Publicador de continguts


Botellot: objectiu ordenança de consens


13 / d’agost / 2012

  • La principal novetat és la creació de zones d'especial protecció quan les concentracions de persones produeixin pertorbació de la convivència ciutadana
  • L'objectiu és protegir la salut pública, vetllar pel descans dels veïns i fer compatible la convivència ciutadana amb l'oci dels joves
  • Les sancions es podran substituir per formació, activitats cíviques o treballs per la comunitat

Palma, 19 de maig de 2010. L'àrea d'Educació, Igualtat i Drets Cívics de l'Ajuntament de Palma, que dirigeix la regidora del grup socialista Cristina Ferrer, ha presentat als distints grups polítics municipals l'esborrany de la futura ordenança de regulació del botellot amb l'objectiu de recollir les seves propostes i poder aprovar així una norma de futur consensuada entre tots els grups.

L'ordenança té com a objectiu garantir la convivència ciutadana, protegir la salut pública, racionalitzar l'ús dels espais públics i garantir l'aprofitament de tots els ciutadans de les vies i espais públics.

L'esborrany de l'ordenança estableix unes pautes de comportament que permetin la llibertat de la ciutadania amb el límit essencial del respecte als demés. La finalitat és les activitats d'una part de la ciutadania no suposin perjudici greu a la tranquil.litat i descans d'altres, vetllant per garantir la convivència.

També es contempla la protecció del patrimoni urbà i natural i els béns públics i privats.

Aquesta proposta d'ordenança ha estat elaborada una vegada s'han analitzat els diversos models de fer front al botellot a diferents ciutats espanyoles, i després de nombrosos contactes amb tots els sectors implicats, per conèixer a fons la complexitat de totes les vessants d'aquest fenomen.

Aspectes principals de la futura norma:

►Regulació del consum de begudes alcohóliques

1. L'Ajuntament vetllarà perquè no es consumeixin begudes alcohòliques a l'espai públic. Per tant, limitarà el seu consum:

  • a Quan pugui causar molèsties a les persones que utilitzen l'espai públic i al veïnatge.
  • b Quan es faci en envasos de cristall encara que no siguis begudes alcohòliques.
    • Excepte quan el consum de begudes alcohòliques tingui lloc en establiments i altres espais reservats expressament per a aquella finalitat, i quan aquest consum conti amb l'oportuna autorització que les autoritats competents poden atorgar, en casos puntuals.

2. Queda especialment prohibit el consum de begudes alcohòliques i altres drogues quan pugui alterar greument la convivència ciutadana.

  • a) Quan, com resultat de l'acció de consum, es pugui deteriorar la tranquil.litat de l'entorn o provocar en ell situacions de insalubritat.
  • b) Quan el consum s'exterioritzi en forma denigrant per a les persones vianants o altres persones usuàries dels espais públics.
  • c) Quan els llocs en els quals es consumeixi es caracteritzi per l'afluència de persones menors o la presencia de infants i adolescents.


3. Es prohibeix als establiments comercials, màquines expenedores, venda ambulant o qualsevol altre forma d'expedició, la venda de begudes alcohòliques entre les 22.00 i les 8.00 hores.

4. L'organització de qualsevol acte públic de naturalesa cultural, lúdica, festiva, esportiva o de qualsevol altra naturalesa vetllaran per que no es produeixin durant la seva celebració les conductes descrites en els apartats anteriors.

5. Tot recipient de beguda ha de ser dipositat en els contenidors corresponents i, si escau, en les papereres situades en l'espai públic. Queda prohibit llençar al sòl o dipositar en la via pública recipients de begudes com llandes, ampolles, tassons, o qualsevol altre objecte.

6. La Policia Local de Palma retirarà i intervindrà cautelarment les begudes, envasos o els elements objecte de la prohibicions i es procedirà a la seva destrucció.

7. Els establiments de venda de begudes i aliments no podran comportar molèsties acústiques al veïnatge o a les persones vianants i es regiran per la normativa aplicable a renous.

►Zones d'especial protecció

Seguin la línia establerta per la ordenança marc elaborada per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, la nova ordenança estableix la figura de zones d'especial protecció.

L'Ajuntament, per acord de la Junta de Govern, podrà declarar determinats espais públics com zones de especial protecció en aquells casos en que les concentracions reiterades de persones en els mateixos hagi produït una molt greu pertorbació de la convivència ciutadana.

Una vegada declarades, seran degudament senyalitzades, per el que s'impedirà la concentració de persones en les mateixes que en horari de descans nocturn fixat de les 22 h a les 8h.

Es considerarà que es produeix pertorbació de la convivència ciutadana quan:

a) Concorrin alguna o algunes de les circumstàncies esmentades a l'article 11 d'aquesta ordenança (molèsties a veïnats, envasos de cristall, alteració de convivència, deteriorament de l'entorn, afluència de menors...etc).

b) Quan el nombre de persones habitualment concentrat en dits espais es considera elevat amb respecte a la densitat de vivendes i veïnatge del lloc o espai públic de que es tracti.

c) Quan es tracti d'una zona declarada d'especial rellevància turística i patrimonial.


L'Ajuntament elaborarà cada 6 mesos, informe públic de seguiment de la zona declarada com d'especial protecció als efectes de mantenir o no la prohibició acordada

►Protecció de menors

La Policia Local de Palma podrà identificar a les persones i fer les comprovacions necessàries, respectant sempre el dret a l'honor, i a l'intimitat, especialment en menors, per vigilar, prevenir i esbrinar actuacions inadequades. Una vegada identificades les persones menors, podran notificar als pares, mares o tutors fent-se càrrec de forma immediata.

►Venda de begudes alcohòliques a menors.

Es prohibeix qualsevol activitat de venda, dispensació o subministrament, per qualsevol medi, de begudes alcohòliques que es dugui a terme en les vies i espais públics als menors d'edat, d'acord amb la Llei 17/2006, integral de l'atenció i dels drets de la infància i l'adolescència de les Illes Balears.

►Règim sancionador

Es determinen les infraccions molt greus, greus, i lleus en funció del grau de pertorbació de la convivència, a la tranquilitat o a l'exercici de drets legítims d'altres persones, en funció de l'incompliment de les ordres i senyalitzacions relatives a espais d'especial protecció, o al greu de deterioració d'espais públics o les seves instal.lacions i elements, i si es consumeixen begudes alcohòliques u altres drogues alterant greument la convivència ciutadana i si s'incita o facilita el consum a menors d'edat, o en funció de la comissió de faltes successives.

A més, es podrà exigir a l'infractor la reposició de la situació alterada al seu estat originari, així com la indemnització pels danys i perjudicis causats.

El procediment sancionador preveu bonificacions en funció de si el pagament es realitza de forma voluntària dins un termini establert.

Les infraccions molt greus, multa de fins 3.000 euros
Les infraccions greus, fins a 1.500
Les infraccions lleus, fins a 750 euros

Condonació de sancions

L'Ajuntament podrà substituir la sanció de multa per mesures correctores, com assistència a sessions formatives, participació en activitats cíviques u altres tipus de treballs per a la comunitat.

►Campanyes

L'Ajuntament regula el botellot però seguirà amb el desenvolupament de campanyes preventives i sensibilitzadores.

►Participació

Es crearà una comissió per a la participació activa de la ciutadania en el desenvolupament i implementació de polítiques sobre convivència ciutadana i civisme.


Data darrera modificació: 13 de març de 2023