més accessible.


De fet, durant l'any 2010, Palma ha invertit en projectes i serveis d'accessibilitat un total de 12.586.098€, que suposen el 25% del pressupost municipal d'inversions. Des de l'any 2007, quan Palma va rebre la Bandera de Pobles i Ciutats per a Tothom amb el compromís de fer una ciutat més igualitària, les inversions en accessibilitat i supressió de barreres arquitectòniques no han deixat de crèixer. Concretament, l'any 2008 es varen invertir 3,2 milions, un 3,6% del pressupost d'inversions, xifra que va augmentar fins a 9,1 milions al 2009, el 12,6%.


Inma Bonet, patrona executiva de la Fundació Design for All, ha entregat aquesta bandera a la batlessa Aina Calvo i al tinent de batlia Eberhard Grosske, amb la presència de Ramón Salas, coordinador, Matías Bosch d'ASPAYM i PREDIF, M. Magdalena Vandrell d'ASPAS, Juan Luís Sánchez d'ABDEM, M. Carmen Soler, Presidenta territorial de l'ONCE i Manolo Zafra d'ASPROM-UNAC. Bonet ha destacat que la feina feta en els darrers quatre anys ha convertit aquesta ciutat en un model de referència per a moltes altres ciutats.


El concepte d'Accessibilitat Universal i Disseny per a tothom, significa que qualsevol usuari, independentment de la seva edat, gènere, bagatge cultural i discapacitat, pugui accedir a qualsevol edifici, parcs i jardins, circular per la via pública o accedir a un servei municipal en igualtat de condicions. L'Ajuntament de Palma duu a terme tots els seus projectes des d'un criteri absolut d'accessibilitat. La supressió de barreres arquitectòniques és una de les línies prioritàries de l'acció de l'equip de govern municipal.


Model de gestió des de l'accessibilitat


L'accessibilitat és per l'Ajuntament de Palma la peça fonamental de l'actuació des de totes les seves àrees. No tan sols pel pressupost que s'hi dedica, sinó també perquè millorar la ciutat per que totes i tots puguem gaudir del que Palma ens ofereix, ha esdevingut el criteri bàsic de la gestió.


Per a progressar, en el desenvolupament d'actuacions municipals adreçades a la millora de la qualitat de vida de tots els seus ciutadans, ciutadanes i visitants, s'ha posat en practica l'accessibilitat i el disseny per a tothom des del respecte a la diversitat, l'equitat i la millora de l'entorn físic i social. El resultat és que tots els projectes es dissenyen i executen seguint criteris d'accessibilitat universal i que les inversions econòmiques en la millora de l'accessibilitat superin de forma significativa el compromís adquirit de destinar anualment a accessibilitat un mínim del 2% del pressupost d'inversions.


Principals projectes


Cavalcada de Reis més accessible. Habilitació d'espais reservats per a persones amb necessitats especials, com ara dues carpes per a nins que pateixen malalties com la fibrosi quística o el càncer, cinc tarimes per a persones discapacitades i una àrea de cadires per a persones majors i dones embarassades. Més de 4 tones de caramels que es repartiren eren per a persones diabètiques i celíaques.


Platges accessibles. Millora i incorporació de nous serveis a totes les platges de Palma, com un protocol d'atenció a persones invidents, recepció de l'usuari i orientació a la zona de bany, la custòdia d'audífons per persones amb discapacitat auditiva, a més de la millora de la comunicació i la informació (senyalística) i dels serveis existents, cadires de rodes amfíbies i itineraris accessibles.


Turisme accessible. L'Ajuntament de Palma ha editat una guia de les platges accessibles de Palma. Una eina perquè qualsevol persona, independentment de la seva capacitat, pugui accedir a les platges en condicions de seguretat. La guia està editada en quatre idiomes i dissenyada amb criteris d'accessibilitat visual i manual per tal de poder localitzar ràpidament la informació desitjada, com la parada de bus, els punts d'accessibilitat, els equipaments sanitaris i altres elements.


Horts urbans. S'instal.len 36 taules elevades perquè puguin ser utilitzades per persones amb mobilitat reduïda, a més de reservar-se 6 parcel.les perquè en facin ús associacions de persones discapacitades.


Renovació de dependències municipals per fer-les accessibles a l'edifici de Cort, a l'edifici Avingudes, a la Torre 2 del Mercat de l'Olivar, al Centre Municipal de Protecció Animal de Son Reus, etc.


Millora urbana. Supressió de barreres arquitectòniques a l'eix cívic de Blanquerna, ara totalment accessible, eliminació de barreres arquitectòniques a la plaça Sant Francesc Xavier, al carrer d'en Pau Piferrer i de son Espanyolet, corredor Verd Parc Ses Vies accessible, renovació del carrer Arxiduc i supressió de barreres arquitectòniques a la barriada del Camp Redó, creació de noves voravies com la del camí Nou, ampliació i rebaix de voravies i millora de la seguretat vial i accessibilitat dels passos de vianants a diferents carrers de Palma (creació de 55 nous passos elevats per a vianants), Renovació de la xarxa d'aigües pluvials a la zona de la Vileta (la millora projectada per l'Ajuntament soluciona les inundacions i les escorrenties que es donen en aquesta zona durant les èpoques d'intenses pluges i que, des de la construcció d'aquesta barriada, posen en perill la integritat dels habitatges i dels seus habitants).


Participació ciutadana: Es duu endavant una campanya als barris amb totes les activitats accessibles a tothom. Els veïnats aprenen a cercar les barreres arquitectòniques a l'espai del seu barri més utilitzat amb el compromís per part de l'Ajuntament d'eliminar les barreres arquitectòniques. Plaça del Rafal, plaça de Son Ferriol, plaça dels patins.


Serveis:


Benestar social. destaquen el servei d'ajuda i menjar a domicili, teleassistència, transport, el programa d'inserció laboral i el serveis d'atenció i integració per a persones amb discapacitat. Convenis d'ajudes a entitats socials i subvencions a entitats de persones discapacitades.


Millora de l'atenció al ciutadà. Creació d'un protocol d'accessibilitat als edificis municipals dirigit als funcionaris per millorar l'atenció de les persones amb necessitats especials


Funció pública. Contractació de dos nous intèrprets de llenguatge de signes. Aquesta contractació permet donar més estabilitat al servei d'intèrprets de l'Ajuntament de Palma.



Palma rep la bandera Design for All d'accessibilitat
A la foto apareixen, d'esquerra a dreta: abaix, Ramón Salas, coordinador, Matías Bosch d'ASPAYM i PREDIF, a dalt Mª Magdalena Vandrell d'ASPAS, Juan Luís Sánchez d'ABDEM, Eberhard Grosske, tinent de batlia i regidor de l'àrea de benestar Social, treball, participació i cultura, Aina Calvo Batlessa de Palma, Inma Bonet, patrona executiva de la Fundació Design for All, Mª Carmen Soler, Presidenta territorial de l'ONCE i Manolo Zafra d'ASPROM-UNAC.

Data darrera modificació: 23 de març de 2023