Publicador de continguts


L'Ajuntament i l'Obra Social de la CAM consoliden el seu compromís en la prevenció de la violència de gènere


29 d’octubre de 2010

. Més de 4.000 persones han participat durant els darrers tres anys en la formació específica de sensibilització i la prevenció per tal d'eradicar aquesta xacra social

L'Obra Social de la CAM promou el Programa de Prevenció i Sensibilització de la Violència de Gènere 'Conèixer per canviar la mirada', un programa que es construeix a partir del pilar bàsic de tota estratègia de prevenció: el coneixement. Un coneixement que no solament aporta informació, sinó que permet, a més, la reflexió i el qüestionament crític com a forma d'estimular el canvi d'aquelles creences, actituds, mites i estereotips culturals que sustenten la violència de gènere, que abonen el terreny per a les relacions desiguals i fomenten actituds violentes.


D'altra banda, es proporciona un coneixement pràctic que permeti identificar quins són els principals indicadors de risc, les formes d'aparició i la detecció primerenca de formes de violència de gènere.


El programa contempla la realització de tallers adreçats a públics diversos: alumnat del tercer cicle de primària, del segon cicle de secundària, batxillerat, formació professional, estudis universitàries, educació d'adults, agents socials, i professionals.

La durada dels tallers és diversa: de 2.5 , 5, 10, i 15 hores.


L'Ajuntament de Palma i la CAM iniciaren la seva col.laboració amb la implementació d'accions formatives a l'àmbit escolar durant el curs 2007/08, en el marc de l'oferta municipal a centres educatius de Palma.


A partir d'aquesta iniciativa, al curs 2008/09, atesa la coincidència dels objectius del programa 'Conèixer per canviar la Mirada' amb els objectius del Pla Municipal per a la igualtat d'Oportunitats entre Dones i Homes de l'Ajuntament de Palma , del Pacte Palma Contra la Violència de Gènere, i de l'oferta d'activitats per a centres escolars del Programa Palma Educa es consolidà la col.laboració entre ambdues entitats mitjançant la signatura d'un conveni, signat el 18 de novembre de 2008, d'un any de durada, prorrogable. Des de la signatura d'aquest conveni es va prorrogar per l'any 2009 i per l'any 2010. En aquest document, s'expressa la voluntat de col.laborar per a la realització d'activitats de promoció de la igualtat, els drets cívics i contra la violència de gènere.


Les iniciatives dutes a terme des de 2007 fins a l'actualitat són:Any 2010A l'any 2010, ambdues institucions han promogut la pròrroga del conveni esmentat (19/11/2010 - 18/11/2011) a partir de la valoració positiva dels resultats anteriors.-79 tallers realitzats, 1.600 persones formades en la prevenció i sensibilització contra la violència de gènere, de les quals 859 han estat dones i 750 homes:

-12 tallers de prevenció i sensibilització contra la violència de gènere per a professionals, amb 171 beneficiaris (116 dones i 55 homes).

-28 tallers de prevenció i sensibilització contra la violència de gènere per a alumnes de primària, amb 539 beneficiaris (280 dones i 322 homes).

-21 tallers de prevenció i sensibilització contra la violència de gènere per a joves de secundària, amb 526 beneficiaris (145 dones i 98 homes).

-18 tallers de prevenció i sensibilització contra la violència de gènere per a associacions, amb 310 beneficiaris (201 dones i 109 homes).


Any 2009


A l'any 2009, ambdues institucions han promogut la pròrroga del conveni esmentat (19/11/2009-18/11/2010) a partir de la valoració positiva dels resultats anteriors.


- Del programa 'Conèixer per canviar la mirada', se n'ha ampliat l'oferta formativa introduint un taller adreçat a l'alumnat de tercer cicle de primària i un taller específic per a professionals dels mitjans de comunicació.
- 989 persones formades persones formades en la prevenció i sensibilització contra la violència de gènere:
. 20 tallers de prevenció i sensibilització contra la violència de gènere per a professionals amb 426 persones beneficiàries
. 16 tallers de prevenció i sensibilització contra la violència de gènere per a associacions amb 243 persones beneficiàries
. 15 tallers de prevenció i sensibilització contra la violència de gènere per a joves secundària amb 174 persones beneficiàries
. 5 tallers de prevenció i sensibilització contra la violència de gènere per a alumnes de primària amb 146 persones beneficiàries


La CAM va donar suport econòmic a la II Cursa Popular Pacte Palma Contra la violència de Gènere, assumint una aportació publicitària valorada en 5.219'65€. Cal recordar que en el 2009 s'ha triplicat el nombre de persones participants a la Cursa Popular fins arribar a 1.547.


Anys 2007/2008


- Adaptació de la pàgina web www.obsevatoripalma.org, de l'Observatori Municipal de la Igualtat per a l'accés de persones amb discapacitat i elaboració d'un nou disseny

- 1.429 persones formades en la prevenció i sensibilització contra la violència de gènere:
. 7 tallers de prevenció i sensibilització contra la violència de gènere per a professionals amb 45 persones beneficiàries
. 3 tallers de prevenció i sensibilització contra la violència de gènere per a formació de voluntariat i associacions, amb 64 persones beneficiàries
. 54 tallers de prevenció i sensibilització contra la violència de gènere, amb 1.320 alumnes de secundària beneficiarisAixí doncs, amb tres anys de col.laboració continuada s'han format un total de 4.018 persones (alumnat de primària i de secundaria, professionals i entitats). Una fita important, ja que la sensibilització i la prevenció són fonamentals per tal d'eradicar aquesta xacra social.


Les plataformes d'accés a aquesta oferta formativa són a través de dues pàgines web: la web www.pactepalma.com per la formació adreçada al públic en general, professionals i associacions, i la web www.palmaeduca.cat per a l'oferta adreçada els centres educatius de Palma.


La CAM, un any més, ha donat suport econòmic a la III Cursa Popular Pacte Palma Contra la violència de Gènere, assumint una aportació valorada en 3.000 €.


L'Ajuntament i l'Obra Social de la CAM consoliden el seu compromís en la prevenció de la violència de gènere

Data darrera modificació: 23 de març de 2023