Publicador de continguts


El batle remarca que la pista d’atletisme de Son Moix elevarà les opcions de Palma com a seu de grans competicions esportives nacionals i internacionals


12 de febrer de 2024

Jaime Martínez Llabrés ha presentat aquest dilluns el disseny de la nova instal·lació, que quedarà plenament integrada dins l’entorn i prioritzarà els aspectes ecològics i mediambientals

Palma, 12 de febrer de 2024. El batle de Palma, Jaime Martínez Llabrés, ha presentat aquest dilluns el projecte de construcció de la pista d’atletisme de Son Moix, que no ha dubtat de qualificar com “una de les actuacions més importants de totes les que afrontarà l’Ajuntament al llarg de la present legislatura”.

En aquest sentit, el primer regidor ha remarcat que la intervenció “marcarà un punt d’inflexió en l’evolució cap a la qualitat i l’excel·lència de les instal·lacions esportives a la nostra ciutat, ja que està destinada a elevar considerablement les possibilitats de Palma com a seu de grans competicions nacionals i internacionals”.

A la convocatòria informativa, que ha tingut lloc al vestíbul de Cort, hi han estat presents també el primer tinent de batle i regidor d’Esports, Javier Bonet; el director general d’Esports, David Salom; el gerent de l’Institut Municipal de l’Esport (IME), Miguel Ángel Bennàssar, i el tècnic enginyer de l’IME, Carlos Pérez Berral.

Al mateix temps, hi han pres part els arquitectes i cofundadors de l’estudi VividSports, de Barcelona, Manel González Solanes i Aleix González Call, que, juntament amb el seu company de gabinet Josep Masachs, han duit a terme l’elaboració i disseny del projecte.

VividSports és el nom de l’empresa especialitzada en la construcció de recintes esportius que assumirà l’execució de l’obra, a partir de la proposta que, en el seu moment, va guanyar el concurs d’adjudicació, signada per la UTE Aresta-Prosoitec.

Durant la seva intervenció, el batle de Palma ha recordat que el procés de licitació va ser aprovat en Junta de Govern a principis del mes de maig de l’any passat, coincidint amb el tram final de l’anterior legislatura.

Al respecte, ha destacat la feina efectuada pel qui era en aquells moments regidor de l’Àrea d’Esports i actual representant del Grup Municipal Socialista, Francisco Ducrós, qui també ha fet acte de presència a la convocatòria d’avui, juntament amb representants de la Federació d’Atletisme de les Illes Balears i la Plataforma de Clubs d’Atletisme de Palma.

Segons ha indicat Jaime Martínez, amb la construcció d’aquesta instal·lació esportiva, la ciutat “disposarà d’una de les millors i més modernes i innovadores infraestructures per a la pràctica de l’atletisme, i de les seves modalitats associades, existents a Espanya i més enllà del nostre país”.

El primer regidor ha destacat que es tracta d’una actuació “summament ambiciosa que coincideix plenament amb la que és una de les grans línies estratègiques d’aquest equip de govern: fer polítiques en majúscula i amb perspectiva de futur per tal donar forma al model de ciutat que volem per als pròxims anys i dècades”.

El projecte recull la construcció d’una pista d’atletisme homologada, de 400 metres, apta per a la disputa de competicions nacionals i internacionals, que comptarà amb els serveis i els recintes següents:
-     Una graderia coberta amb capacitat per a 1.500 espectadors, a més d’altres 500 places situades al voltant de la pista. Aquest aforament podrà ampliar-se mitjançant grades telescòpiques quan la pista aculli competicions de gran rellevància.
-     Una zona d’escalfament perimetral.
-     Una àrea coberta de tecnificació i competició.
-     Un circuit de cros/running.
-     Un edifici amb diversos usos i serveis.

En relació amb l’edifici, s’aixecarà un immoble de dues plantes, la primera de les quals serà soterrada i acollirà, entre d’altres, els espais destinats als esportistes, el gimnàs, les sales d’instal·lacions, els magatzems, els vestidors, la infermeria, una sala de control antidòping i la pista coberta d’escalfament o de preparació tècnica.

A la planta superior, hi haurà l’hotel d’entitats, la zona d’administració i recepció i també un servei de restauració.

Quant a la pista d’atletisme, convé remarcar que estarà dotada dels més avançats sistemes i complements tècnics i respondrà a un model d’alta competició i de caràcter multidisciplinari.

En aquest sentit, el disseny plantejat per a la pista preveu recursos per a la pràctica de l’atletisme i diverses modalitats de competició, com ara el llançament de martell, el llançament de disc, el llançament de pes, i els salts de triple i llargada, per als quals s’habilitaran les taules i elements de suport que es necessitin.

Al mateix temps, s’ha apostat per un paviment prefabricat que tindrà un color coincident amb una gamma de verds, responent tot plegat a la intenció d’integrar la pista en el paisatge que l’envolta.

De fet, tal com ha assenyalat el batle de Palma, “el projecte té molt present la importància dels aspectes mediambientals, de tal forma que l’edifici tendirà a camuflar-se en la vegetació i s’utilitzaran materials que es mimetitzaran amb l’entorn”.

Igualment, les instal·lacions faran ús d’elements de baixa empremta ecològica, maximitzant l’eficiència energètica i la reducció d’emissions de CO2, i prioritzant el consum d’energies netes i renovables.

Un altre aspecte rellevant és que l’actuació tindrà molt en compte la necessitat de facilitar l’accés al recinte de les persones amb menor mobilitat.

El pressupost del projecte puja a 9.582.534 euros, amb l’IVA inclòs, és a dir, prop de 9,6 milions d’euros.

Data darrera modificació: 14 de febrer de 2024