Publicador de contenidos


Model de Ciutat aprova definitivament la desclassificació dels terrenys urbanitzables de Son Gual I


28 octubre de 2022

La regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, ha aprovat definitivament la desclassificació dels urbanitzables de Son gual I

Truyol ha explicat que "la protecció de Son Gual ens reafirma en la construcció d'una ciutat més compacta, sostenible i propera, que recull el nou Pla general". La desclassificació dels terrenys, té per objectiu protegir un espai encara natural de garriga d'alt valor ambiental, en un entorn envoltat d'àrees naturals d'especial interès (ANEI) i barrancs d'alt valor ecològic. De fet, a partir d'ara tota la zona protegida tindrà una protecció equiparable a un ANEI

La regidora també ha volgut remarcar que aquesta mesura resulta molt rellevant per a Palma perquè reafirma una nova manera d'entendre la planificació urbanística i la protecció del territori que es desenvoluparà amb tota la seva plenitud en el nou Pla general.

En aquest sentit, la regidora de Model de Ciutat ha explicat que Son Gual "és un exemple de com hem d'actuar per a aconseguir una ciutat més compacta, ordenada, sostenible i que protegeix els seus entorns naturals". Truyol ha explicat que Palma ha d'apostar per deixar de construir a llocs allunyats de les zones ja desenvolupades, perquè això comporta un esforç massa elevat a l'hora de portar els serveis bàsics a aquests enclavaments aïllats. La despesa en neteja, manteniment o transport públic és massa costosa. A més aquestes zones aïllades provoquen un ús abusiu del transport privat i contribueixen a augmentar la contaminació atmosfèrica. Palma ha de ser una ciutat compacta, accessible i sostenible i això es du a terme amb la concentració de la població a zones ja habitades o que estiguin en desenvolupament, però sempre aferrades a la ciutat.

D'aquesta manera, la relació entre inversió, nombre, ciutadans que gaudeixen dels serveis i sostenibilitat és equilibrada i s'ajusta a criteris que ajuden a lluitar contra el canvi climàtic, a favor de la protecció del territori i estan adaptats a criteris de sostenibilitat ambiental

Son Gual es troba al límit de Palma amb Algaida, a prop de Sant Jordi. Ha estat una zona de sòl urbanitzable que es va conformar a través d'un Pla parcial aprovat el 1975. L'any 1979 es va donar el vistiplau al projecte d'urbanització, és a dir, la dotació de serveis (aigua i electricitat, carrers, voreres...). Les obres s'iniciaren de forma parcial, però no es varen acabar, ni rebre per part de l'Ajuntament.

L'Àrea de Model de Ciutat l'any 2020, amb Neus Truyol al capdavant, va iniciar el procés de desclassificació de sòl residencial a Son Gual i és ara quan s'aconsegueix l'aprovació definitiva. El final d'aquest procés culmina amb una reordenació de terrenys d'un total de 60 hectàrees, de les quals 47 es converteixen en sòl rústic protegit (80% de la superfície desclassificada) i 13,5 reben la classificació de nucli rural (20% de la superfície desclassificada).

En resum, ha continuat Truyol, "avui hem fet la passa definitiva per a protegir una zona natural i d'alt valor ecològic de Palma, un àmbit envoltat per espais protegits que volem conservar. En definitiva, amb tot això, enteníem que aquesta era una oportunitat que la ciutat no podia deixar passar i hem volgut actuar en conseqüència.", ha explicat Truyol.

D'altra banda, la regidora de Model de Ciutat, Neus Truyol, ha anunciat el trasllat provisional de l'Oficina Antidesnonaments de l'Ajuntament (OAD). Els motius del canvi són l'adequació de l'espai per a la millora les condicions de feina tant per als treballadors i treballadores de l'Oficina, com per als usuaris del servei municipal.

Truyol ha aprofitat per a valorar positivament l'existència de l'Oficina i ha aprofitat per a agrair la gran tasca que han fet els i les seves professionals en aquests darrers 7 anys. L'OAD ha ajudat a més de 5.000 famílies, i 9.321 persones han rebut ajudes econòmiques per a habitatge.

Aquestes obres constaten que la necessitat i la importància del servei de l'OAD a Palma: "El que va néixer el juliol del 2015 com un projecte de 3 anys per a atendre una emergència social causada per la crisi de les hipoteques, s'ha convertit en un servei imprescindible, que s'ha vist obligat a donar resposta durant els 7 anys a una situació de crisi habitacional continuada a Palma. L'objectiu és millorar el local per a poder allotjar més personal i donar una atenció als usuaris en les condicions adequades".

De fet, ha explicat Truyol, enguany l'OAD s'ha reforçat amb 3 noves places: 2 treballadors socials i un auxiliar administratiu.

Aquestes obres inclouen la millora de l'enllumenat amb la instal.lació de sistemes eficients per led, de la climatització i de la instal.lació d'un sistema de ventilació centralitzat i amb recuperació de calor que permetrà un estalvi d'energia addicional i una millora de les condicions de confort tant d'usuaris com de treballadors. El pressupost d'execució material d'aquests treballs està valorat en 88.309,50 € i els executa l'Àrea d'Infraestructures. En aquest sentit, Truyol ha volgut agrair la col.laboració a la Regidoria d'Infraestructures i Accessibilitat.

L'OAD es traslladarà provisionalment al centre Flassaders, carrer de la Ferreria, núm. 11, baixos, i tancarà el 2 i 3 de novembre per trasllat. El servei es reprendrà a partir de dia 4.

Fecha última modificación: 6 de marzo de 2023