Publicador de continguts


L’exposició “Luis Gordillo. Constantes vitales” ratifica el camí cap a l’excel·lència artística del Casal Solleric


10 d’abril de 2024

L’artista sevillà, considerat un dels màxims referents de la pintura espanyola, és el gran protagonista de la mostra que s’inaugurarà aquest dijous i que podrà visitar-se fins al 9 de juny

Palma, 10 d’abril de 2024.- El primer tinent de batle i regidor de Cultura, Javier Bonet, ha presentat aquest dimecres l’exposició “Luis Gordillo. Constantes vitales”, que serà inaugurada demà dijous, a les 20 hores, al Casal Solleric, i podrà ser visitada fins al pròxim 9 de juny.

Als 90 anys, l’artista sevillà és considerat un dels principals referents de la pintura espanyola. Ha rebut, en el transcurs de la seva dilatada trajectòria, guardons tan importants com el Premi Nacional d’Arts Plàstiques, la Medalla d’Or al Mèrit a les Belles Arts, la Medalla d’Or del Cercle de Belles Arts de Madrid i el Premi Velázquez d’Arts Plàstiques.

Cal recordar que, en ocasió de la recent celebració de la Fira ARCO, a Madrid, el batle de Palma, Jaime Martínez Llabrés, i el regidor de Cultura, varen tenir l’ocasió de visitar l’estudi de Luis Gordillo, amb la pretensió d’intercanviar impressions sobre l’exposició que avui s’ha presentat.

A la convocatòria informativa hi han estat presents també el coordinador general de Cultura i Arts Visuals de l’Ajuntament de Palma, Fernando Gómez de la Cuesta; Óscar Florit, que s’ha fet càrrec del disseny dels diferents espais que acullen la mostra, i el comissari de l’exposició, Sema d’Acosta, un dels grans noms propis de l’àmbit de la cultura que, a la seva condició de comissari independent, uneix la seva activitat com a crític d’art, docent i investigador, a més de ser llicenciat en Periodisme i Història de l’Art per la Universitat de Sevilla.

Sema d’Acosta representarà l’artista a l’acte d’inauguració previst per a aquest dijous, ja que, a causa de problemes de salut, Luis Gordillo no es podrà desplaçar a Palma fins més endavant, quan dugui a terme una lectura dels seus poemes i aforismes a la mateixa sala que acull la seva mostra.

En qualsevol cas, “Constantes vitales” és l’únic treball pictòric individual que Gordillo té previst inaugurar al llarg d’enguany.

En paraules del primer tinent de batle de Cort, “aquest compromís assumit per l’artista resulta més que eloqüent respecte al prestigi i la significació que el Casal Solleric està destinat a adquirir dins l’àmbit cultural i creatiu nacional i internacional”.

En aquest sentit, Javier Bonet ha fet referència a “la línia clarament ascendent” que, a parer seu, “caracteritza la trajectòria del Solleric des de l’inici de la present legislatura, i que es posa de manifest ara amb la inauguració de l’exposició de Luis Gordillo”.

El regidor ha indicat que el dit esdeveniment situa el Solleric com “un dels espais culturals de referència a la ciutat de Palma, i punt de connexió en el disseny i el planejament de les polítiques de l’Ajuntament en matèria de cultura”.

Bonet ha incidit en el fet que la mostra “Constantes vitales” “no arriba al Casal Solleric per casualitat, sinó que estam davant una de les grans apostes d’aquest equipament cultural, que, després de vuit anys d’abandonament institucional, afronta ara una nova etapa presidida per l’ambició, la innovació i la qualitat”.

En aquest context, el primer tinent de batle de Cort ha remarcat que, des del mes de juliol de 2023, s’han duit a terme al Solleric un total de 17 exposicions, a les quals s’han de sumar les vuit mostres previstes abans que finalitzi l’any actual, de tal manera que la xifra arribarà a 25.

En aquests projectes expositius, hi fan feina més de 90 artistes, 40 dels quals mantenen vinculació amb les Illes Balears. Igualment, en el conjunt de la programació, es treballa amb 19 comissaris diferents, 11 d’ells amb lligams amb l’arxipèlag.

Si es compara aquest balanç amb el dels darrers nou mesos de la legislatura anterior, les dades indiquen que es varen inaugurar aleshores set exposicions, amb la intervenció de set comissaris.

A tot plegat, cal afegir les 35 activitats que s’han organitzat al Casal Solleric des del juny de 2023, que es veuran incrementades al llarg dels pròxims mesos.

Aquest augment més que notable de l’oferta cultural del Solleric ha originat, a la vegada, un increment molt destacat del nombre de visitants.

Concretament, en aquests nou mesos, comparat amb el mateix període de la legislatura anterior, han acudit al Solleric 23.050 espectadors més, és a dir, 2.500 persones addicionals cada mes i 85 usuaris més cada dia.

Els increments més significatius es registren el mes d’octubre, amb un 215 per cent, i el febrer, amb un 222 per cent. El balanç es tanca amb un total de més de 45.000 visites.

Segons el regidor de Cultura, la dinamització de l’espai “està íntimament relacionada amb la qualitat de les exposicions organitzades al Solleric, que inclouen alguns dels noms més rellevants del panorama artístic actual”.

En aquest sentit, Bonet ha remarcat mostres com les que han protagonitzat La Ribot, Premi Nacional i Lleó d’Or de la Biennal de Venècia; Patrick Hamilton, un creador que compta amb obra i exposició al Museu Reina Sofía; referents internacionals com Tony Oursler; la pròxima representant d’Aràbia Saudita a la Biennal de Venècia, Manal AlDowayan, i altres participants en la Biennal, com Kimsooja, Ghada Amer o Ana Laura Aláez, sense deixar de banda Bernardí Roig i Joan Morey.

Al mateix temps, com ha assenyalat Javier Bonet, “les previsions per als pròxims mesos són també prou estimulants”, ja que, a més de l’exposició de Luis Gordillo que s’inaugurarà aquest dijous, cal destacar, per exemple, la presència d’un altre Premi Nacional d’Arts Plàstiques i Premi Velázquez, Concha Jerez, amb la mostra “Interacciones”, que es presentarà el pròxim mes de setembre, coincidint amb la Nit de l’Art.

Igualment, exposaran al Solleric, en el transcurs de 2024, Frank Gerritz; Cecilia Paredes; Wolf Vostell, considerat un dels grans referents de la història de l’art, i el Premi Nacional Isidoro Valcárcel Medina, a través d’una col·laboració de l’Ajuntament de Palma amb el Festival CoolDays d’Artà.
Al mateix temps, a principis de 2025, el Solleric acollirà el projecte d’Ángela de la Cruz, finalista del Premi Turner i també Premi Nacional.

Durant la seva intervenció, Bonet ha destacat que el govern municipal i l’equip de l’Àrea de Cultura s’han marcat com expectativa que “el Casal Solleric torni a ser el cor i l’ànima de la cultura i l’art al centre de Palma, com ho va ser durant molt de temps, fins que, dissortadament, els responsables municipals de les darreres dues legislatures optaren per abandonar l’espai a la seva sort”.

Per a fer realitat aquest repte, el regidor ha defensat que no n’hi ha prou amb dotar la programació del Solleric de les millors propostes, sinó que “també s’ha de disposar d’un espai funcional i modern, on tant els visitants com els creadors i els professionals s’hi puguin sentir a gust”.

Aquesta és la raó, segons ha explicat, per la qual, “des de pràcticament el primer minut de la legislatura, hem duit endavant una progressiva reforma integral de les instal·lacions del Solleric, els resultats de la qual ja estan sent perceptibles”.

En aquesta mateixa línia, Javier Bonet ha reiterat que l’Ajuntament vol per a Palma “una cultura en majúscules, capaç d’atreure els residents però també la gent de fora, des de la convicció que la nostra ciutat reuneix totes les condicions del món per a assolir el paper de capital cultural i fer-ho, a més, amb la màxima credibilitat i solvència”.

 

Data darrera modificació: 11 d’abril de 2024