Publicador de continguts

Betlem de Cort

Història del Betlem de Cort

Damià Bennàssar, del Jonquet, va ser un ceramista que feia figures pageses de fang. 

El primer betlem el va muntar al Poble Espanyol, on es va mostrar durant tres nadals consecutius. Posteriorment va ser exposat a la Biblioteca del Consell Insular i a la capella de la Misericòrdia.

L'any 1986 va presentar una proposta a l'Ajuntament per a muntar-lo al vestíbul de Cort.

Aquesta proposta fou acceptada pels Serveis Socioculturals de l'Ajuntament i per primera vegada es va instal·lar un betlem al vestíbul de l'Ajuntament: el Betlem dels Oficis Artesans.

En Damià i la seva dona, Joana Far, varen fer el primer muntatge, amb figures pageses que representen els diferents oficis i maquetes de cases mallorquines, i amb escenes típiques de Mallorca.

Durant els anys següents varen continuar fent el muntatge fins que en Damià va morir. A partir d'aquest moment varen ser el seu fill Pere i la seva dona els que continuaren aquesta tasca fins al 2013.

Després de tant d'anys de muntar el Betlem a l'Ajuntament -són 28 anys que a Cort hi ha un naixement per Nadal- la gent i sobretot les escoles esperen el muntatge, que ja s'ha convertit en una visita important dins el circuit de betlems de Palma.

Davant la negativa de la família Bennàssar de continuar encarregant-se del muntatge, des de Participació Ciutadana es va contactar amb l'Associació de Betlemistes de Mallorca amb la finalitat de mantenir la tradició i l'estil d'aquest betlem.

L'Associació de Betlemistes de Mallorca va presentar un projecte d'un betlem popular que incorporàs els carrers i els llocs emblemàtics de Palma, decorat amb les típiques neules retallades a mà.

A partir de l'any 2014 és aquesta Associació la que s'encarrega del muntatge, fins a l'any 2018.

Les figures -al voltant d'unes dues-centes- són de fang, fetes una a una, pintades a mà, destinades expressament a aquest betlem de tipus mallorquí i vestides a l'ample.

També les maquetes estan fetes expressament per a aquest betlem pels membres de l'Associació, de manera totalment artesanal i amb la direcció artística de Catalina Rullan.

Durant els cinc anys que aquesta Associació s'ha encarregat de muntar-lo s'hi han pogut veure l'Ajuntament de Palma, els edificis del carrer de la Cadena, el de l'Àguila i Can Rei, el molí d'en Garleta, el castell de Bellver, el molí de Son Llàtzer i edificacions del pla de Sant Jordi: Can Ferreret, Can Mirabò i el molí d'en Sanç.

També s'ha recuperat la tradició del segle XVIII d'amagar-hi un frare perquè tots els que el visitin, sobretot els nins, el cerquin entre totes les figures.