Publicador de continguts


El batle reivindica el paper de la Fundació Miró com a eix estratègic de les polítiques culturals a Palma


24 de novembre de 2023

Durant l’acte de col·locació de la placa Docomomo a l’edifici del Taller Sert, Jaime Martínez ha anunciat “un punt d’inflexió” en la trajectòria de l’espai dedicat a la divulgació i projecció de l’obra i la figura de Joan Miró

Palma, 24 de novembre de 2023.- El batle de Palma, Jaime Martínez Llabrés, ha assistit aquest divendres a l’acte de col·locació de la placa Docomomo a l’edifici del Taller Sert, situat a la Fundació Pilar i Joan Miró, en reconeixement dels seus valors patrimonials.

Aquesta és la primera distinció d’aquestes característiques que la Fundació Docomomo atorga a un immoble radicat a les Illes Balears.

L’esmentada entitat és una organització internacional creada l’any 1990 amb l’objectiu d’inventariar, divulgar i protegir els elements que formen part del patrimoni de l’arquitectura moderna.

A l’acte, inscrit en el marc de la commemoració del 40 aniversari de les defuncions de Joan Miró i Josep Lluís Sert (tots dos moriren l’any 1983, amb uns quants mesos de diferència), hi han assistit també el tinent de batle de Cultura, Javier Bonet; el director en funcions de la Fundació Miró Mallorca, Francisco Copado, i el degà del Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears (COAIB), Bernat Nadal.

Cal tenir present que la Fundació Docomomo Ibérico (representant de l’entitat a Espanya) du a terme la seva tasca en col·laboració amb els col·legis professionals d’arquitectes i que, en aquest sentit, el COAIB forma part del seu patronat.

Igualment, la proposta de col·locació de la placa Docomomo al Taller Sert, dissenyat els anys 50 per aquest arquitecte català amb la pretensió de posar al servei de Miró un estudi on donar forma a les seves creacions, ha partit de la iniciativa del mateix COAIB.

Una vegada efectuada la descoberta de la placa, ha tingut lloc la conferència titulada “La presència de Miró al Taller Sert”, a càrrec de Patricia Juncosa, conservadora de la Fundació Miró. Tot seguit, s’han projectat els documentals Somio amb un gran taller (realitzat l’any 2018) i La presència de Miró al Taller Sert (2023), de Cesc Mulet, pertanyent a La Perifèrica Produccions.

Durant la seva intervenció, el batle de Palma ha elogiat la contribució de la Fundació Docomomo i dels col·legis d’arquitectes pel que fa a “la reivindicació de l’arquitectura moderna com a peça substancial del patrimoni cultural”.

Al mateix temps, Jaime Martínez ha assenyalat que la Fundació Miró Mallorca es troba, actualment, “en un punt d’inflexió en la seva trajectòria, marcat per l’objectiu d’incrementar la seva projecció nacional i internacional” i, de manera molt especial, segons ha destacat, “el lligam humà i artístic de Miró amb Palma”.

El primer regidor de Cort ha recordat la seva recent visita als equipaments culturals de Barcelona i Mont-roig del Camp, a Tarragona, que, juntament amb l’espai de Mallorca, conformen l’anomenat “Triangle Miró”.

De fet, Martínez Llabrés ha estat el primer batle de Palma que ha efectuat aquest recorregut íntegre per les dependències dedicades a la divulgació de l’obra de Joan Miró.

Durant el seu discurs, el president de la corporació municipal ha agraït la col·laboració que Successió Miró, l’entitat encapçalada per Joan Punyet, està brindant a l’Ajuntament dins aquesta expectativa comuna de reforçar el paper de la Fundació com a eix estratègic de les polítiques culturals a Palma.

Data darrera modificació: 1 de desembre de 2023