Publicador de continguts


Torna el Festival Internacional de Mallorca Còmic Nostrum en una edició centrada en la ciència


21 / d’octubre / 2021

La mostra es podrà veure del 4 de novembre al 9 de gener, i inclou diverses exposicions al Casal Solleric i una altra al passeig del Born, com també una quinzena de xerrades, masterclass i debats.

Palma, 20 d'octubre de 2021. El tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera; la delegada de Cultura del Govern de les Illes Balears, Catalina Solivellas; el director de l'IEB, Mateu Malondra; Pere Joan, president del Clúster, a més de diversos autors participants i comissaris de les exposicions, com Miquel Àngel Mirandam, han presentat avui al Casal Solleric el Festival Internacional de Mallorca Còmic Nostrum 2021: El còmic i la ciència. També hi han estat present altres representants i autoritats com ara Carolina Moran, responsable de Comunicació, Cultura Científica i Relacions Institucionals en representació del CSIC Balears; Miquel Pastor, director de la Fundació Mallorca Turisme; Miquel Oliver Montserrat, director de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de les Balears, i el Dr. Miquel Àngel Miranda, investigador de l'Àrea de Zoologia de la UIB.

En aquesta edició el Clúster de Còmic i Nous Mèdia s'ha plantejat dedicar el Festival a la Ciència vista des del còmic i/o explicada mitjançant aquest.  "En un context dominat pel covid, amb tot tipus de teories conspiratives o directament negacionistes, hem considerat necessari reivindicar el seu paper des del nostre raconet del còmic", expliquen des del Clúster. La dona també té un paper rellevant en aquesta edició, atès que la seva presència també és reduïda en els àmbits científics.  Entre els objectius d'enguany hi ha apropar la ciència a la societat d'una forma diferent, des de l'humor, el realisme i des d'un llenguatge propi. També es vol donar visibilitat i valor a la investigació científica, rompre alguns dels prejudicis que l'envolten i crear vincles i debats acadèmics mitjançant el còmic i la il.lustració.

La mostra es podrà veure del 4 d'octubre al 9 de gener i inclou diverses exposicions al Casal Solleric i una altra al passeig del Born, com també una quinzena de xerrades, masterclass i debats. Entre les exposicions destaca "La ciència i el còmic", una col.lectiva que es podrà veure a l'entresol del Casal Solleric, que proposa conversar sobre biologia, ciències de la mar, canvi climàtic, salut, biologia... Comissariada pel biòleg de la UIB Miquel Àngel Miranda i el dibuixant i divulgador científic Luis Resines (Pelopantón), la mostra combina obra original i digital d'autors com Nívola Uyà, Tomeu Pinya, Margalida Vinyas o Pere Joan, entre d'altres. Però destaca sobretot un experiment fet en col.laboració amb el centre de recerca tecnològica de Massachussets, el més important del món, sobre la creació de còmic amb intel.ligència artificial.

"Persones superheroïnes... Persones científiques!!", comissariada pels catedràtics Álvaro Pons (UV) i Jordi Ojeda (UB) i el col.leccionista d'art Jaume Vaquer ressegueix el paper fonamental de la ciència per a justificar l'origen dels superherois a través de les pàgines de còmic de 40 autors. A través d'aquests s'aprofundeix en les lleis de física de Newton, les de la termodinàmica, materials, enginyeria, la química, els àtoms o l'evolució.

Una altra de les exposicions destacades és "100tífics!",ubicada a l'aparador al passeig del Born del Casal Solleric. Es tracta d'una projecció audiovisual de retrats de 100 científiques i científics realitzats per Pelopantón en homenatge a les persones de ciència que han ajudat i ajuden a entendre millor el món.

Fora del Solleric, al passeig del Born, es podrà veure un dels plats forts d'aquest festival de Còmic d'enguany: "La ciència segons Forges". Concebuda pel CSIC com a homenatge a Antonio Fraguas "Forges", amb motiu del 80è aniversari de la institució, recull 66 vinyetes de temàtica científica i tecnològica d'un dels millors humoristes gràfics de l'Estat.

Xerrades, masterclass i debats

Aquesta edició també compta amb una quinzena de xerrades, masterclass i debats al voltant del còmic i la ciència, que es faran el 27 i 28 de novembre a l'Escola Superior de Disseny. Cal destacar la masterclass que faran la Premi Nacional de Còmic i el Premi Ciutat de Palma Cristina Duran i Miquel Àngel Giné, en què explicaran el seu procés creatiu. El mallorquí Tomeu Morey, colorista oficial de DC Còmics a Washington parlarà de la seva feina i de com els seus colors es veuen a tot el món.

Miriam Rivera, dibuixant especialitzada en còmics científics, protagonitzarà la xerrada "Com fer còmics amb científics i sobreviure-hi!" i la taula rodona "El còmic i la il.lustració com a eina de divulgació científica". Tindrà com a participants els principals artistes que fan còmic científic (Pelopantón, Míriam Rivera, Raquelberry Finn, Jesús Sánchez i Nívola Uyà).

Una de les darreres incorporacions al programa ha estat un Combat de personatges. Fiuuu vs Neocaos. Una conversa entre Maxi Pere Joan sobre el procés creatiu dels seus darrers llibres.

Cal destacar també les visites guiades que realitzaran estudiants de ciència, femenines, de la UIB  a les exposicions "Persones superheroïnes" i "El còmic i la ciència", per tal de visibilitzar el seu paper a la ciència. Aniran adreçades a alumnes del darrer cicle de primària fins al batxillerat, a col.lectius amb necessitats especials, associacions de veïns i també a associacions de mares i pares.

Tota la informació d'aquesta nova edició del Còmic Nòstrum es pot consultar al programa adjunt.

Data darrera modificació: 6 de març de 2023