Publicador de continguts


L’Àrea municipal de Cultura du a terme un càsting per a escollir els actors i les actrius de la producció pròpia “Ca ses monges”


16 de novembre de 2023

La posada en escena d’aquesta obra forma part de l’homenatge que l’Ajuntament dedica al seu autor, Xesc Forteza, coincidint amb el 25è aniversari de la seva mort

Palma, 16 de novembre de 2023.- L’Ajuntament de Palma ha duit a terme aquesta setmana els càstings orientats a la selecció dels actors i les actrius que intervindran en les representacions de Ca ses monges, una de les obres més aclamades del dramaturg i intèrpret Xesc Forteza i que ara serà recuperada per a l’escena per l’Àrea municipal de Cultura, sota la fórmula de producció pròpia.

D’aquesta manera, el departament encapçalat pel primer tinent de batle, Javier Bonet, pretén fer efectiu l’homenatge de la ciutat de Palma a una figura més que significativa de la cultura illenca, coincidint amb el 25è aniversari de la seva desaparició, el 6 de juliol de 1999, als 73 anys.

El procés de selecció dels candidats i candidates a donar vida als set personatges de Ca ses Monges (quatre de masculins i altres tres femenins) s’ha realitzat al llarg d’aquesta setmana a les dependències del Teatre Municipal Xesc Forteza, amb la participació d’una trentena d’aspirants i sota la supervisió del director general de Música i Arts Escèniques de l’Ajuntament, Rafel Brunet, i el director del muntatge, Vicenç Torres.

La previsió és que la setmana vinent tingui lloc un segon càsting, amb els candidats escollits, d’entre els quals sortirà l’elenc definitiu. La darrera decisió correspon al director, si bé aquest s’ha envoltat de persones vinculades al món del teatre per tal de consensuar al màxim el resultat del procés.

La idea és que, una vegada finalitzada la selecció, comencin els assajos, presumiblement a finals del present mes de novembre o, en tot cas, a principis de desembre.

Premi Ramon Llull de 1997, Xesc Forteza va actuar en més de 250 obres al llarg de la seva prolífica carrera, moltes de les quals, a més de protagonitzar, també va dirigir i escriure.

Aquest és el cas de Ca ses monges, muntatge estrenat el 5 de desembre de 1986 a la ja desapareguda Sala Rialto, que en aquella època, tot fregant el final de l’any i amb les festes de Nadal ja molt pròximes, era l’escenari habitual de les representacions de la companyia Xesc Forteza.

Proposta molt fidel a l’estil humorístic del popular director i actor mallorquí, Ca ses monges relata les peripècies ocorregudes en un convent on viuen religioses dedicades a l’oració i el recolliment i que, de cop i volta, veuran capgirats els seus austers i rutinaris costums per la presència de quatre lladres que s’introdueixen dins el recinte.

La previsió és que aquesta producció pròpia de l’Ajuntament de Palma es mantengui en cartell del 22 de febrer al 3 de març, al Teatre Municipal Xesc Forteza.

No obstant, aquesta no és l’única activitat relacionada amb el dramaturg nascut a Palma l’any 1926 que posarà en marxa l’Ajuntament.

Durant la presentació de la programació teatral del curs 2023-2024, el tinent de batle de Cultura, Javier Bonet, va indicar que seran “diverses” les propostes que s’activaran al llarg de la temporada relacionades amb en Xesc Forteza, de qui va assegurar que “es tracta d’un home, un actor, un autor, un director, un artista, irrepetible, i, a la vegada, íntimament lligat a la història cultural de Palma”.

Data darrera modificació: 16 de novembre de 2023