Publicador de continguts


Unes 200 persones de sis barriades han gaudit enguany dels tallers d'envelliment actiu impulsats per l'àrea de Sanitat i Consum


2 / de juny / 2022

Palma, 2 de juny de 2022.-La regidora de Turisme, Sanitat i Consum, Elena Navarro i la regidora d'Infraestructures i Districte Ponent, Angélica Pastor, així com el director general de l'àrea, Joaquín de María, han visitat avui les activitats dels tallers d'envelliment actiu que durant aquests darrers mesos s'ha engegat a 6 barris de Palma. 

 El taller que avui s'ha realitzat al parc de Son Dameto, i que ha comptat amb la col.laboració activa de l'Associació de Veïns de Son Dameto, forma part del programa Activa't que té per objectiu promoure tallers d'exercici físic multicomponent i psicoeducació per prevenir la fragilitat i les caigudes entre les persones majors de 60 anys. 

Actualment aquest programa ja arriba a sis barriades de Palma amb una mitjana de 25-30 beneficiaris per barriada.

 Així, ja hi han participat unes 200 persones i la previsió és arribar a 450 persones al llarg de tot l'any el proper curs. Els barris als quals es desenvolupa actualment són, a més de Son Dameto i El Vivero, plaça de Toros, Pere Garau, Son Gotleu i Coll d'en Rebassa. 

En aquest sentit, des de l'àrea de Sanitat s'han escollit aquests sis barris amb menys recursos comunitaris destinats a persones majors i on, a més hi ha més densitat de població d'aquest col.lectiu. L'Ajuntament de Palma destina 70.000 euros durant dos anys a aquest servei que fou adjudicat a l'empresa Fundació Amés. 

Programa reconegut per la Red Española de Ciudades Saludables El programa Activa't està basat en la metodologia del programa europeu VIVILFRAIL i ha estat avaluat amb èxit pels participants de Son Dameto i El Vivero (es va realitzar una prova pilor fa dos anys abans de implementar el programa). Els resultats varen ser publicats per la Revista Española de Geriatría y Gerontología Elsevier".

El programa Activa't va evidenciar beneficis fisiològics i funcionals i, en concret, un descens dels nivells de tensió arterial diastòlica i en les alteracions de la son. A més, es varen reportar millores en aspectes com la qualitat de vida, el benestar emocional, el desenvolupament personal, el benestar físic, l'autodeterminació i la inclusió social. 

L'èxit del programa Activa't, que l'any passat va obtenir el reconeixement de la Red Española de Ciudades Saludables, s'atribueix a la proximitat amb la població destinatària i a la col.laboració entre entitats i institucions a les barriades allà on s'implanta. 

A més, introdueix com a factor novedós la psicoeducació. 

Així, es realitzaran tres sessions a cada grup amb un psicòleg especialitzat per millorar competències cognitives de les persones majors, així com estats d'ànim i de dolors.

Data darrera modificació: 6 de març de 2023