Publicador de continguts

Gegants i Capgrossos de la Sala: Gegants i Capgrossos Històrics de l'Ajuntament de Palma

Gegants i Capgrossos de la Sala

Sembla que l'origen dels gegants i capgrossos, es troba als entremesos que es realitzaven amb motiu de la processió del Corpus. D'acord amb el que diu Joan Amades al Costumari català, la primera presència coneguda d'aquests personatges a Catalunya seria un gegant que acompanyava a David en la processió del Corpus de 1380 de Barcelona, tot i que no és fins a 1476 que apareix la primera gigantesa, probablement fora del context religiós.

La primera referència a una parella de gegants concreta que trobam documentada a Mallorca data de 1630, i es refereix a la processió del Corpus a Sóller. A la nostra ciutat, el 1734 tenim notícies de la participació en les festes del Corpus de quatre parelles de gegants propietat de l'Ajuntament de Palma, que representaven els quatre continents, seguint un model ja adoptat a Castella i València.

El 1780 Carles III va prohibir la participació dels gegants a cerimònies religioses. S'ha plantejat la possibilitat que, per aquest motiu, els gegants propietat de l'Ajuntament de Palma passassin a ser custodiats a l'església dels pares agustinians del convent dels Socors. El que és segur és que en aquesta església hi havia uns gegants, tal i com ens diu Pere Alcàntara Penya al seu poema La processó del Corpus de 1892, i com es reflecteix al relat de la celebració de la visita de Ferran VII a Palma el 1814 realitzat per Miquel dels Sants Oliver a Mallorca durante su primera revolución (1808-1814).

En el context d'un moviment de recuperació dels gegants a Catalunya, sabem que el 1903 l'Ajuntament de Palma va llogar caparrots i una parella de gegants que representaven els Reis Catòlics a La Perfección de Barcelona i, l'any següent, es decidí a comanar a La Roqueta la parella dels gegants pagesos Tòfol i Bet Maria, després batejada com a Francina o Francinaina pels ciutadans, que es varen presentar acompanyats de sis caparrots fets recentment per l'empresa El Ingenio de Barcelona.

El 18 de juliol de 1936 els gegants Tòfol i Francinaina varen salpar cap a Catalunya en la motonau Ciutat de Barcelona per participar en l'Olimpiada Popular que havia de tenir lloc del 22 al 26 d'aquest mes. La nau va ser desviada a Tarragona i els gegants varen desaparèixen en aquest tribulat viatge. Als anys quaranta l'Ajuntament de Palma va comanar a Sebastià Alcover una altra parella de gegants, també desapareguda.

L'Ajuntament de Palma conserva a les sales del seu Museu d'Història quatre capgrossos que varen ser realitzats a València el 1930. Varen ser utilitzats per primera vegada el 1931 amb motiu de les festes de la Trinitat, i representen un nen i un home asiàtics, un home africà i una dona europea.

Pel que fa als gegants, l'any 1961 l'ajuntament de Palma s'encarregà una nova parella de gegants als escultors Joan Monserrat Palmer i Francisca Vives Bellaflor. Tenen una alçada de 4.20 metres, són els actuals Tòfol i Francinaina que normalment estan situats en el vestíbul de l'Ajuntament i en ocasions de determinades festes són exposats un a cada costat del banc de la façana de la Casa Consistorial.

Bibliografia bàsica sobre els gegants a Mallorca

- Gabriel Llompart: "Los actuales gigantes de Palma de Mallorca", Revista de Dialectología y Tradiciones Populares, Tomo XLII, Instituto de Filología, Consejo Superior de Investigaciones Científicas, Madrid, 1987.
- Pau Tomàs i Ramis, Els gegants de Mallorca, de, Editorial Gall, Pollença, 2010.

Galeria Multimèdia

Data darrera modificació: 13 de març de 2023