Publicador de continguts

Gegants i Capgrossos de la Sala: Gegants Moderns

Gegants i Capgrossos de la Sala

Els gegants i capgrossos de titularitat municipal més moderns surten regularment de les dependències de l'Ajuntament de Palma per participar en les activitats de la ciutat fent ballades, desfilades i plantades.

L'any 1985 l'Ajuntament va comanar al mestre artesà Mateu Forteza una parella de gegants, coneguts com els Gegants Xeremiers, que pesen 25 Kg. i van vestits amb la indumentària típica mallorquina masculina. Estan ubicats al vestíbul de l'Ajuntament i reperesenten un xeremier i un tamborer.

El juny de 1999 es va encarregar a l'empresa valenciana Artes Plásticas Guaita una nova parella que té com a referent la parella de gegants pagesos que anà a Barcelona a l'Olimpíada Popular l'any 1936, i que fa desaparéixer. Aquests nous gegants són coneguts amb els noms de Tomeu i Margalida i, juntament amb les parelles més antigues, estan exposats al vestíbul de Cort.

Coincidint amb el Pregó de les festes de Sant Sebastià de 2007 es varen presentar als ciutadans els nous capgrossos comanats per l'Ajuntament de Palma a l'artista Kake Portas. Aquests caparrots, que ja són acompanyants habituals dels gegants de la Sala a les seves desfilades i plantades, representen sis personatges de les rondalles mallorquines den Jordi des Recó. Són, concretament n'Espardanyeta, es Jai de Barraca, la Fada Mariana, en Pere Poca-Por, sa Rateta i es Moix.

Galeria Multimèdia

Data darrera modificació: 13 de març de 2023