Publicador de continguts


Presentació de la Mostra de la Mare de Déu d'Agost al Monestir de la Puríssima Concepció de Palma


11 / d’agost / 2011

El tinent de batle de Cultura i Esports, Fernando Gilet, ha presentat avui al convent de les Caputxines el programa del dia 11 d'agost, festa de Santa Clara, patrona de l'ordre de les clarisses caputxines.

Dins els actes programats està la "Mostra de la Mare de Déu d'agost", i l'exposició complementària que han comentat els comissaris del patrimoni del monestir, Jaume Llabrès i Aina Pascual.

La mostra romandrà oberta al públic al Monestir de la Puríssima Concepció de Palma, al carrer Caputxines, 14, de 18h a 21h fins al 23 d'agost.


El tinent de batle de Cultura i Esports ha explicat que "des de l'Ajuntament i particularment, des de la Regiduria de Cultura i Esports, tot alló que suposi difondre, enaltir i recuperar el nostre patrimoni cultural i artístic, durant anys amagat, per donar-lo a conèixer als nostros ciutadans i visitants, tindrà una paper determinant a la nostra acció política".

La col.lecció de llits de la marededéu del convent

Llit de l'avantcor: moble i cadafal de regulars dimensions obrat en el segle XVIII, tradicionalment se muntava a l'avantcor durant tota l'octava de l'Assumpció. Consta també d'una urna i d'un bagul per acollir l'imatge vestida de Maria. La figura se mostra acompanyada de quatre preciosos àngels músics del taller del Mestre del les Verges Rosses.

Llitet amb la marededéu dita de les Fundadores: dins una escaparata se motra una imatge mariana de petites dimensions de principis del segle XVIII. Se presenta ajaguda dins un llit entorcillat en miniatura realitzat en el segle XIX.

Llitet estil Carles IV: aquest finíssim moble en miniatura acull una imatge de la Verge vestida acompanyada d'un seguici de dotze àngels del taller del Mestre de les Verges Rosses (segle XVIII).

Muntatge de l'església: davant l'altar de la Divina Pastora s'exposa una marededéu dormida de mitjans del segle XX feta per un frare caputxí. La imatge no ha tengut mai llit i, per això, s'exposa sobre un bufet plegable de segle XVIII amb petges en forma de lira. Presideix l'escenografia un llenç esplèndid de l'Assumpció de Maria, obra del taller de Miquel Bestard del segle XVII restaurat l'any 2007.

La col.lecció fotogràfica de Jeroni Juan Tous: la mostra es complementa en set plafons que recullen fotografies de Jeroni Juan realitzades a mitjan del segle XX. Les imatges s'agrupen segons un plantejament històric i artístic dels llits monumentals de la Mare de Déu Morta que, tradicionalment, s'han muntat per totes les esglèsies de Mallorca des del segle XVII al XX. Les fotografies en blanc i negre ens mostren llits ja desapareguts o només conservats en part, per la qual cosa aquesta documentació gràfica esdevé con un "centre d'interpretació" d'aquest singular patrimoni moble i artístic.

L'exposició complementària d'enguany

Cada any s'introdueixen a la mostra peces i obres d'art complementàries de manera que els visitants sempre tenen l'ocasió de veure peces inèdites del patrimoni històric i artístic de Mallorca. Enguany, gràcies a la col.laboració d'aportacions particulars s'ha pogut reunir cinc caixes de mariner pintades, la majoria del segle XVIII. La caixa més significativa i que justifica aquesta exposició és una que du pintada la Mare de Déu Morta i procedeix de Menorca.

Data darrera modificació: 28 d’abril de 2023