Publicador de contenidos

ILLES D'ART


Cartell Illes d'Art

Dies: 26 i 27 de febrer

Lloc: Casal Solleric (Espai amable)

INTRODUCCIÓ

ILLES D'ART és un projecte de residència artística destinat a artistes d'arreu de les Illes Balears que, des de 2015, es desenvolupa a la Casa d'Artistes d'Es Far Cultural (el Mercadal, Menorca). L'objectiu d'aquest projecte és donar peu a la interacció, l'intercanvi d'idees, de tècniques, de punts de vista, de reflexió i de coneixement de les Illes, des d'un punt de vista cultural i artístic.

L'Associació Es FAR Cultural propicia un espai de trobada i intercanvi creatiu amb la finalitat de facilitar els recursos econòmics, materials i logístics necessaris perquè els i les artistes puguin desenvolupar un projecte artístic en el marc de la residència. Per altra banda, l'equip d'Es FAR Cultural també posa a l'abast l'experiència en l'acompanyament i l'assessorament de projectes artístics, així com en el comissariat d'exposicions.

D'aquesta manera, Illes d'Art conclou en una mostra artística col·lectiva en la qual, els i les artistes participants a la residència, mostren els processos i els resultats artístics duits a terme durant l'estada a la Casa d'Artistes de Montpalau.

El projecte du 6 edicions donant suport i visibilitat a més de 30 artistes de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, i actualment està en procés d'editar un catàleg que recull la trajectòria d'aquest projecte.

DIADA DE LES ILLES BALEARS 2022

La proposta que es vol fer per a la diada pren de referència la 6a edició, la qual va tenir lloc el juny de 2021 per causa de la covid. Per a més informació
https://illesdart.esfarcultural.net/illes-dart-6

Així, Illes d'Art 7 es proposa com unes jornades de performance, audiovisual i art sonor d'artistes de les Illes Balears. La mostra comptarà amb la presència dels artistes amb la finalitat de propiciar el diàleg entre aquests i el públic al voltant dels processos d'investigació i creació contemporània.

A més, la jornada comptarà amb una activitat en la qual Es Far Cultural presenta el catàleg Illes d'Art (2015-2021).

PROPOSTA DE PROGRAMACIÓ

· JOAN BENNÀSSAR

Nascut a Palma el 1991. Llicenciat en Belles Arts a la Universitat de Barcelona, ha completat els seus estudis amb el programa FLORA Arts-Natura a Colòmbia (2018/2020) i el programa d'estudi independent SOMA a Mèxic (2016/2018), així com les residències a Arthaus (Cuba) i Hangar (Barcelona). Actualment viu i treballa a Palma.

La pràctica artística de Joan Bennàssar, sigui a través del vídeo, l'escultura, la publicació o altres dispositius, s'estructura entorn de la investigació i de la relació d'aquests elements en l'espai expositiu.

Projectes:

Projecció de Mel boja (2018) i Cabezas parlantes (2020)
Presentació de la publicació Mel Boja (2020)

Descripció:

Primera presentació pública a Mallorca de la publicació Mel Boja (Ajuntament de Barcelona, Premi Miquel Casablancas de Publicació 2019) i presentació i projecció dels vídeos Mel Boja (2018) i Cabezas parlantes (2020). La publicació es descriu com un diari de rodatge o un quadern fílmic que descriu la producció al voltant de l'elaboració dels dos treballs videogràfics.

· JESSICA FERRER ESCANDELL

Nascuda a Eivissa, descendent d'incomptables generacions pageses, fa del lligam amb el territori un disparador d'una obra multidisciplinària. A través de la poesia, la performance, l'educació i l'agricultura reflexiona sobre la creació i la destrucció dels espais, les cultures, les identitats i les subjectivitats. El seu procés de formació passa per Barcelona, São Paulo, Montevideo i un retorn a l'illa. Estudia Filologia Catalana, fa classes de llengua i cultura catalanes al Brasil, forma part del Núcleo Experimental de Butô (São Paulo), desenvolupa accions als carrers de diferents ciutats, escriu poemes, viatja, torna a recollir garroves, participa en el Festival Territori, balla, continua fent classes i comença a cultivar algunes hortalisses.

Projecte:

Cultura eivissenca (2022)

Descripció:

Si ens atenyem a l'etimologia, la paraula cultura, cultivar comparteix arrel amb conreu, conrear. Com es materialitza aquest concepte a cada territori? Què és la cultura eivissenca? Com és conrear a l'illa? Quin és el procés de creació possible en aquest espai de coexistències impermeables? Probablement, només és possible pel contrast, l'oposició aparentment pacífica d'allò que desentona, que es defineix per la negació de l'altre.

· AVESTRUCES (ÓLIVER VINENT I LUZ ACHÁVAL)

Avestruces (Luz Achával, 1991; Óliver Vinent, 1992) comença el seu viatge el 2018. Amb les eines de l'art sonor i digital componen un imaginari que toca l'estètica noise, el paisatge sonor, el meme i el gif.

Entre els seus temes es troben l'error, la deconstrucció d'imatges i conceptes, l'ambigüitat de la paraula i la crisi climàtica com a realitat definitòria del segle XXI.

S'ofereix l'opció de recórrer l'existència des de la curiositat i l'histrionisme. Es proposa, sempre des de la innocència i la tendresa, observar un món en decadència. D'una manera tragicòmica, el duet planteja una escena on ningú sap ballar, però tothom hi està obligat. Així doncs, es balla.

Projecte:

Huida constante de la cabeza en el sonido (2021-2022)

Descripció:

Aquest concert es planteja com un viatge d'experimentació i recerca artística, una ocasió de deixar que el so ens dugui. S'hi utilitzen diferents recursos electrònics i la modulació grotesca de la veu, combinat amb paisatges sonors d'arreu de Menorca, per a construir una nebulosa de so constant, esquitxada de crits, panteixos i gemecs.

Un viatge intern d'estímul sonor on, mitjançant la improvisació, s'incorpora el caos i el que és imprevisible a l'obra.

· AURORA BAUZÀ I PERE JOU

Som Aurora Bauzà i Pere Jou, compositors que treballam amb el cos. L'objecte central de la nostra recerca és la veu humana i la seva relació amb el cos i el moviment. Com a compositors treballam la música no tan sols com a fenomen sonor, sinó com a fenomen físic, visual, palpable, movible i transferible. Estam molt interessats en els processos de creació de significat, especialment els que fan referència a la identitat, tant individual com col·lectiva.

Som deutors d'artistes com Alessandro Sciarroni, Maud le Pladec o Sonia Gómez, amb qui hem treballat com a compositors i/o intèrprets.

Projecte:

I AM (T)HERE (2020)

Descripció:

I AM (T)HERE és una peça que investiga la relació entre el cos i la veu, explorant noves formes d'interacció entre ambdós que s'allunyen de la tradició musical clàssica que imposa servitud al cos envers la veu. La peça encarna un cos atrapat entre dues dinàmiques, la veu i el moviment, que evolucionen en direccions oposades, creant un cos en tensió, un subjecte en conflicte amb la seva identitat.

Duración:

24 febrero de 2022

Días: Diariamente
Horario: 12:19
Localidad: Palma

Fecha última modificación: 6 de marzo de 2023