Publicador de continguts


La XADPEP confirma amb preocupació l'augment de la deslocalització 


23 / d’agost / 2023

Palma, 23 d'agost de 2023. La Xarxa d'Atenció a Persones en Prostitució (XADPEP), que depèn de l'Àrea de Serveis Socials, Educació, Participació Ciutadana, Joventut, Interculturalitat i Igualtat, va atendre el 2022 1.448 persones usuàries, enfront de les 1.396 de l'any anterior, a través de les tres entitats que hi treballen; és a dir, Casal Petit, Creu Roja i Metges del Món.

Segons les dades extretes d'aquest document, el 56% de les persones usuàries ateses corresponia a casos reoberts, mentre que el 44% eren nous. Gairebé 1 de cada 3 persones usuàries va iniciar els serveis d'atenció entre el 2018 i el 2020. De fet, el 39% té un pla de treball amb objectius consensuats.

Lourdes Roca, regidora de Serveis Socials i Igualtat, ha volgut donar valor al treball coordinat del Departament d'Igualtat i les tres entitats que han permès obtenir la memòria, un document del qual ha dit  que és "un treball essencial que ens ajuda a conèixer la radiografia actual de la prostitució a Palma i ens ajuda a poder entendre el seu funcionament i així ajudar les persones". Roca ha destacat la millora en les variables d'aquesta nova memòria mitjançant la qual s'identifica el tipus d'atenció que s'ofereix a les persones i si actualment es troben en prostitució o no.

El perfil de la usuària

La major part de les persones ateses per la XADPEP són dones, gairebé el 93%. El 4% són dones trans i el 3% són homes. Pel que fa a la franja d'edat, el 67% té més de trenta-cinc anys. L'edat mitjana es manté al voltant dels trenta-vuit anys. Destaca el fet que les més joves solen situar-se generalment en pisos o cases, mentre que les persones més grans ho fan als entorns exteriors. El 92% són de nacionalitat estrangera. Per països, el 64% són de LATAM i el 18%, d'Àfrica. L'anàlisi sociodemogràfica de la formació acadèmica revela que el 56% té com a mínim estudis secundaris. Pel que fa a la seva situació administrativa, el 45% es troba en situació irregular, la qual cosa els dificulta l'accés a determinats serveis o recursos, així com al mercat laboral normalitzat.

Espais de prostitució

La tasca que es realitza des de la XADPEP amb les persones en situació de prostitució engloba una sèrie d'activitats que van des de les accions d'atenció a la seu de cada entitat fins a les intervencions que es duen a terme en entorns de prostitució. Aquestes visites són bàsiques ja que permeten arribar a un major nombre de persones i ofereixen informació a les entitats. El 2022 es varen fer 805 visites, en les quals es varen identificar i visitar 108 llocs, la majoria pisos i cases. El 76% de les persones que exerceixen la prostitució a Palma ho fan en un pis o casa; el 9%, al carrer, i el 15%, en un club. L'augment progressiu dels entorns tancats implica l'actualització constant de les rutes i evidencia el procés de deslocalització i invisibilització de la prostitució.

Conclusions:

Ha augmentat lleugerament el nombre de persones en prostitució ateses. Les demandes que han realitzat són principalment de tipus social i de salut.

Les intervencions s'han orientat cap a un treball de continuïtat. Una gran part dels casos han realitzat un procés i/o han participat en accions successives.

Augmenten i destaquen els casos reoberts, la qual cosa evidencia les estratègies de supervivència (entrades i sortides a la prostitució) i la llarga durada dels processos.

La prostitució deslocalitzada a pisos o cases continua en expansió. S'observen nous entorns com la webcam i serveis amb desplaçament.

Les dones continuen sent el col·lectiu més important, tot i que ha augmentat l'atenció als homes i es mantenen les xifres de les dones trans. Es dona també un lleuger augment de llatines i una disminució de les africanes i asiàtiques.

Més de la meitat es troben en situació irregular o en tràmits. 6 de cada 10 no disposen d'un lloc per a viure amb privacitat i allunyades de la situació de prostitució.

Principalment es relacionen amb amistats i altres persones en prostitució. Una gran part tenen persones a càrrec.

La millora en l'organització de les rutes de visites possibilita la realització d'un nombre important d'aquestes. Tot i així, en més de la meitat no s'aconsegueix dur  terme la intervenció.

S'evidencia una tendència a la deslocalització i la invisibilització de la prostitució mitjançant les TIC.



Data darrera modificació: 23 d’agost de 2023